27. maj 2018

Teaterpris til Bjørn Lense-Møller

Selskabet for Dansk Teaterhistorie uddelte onsdag 23. maj på Teatret ved Sorte Hest foreningens særlige pris, opkaldt efter foreningens medstifter og første formand, skuespilleren, teaterdirektøren, iscenesætteren og teaterhistorikeren, Karl Mantzius (1860-1921).

Prisen, der i år blev uddelt for tredje gang, går til et teatermenneske – en 'kunstner, administrator, forsker eller ildsjæl, som har rykket hegnspæle i teaterhistorien'.

Det må derfor siges at være et overmåde rigtigt valg at give prisen til Bjørn Lense-Møller (f. 1925), der gennem så mange årtier har været en central skikkelse i dansk teaterliv, hvor han udover chefposter for TV-Teatret (1970-85) og Radioteatret (1990-93) og to perioder som formand for Teaterrådet (1984-88 og 1991-1995) også har været medlem af utallige faglige udvalg, teaterbestyrelser m.v. – og været en central aktør i den løbende teaterdebat, hvor han blandt meget andet har kæmpet – dog forgæves – for en åben scene i København.

Det er ikke længere siden end i 2016, at han som 91-årig (!) formand for Scenekunstnere Uden Scene var med til at nedlægge foreningen i erkendelse af den manglende politiske bevågenhed for projektet.

Og som prisgiverselskabets formand, Alette Scavenius, bl.a. noterede i sin tale:

'…dit hjerte banker særligt for det alternative teater; børneteatret, de frie grupper, performanceteatret, alt det som de færreste, der har haft så store offentlige stillinger som du, ville røre ved; der er hverken penge eller prestige i det.  I talrige debatter og selvbestaltede kommissionsforslag, alternative teaterlove, kronikker og læserbreve har du kæmpet for noget der bare minder om rimelige vilkår for det alternative teater – for ikke at tale om blot at have en scene at optræde på!'.

I forlængelse af uddelingen holdt Bjørn Lense-Møllers barnebarn, skuespilleren Josephine Nørring, en hyldesttale til sin morfar – og arrangementet blev afsluttet med Fair Play Band, bestående af Linnea Voss, Erik Otterstrøm og Michael Ramløse, som spillede en række hits fra tidligere forestillinger som en tak til Bjørn Lense-Møller for hans store indsats for dansk børneteater.

Selskabet for Dansk Teaterhistorie blev stiftet i 1911 med det formål at udbrede kendskabet til dansk teater og dets historie. Der er p.t. 165 medlemmer i form af 'fagfolk, forskere og aficionados', som formanden udtrykker det overfor Teateravisen. Hun fortæller også, at man arrangerer møder, foredrag og teaterture prisuddeling i maj m.m. – og gerne byder nye medlemmer velkommen…!

Se mere på www.teaterhistoriskselskab.dk

(Billedet: Bjørn Lense-Møllers barnebarn, Johanne Nørring, holdt en hyldesttale for sin 93-årige morfar ved overrækkelsen af Karl Mantzius Prisen. Foto: Selskabet for Dansk Teaterhistorie)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

KLAP(pet) og klart
Forestillingsprogrammet til den offentlige weekenddel af KLAP – teaterfestival for små og store i Esbjerg, der afvikles fra 14.-21. april, ligger nu klar på festivalens hjemmeside
KLAP(pet) og klart
Forestillingsprogrammet til den offentlige weekenddel af KLAP – teaterfestival for små og store i Esbjerg, der afvikles fra 14.-21. april, ligger nu klar på festivalens hjemmeside