21. november 2019

Teater er også for udviklingshæmmede

Fire pædagogstuderende fra Københavns Professionshøjskole har i et samarbejde med teatret ZeBU haft gang i et projekt, der går ud på at få flere fysisk og psykisk udviklingshæmmede med i teatret. Og vil gerne dele erfaringerne med Teateravisen.

Det viste sig ved henvendelse til en række bo- og aktivitetssteder, at de udviklingshæmmede  sjældent eller aldrig havde prøvet at være i teatret og at der heller ikke blev taget initiativ til det, selvom en teatertur kunne være en positiv og stimulerende oplevelse for dem.

I forbindelse med projektet havde de studerende så otte udviklingshæmmede med til den sansestimulerende forestilling 'Græs' – et svensk gæstespil på ZeBU – som viste sig at være en god start på deres oplevelse med teater. De var stille og koncentrerede under hele forestillingen og brød på denne måde også de forventede fordomme om, at udviklingshæmmede kan have en for problematisk adfærd i et teater, lyder det fra en af de studerende, Nicky Vinterberg, i en mail til Teateravisen.

Som led i projektet har de studerende udgivet en lille pjece om deres oplevelser og iagttagelser, som kan bruges af henholdsvis teatre og de udviklingshæmmedes bosteder/aktivitetstilbud for at skabe bedre møder de to grupper imellem.

Man oplister således en række gode råd, som bl.a. går ud på at forberede teatret på besøg af udviklingshæmmede – måske ved at vise det mørke teaterrum frem, blive orienteret om mulighed for voldsomme reaktioner i form af  lyde og bevægelser, som de udviklingshæmmede ikke selv kan styre – og måske kan foreslå særligt udvalgte forestillinger som forpremierer m.v. alene for denne brugergruppe. 

Samtidig skal man fra bosteder og aktivitetstilbud være opmærksom på praktiske ting som transporttid, særlige udfordringer om rum og lys/mørke – og give teatret besked om besøgsgruppen m.v.

Hvis man vil vide mere om projektet, kan man kontakte Nicky Vinterberg (42801666)

(Billedet: Uddrag af den lille pjece om gode råd omkring udviklingshæmmedes teaterbesøg)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

KLAP(pet) og klart
Forestillingsprogrammet til den offentlige weekenddel af KLAP – teaterfestival for små og store i Esbjerg, der afvikles fra 14.-21. april, ligger nu klar på festivalens hjemmeside
KLAP(pet) og klart
Forestillingsprogrammet til den offentlige weekenddel af KLAP – teaterfestival for små og store i Esbjerg, der afvikles fra 14.-21. april, ligger nu klar på festivalens hjemmeside