DEBAT
10-10-2019
07-10-2019
06-10-2019
05-10-2019
04-10-2019
28-09-2019
26-09-2019
10-09-2019
Debatindlæg kan kun sendes pr. mail til: red@teateravisen.dk
Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise eller forkorte indlæg. Indlæg lægges på debatsiden i kronologisk rækkefølge så hurtigt som muligt.

Ubehagelige påstande og bemærkelsesværdig anmeldelses-skævhed

06-10-2019

Andreas Dawe kommenterer Niels Vandrefalks indlæg om to forestillinger med udgangspunkt i sagen om Kundby-pigen:

 

I et indlæg 5/10 her på Teateravisen, 'Forestillingsperle og benspænd', gør Niels Vandrefalk sig til talsperson for nogle holdninger, jeg gerne vil kommentere på.

Vandrefalk skriver direkte, at Mungo Park Allerød og Teatret st.tv bevidst har chikaneret Teatret Fair Play ved at lægge premieren på deres tematisk sammenfaldende forestilling – begge forestillinger tager udgangspunkt i sagen om Kundby-pigen – på næsten samme dag. Han kalder det ”et bevidst benspænd”, og skriver derudover bl.a., at Mungo Park/Teatret st.tv  ”med ufine midler kæmper for at komme først til målet.” 

Jeg ved simpelthen ikke, hvad Vandrefalk bygger disse påstande på, og jeg har svært ved at tro, at de har noget på sig. 

 

Jeg skal skynde mig at sige, at jeg ikke har noget med de to forestillinger at gøre, men at jeg dog kender en del af folkene på/bag begge forestillinger, og jeg kender dem alle som ordentlige og redelige mennesker, der aldrig kunne finde på at ville ødelægge noget for andre på den måde, som Vandrefalk påstår! 

At to teatre, på samme tid, laver en forestilling, der tematisk handler om det samme, kan jo ske – og det behøver vel ikke at være et problem! Det kan være et tilfælde – eller det kan jo være, det sker, fordi temaet er vigtigt, relevant og oppe i tiden! 

Jeg skal ikke kunne sige, hvilket teater, der først fik idéen, eller hvilket teater, der først fik lagt deres premieredato fast – og jeg er også hamrende ligeglad. Begge forestillinger lyder afsindigt spændende og nødvendige, og måske kan de to produktioner oven i købet drage fordele af deres dobbeltpremiere ved at skabe endnu mere interesse og dermed endnu flere publikummere til de to forestillinger?! Måske er dobbeltpremieren på den måde en fordel, hvem ved?

 

Det, jeg til gengæld synes er meget mere tankevækkende og problematisk, og som jeg gerne vil gøre opmærksom på, er følgende:

Allerede nu, her ganske få dage efter de to premierer, kan jeg gå på nettet og læse en lang række anmeldelser af 'Pigen med bomberne', altså Mungo Park/Teatret st.tv's forestilling. Flere af de store dagblade har anmeldt den, og det samme har en længere række teaterfaglige blogge/hjemmesider, heriblandt Kulturkupeen, Sceneblog og Iscene.

Fint! Det er fedt at kunne læse anmeldelser af noget, man er interesseret i! Mungo Park er et højprofileret voksenteater, og Teatret st.tv er ikke mindst et højkvalitativt ungdomsteater – den kombination kan åbenbart lokke anmelderne til. Det er godt!

Til gengæld… Når jeg søger på anmeldelser af 'Den første dråbe blod' på Fair Play, dukker der ingen anmeldelser op. Ikke endnu, i hvert fald. Ikke én. Selvom Fair Play er et højprofileret og stærkt anerkendt og erfarent teater inden for børne-/ungdomsteaterbranchen. Men der er åbenbart rigtig langt til Holbæk for anmelderne…?! Meget, meget længere end til Allerød, må man forstå…

 

Denne skævhed synes jeg er langt vigtigere at tale om end de sammenfaldende premierer. Hvorfor kan det ene teater lokke anmeldere til, og det andet kan ikke? Trods samme tema. Trods stor foromtale af begge forestillinger. Trods stærke, kunstneriske kræfter på begge produktioner? Hvad er det for en automatik, der er i gang her, hvor det højprofilerede voksenteater i Allerød nemt kan lokke anmeldere til, mens det højtprofilerede børneteater i Holbæk åbenbart ikke kan?! 

