Af

26. maj 2015

Tanker fra en formidler

På New Case-præsentationen på Aprilfestival 2015 i Frederikssund holdt Grethe Olsen et oplæg om, hvilke tanker formidlerne i Frederikssund Børneteater gør sig, når de vælger forestillinger. De tanker gives hermed videre:

Frederikssund Børneteater står for formidlingen i Frederikssund. Vi er en forening, og modtager årligt et tilskud fra Frederikssund Kommune, og dette tilskud bruges til de forestillinger, der spilles for børneinstitutioner og skoler.

Vi søger også Kulturstyrelsen til vores familieteaterrepertoire, men da de har deadline inden Aprilfestivalen, må vi vælge mellem de forestillinger, som allerede er med i Den røde Brochure på det tidspunkt. Vi ser også på de anmeldelser, der har været i Teateravisen, så her er det svært at få fat i de nyeste opsatte forestillinger.

Når vi tager til Aprilfestivalen i vores forening – vi er otte der tager af sted – så er det for at blive inspirerede af det nye og ikke kendte. Alle i vores forening vælger, hvad de vil se og herefter samler vi det, som har gjort størst indtryk, og som vi tror passer til de grupper, som vi har fat i i børnehaver og skoler. Det er den fase, som vi er midt i netop nu.

Vi har vores yndlinge, de teatre, som vi er fortrolige med, og hvor vi ved, at her går det ikke galt. Det er godt, at kunne læne sig tilbage i sædet og slappe af, mens forestillingen glider over scenen. Det er godt, når kvalitet og oplevelser smelter sammen og magien indfinder sig, både mellem børnene og de voksne.

Men vi skal også turde forny os, så det bestræber vi os på. Hos os har vi erfaring for, at kendte titler er lettere at sælge til institutionerne – desværre!!!!  Men vi er nu ikke så fokuserede på dem, for vi ønsker at skabe opmærksomhed om det nye og mere iderige!

Vi ønsker kvalitet – og ikke tom underholdning! Forestillingerne må meget gerne give anledning til refleksion og eftertanke, både hos børnene og deres voksne. Vi ønsker ikke løftede pegefingre, men meget gerne forestillinger, hvor børn/elever får noget værdifuldt med hjem – noget lærdom og noget læring. Og de skal også opleve teater, hvor det er kunsten, som er det fremherskende.

 Vi ser både på indhold, scenografi og andre virkemidler, og der må gerne pirkes til sanserne, så de kan få nære og stærke oplevelser.

Vi skal være alsidige i vores valg. Så både dukketeater, danseteater, mimeteater og andre former for nytænkning bliver vurderet, inden det endelige program falder på plads.

Derudover skal forestillingerne kunne passe til de spillesteder, vi har adgang til! Vi har ikke store sale og let tilgængelige spillesteder her i Frederikssund. Og vi skal også sikre os, at vi kommer rundt i alle dele af kommunen.

Heldigvis er vi alle i vores forening præget af en stor glæde for teater for børn og unge. Og denne gang efter at festivalen har hærget henover hele Frederikssund, prøver vi også at trække flere forestillinger ind til de større elever i folkeskolerne, for mon ikke, at der er sket noget godt, som vi nu kan bygge videre på? Det håber vi sørme da, så nu tør vi vist nok lidt mere.

Vi tager vores opgave som formidlere alvorligt, både når det kommer til kvalitet, økonomi og de praktiske udfordringer, der skal indpasses i vores lille BIX J

Grethe Olsen er formand for Frederikssund Børneteater (siden 1991). Indlægget er redigeret af Lise Jørgensen, Teater Borderline

Flere debatindlæg

Seneste debatindlæg

Seneste debatindlæg