Den lader vi stå et øjeblik, mens vi venter på, at også anmeldelser af Fair Plays forestilling begynder at tikke ind. For de kommer vel, eller hvad?!

 

Andreas Dawe er dramatiker, instruktør, leder af AKUT360

FLERE DEBATINDLÆG
10-10-2019
07-10-2019
05-10-2019
04-10-2019
28-09-2019
26-09-2019
10-09-2019
07-09-2019
21-06-2019
10-04-2019
20-03-2019
26-02-2019
22-02-2019
09-12-2018
04-12-2018
02-12-2018
19-11-2018
18-11-2018
16-11-2018
14-11-2018
08-11-2018
28-10-2018
25-09-2018
18-09-2018
10-09-2018
07-09-2018
20-07-2018
19-07-2018
18-06-2018
01-06-2018
31-05-2018
30-05-2018
08-04-2018
07-04-2018
06-04-2018
05-04-2018
21-03-2018
18-03-2018
11-01-2018
17-11-2017
29-10-2017
19-10-2017
14-10-2017
12-10-2017
12-06-2017
31-05-2017
13-05-2017
22-04-2017
05-02-2017
04-02-2017
24-01-2017
22-01-2017
19-01-2017
09-12-2016
27-10-2016
24-10-2016
15-10-2016
12-10-2016
22-09-2016
01-09-2016
30-08-2016
22-08-2016
18-08-2016
11-08-2016
08-06-2016
23-05-2016
06-05-2016
12-04-2016
22-03-2016
02-02-2016
27-10-2015
17-10-2015
08-09-2015
27-08-2015
26-05-2015
12-05-2015
07-05-2015
05-05-2015
04-05-2015
01-05-2015
30-04-2015
29-04-2015
28-04-2015
27-04-2015
21-04-2015
20-04-2015
16-04-2015
11-03-2015
03-03-2015
21-02-2015
03-11-2014
20-10-2014
29-09-2014
28-09-2014
24-09-2014
23-09-2014
21-09-2014
18-09-2014
13-04-2014
12-04-2014
10-04-2014
03-04-2014
02-04-2014
01-04-2014
30-03-2014
29-03-2014
21-03-2014
25-02-2014
24-02-2014
23-02-2014
22-02-2014
12-02-2014
11-02-2014
07-02-2014
23-01-2014
13-12-2013
08-12-2013
02-12-2013
02-11-2013
24-10-2013
03-10-2013
29-09-2013
12-05-2013
06-05-2013
27-04-2013
26-04-2013
23-04-2013
22-04-2013
18-03-2013
22-02-2013
20-02-2013
06-02-2013
08-01-2013
29-12-2012
28-12-2012
18-11-2012
31-10-2012
14-10-2012
12-10-2012
10-10-2012
26-09-2012
23-09-2012
18-09-2012
20-06-2012
15-06-2012
14-06-2012
13-06-2012
12-06-2012
08-06-2012
07-06-2012
30-05-2012
27-05-2012
23-05-2012
18-05-2012
30-04-2012
25-04-2012
21-03-2012
15-03-2012
14-02-2012
10-02-2012
07-02-2012
04-02-2012
20-10-2011
12-10-2011
05-10-2011
01-10-2011
28-09-2011
23-09-2011
31-08-2011
29-08-2011
11-08-2011
06-06-2011
29-05-2011
18-05-2011
29-04-2011
19-04-2011
15-04-2011
12-04-2011
08-04-2011
03-04-2011
24-03-2011
16-03-2011
13-01-2011
17-12-2010
06-12-2010
13-10-2010
04-10-2010
13-09-2010
27-07-2010
17-04-2010
15-04-2010
01-03-2010
24-11-2009
15-11-2009
20-09-2009
03-09-2009
20-08-2009
18-08-2009
03-06-2009
15-05-2009
09-03-2009
10-02-2009
16-12-2008
28-11-2008
25-11-2008
24-11-2008
18-11-2008
11-11-2008
11-11-2008
10-10-2008
01-10-2008
25-09-2008
25-09-2008
Flere anmeldelser