DEBAT
26-05-2023
08-02-2023
23-11-2022
18-09-2022
15-08-2022
Omslaget til dette års udgave af repertoirekataloget (foto tv) har fokus på det publikum, der er en forudsætning for overhovedet at producere scenekunst. Her altså et opmærksomt barn. Omslaget er lavet af Rikke Juellund, der er scenograf og kostumedesigner. Inde i kataloget gemmer sig bl.a. indeks, diverse infosider og teatrenes egne salgssider. Illustration fra DRB 2023/24

Sæsonorienteret overblik

29-03-2023
Så er den årlige oversigt over børne- og ungdomsteatrenes udbud af forestillinger i sæson 2023/24 på banen. Repertoirekataloget ’Teater for børn og unge’ – også kendt som Den Røde Brochure – indeholder i år 313 forestillinger fra 106 teatre. Mens papirudgaven nu bliver udsendt gratis til skoler, institutioner, biblioteker, teatre og teaterfaglige organisationer m.fl., er kataloget allerede lagt på nettet som bladremodul og i en brugervenlig online-søgeversion.
Af: Carsten Jensen
FAKTA

- Repertoirekataloget med Teater for børn og unge 2023/24 (Den Røde Brochure) udgives af kompetencecentret Teatercentrum og indeholder på de 264 sider 313 forestillinger fra 106 teatre - tillige med informationer om køb og afvikling af forestillinger, refusionsordningen, KulturCrew, Kulturpakker, festivaler, netværksarbejde m.v. 

- En forløber for brochuren var fire maskinskrevne A4-ark, klipset sammen og udsendt i juni 1970 på initiativ af Danmarks Biblioteksforening, der ønskede et overblik over muligheder udi det nye danske børneteater.

- Det første ’rigtige’ katalog kom året efter, udsendt af Samarbejdsudvalget for Turneteatervirksomhed (heraf udsprang Teatercentrum) med forestillinger for sæson 1971-72.  

- De første kataloger var blå, men derefter blev den røde farve en fast bestanddel. Det nuværende format har brochuren haft siden omkring 1980, og med udgivelsen af sæson 1990/1991 adopterede brochuren sit kælenavn ’Den Røde Brochure’ som sit officielle navn – som nu atter er skubbet lidt i baggrunden til fordel for det mere informative 'Teater for børn og unge'.

- Udgaven fra 2009/10 var den første i farver, og de seneste års største ændring er farver i indekset og faktabokse i bunden på de enkelte teatres sider samt grafisk opdatering af infosiderne

- Den Røde Brochure rummer salgstekster fra de professionelle danske børneteaterproducenter, og alle forestillinger i kataloget skal være refusionsgodkendte. Det er dog også muligt at se teatrenes tilbud om workshops og andre aktiviteter.

- Kataloget trykkes i 9.500 eksemplarer, hvoraf omkring 8.500 udsendes gratis til de faste abonnenter: Skoler, institutioner, biblioteker, kulturforvaltninger, teatre og teaterfaglige organisationer samt private m.v. De øvrige eksemplarer uddeles primært på Aprilfestivalen og Horsens Teaterfestival - ligesom gratis eksemplarer sendes til interesserede (henvendelse til info@teatercentrum.dk).

- Den Røde Brochure findes også som bladremodul og i en meget funktionel netudgave, der løbende opdateres - se: http://drb.teatercentrum.dk

Repertoirekataloget ’Teater for børn og unge 2023/24’ er nu klar til i tekst og illustrationer at fortælle, hvad den kommende sæsons udbud af professionel scenekunst for de 0-16-årige byder på. I hvert fald fra de 106 teatre, der som turnerende og stationære teatre har booket plads til markedsføring af deres produktioner.

Mens postomdelingen af over 8.000 trykte eksemplarer af sæsonbrochuren nu er på vej til de mange brugere i form af indkøbere, formidlere, teatre, organisationer og andre, der er interesserede i dansk børneteater, kan man allerede nu se kataloget online på udgiveren Teatercentrums hjemmeside (https://drb.teatercentrum.dk), hvor det findes som bladremodul og i en løbende opdateret online-søgeversion.

Mens katalogets titel giver sig selv, er kaldenavnet Den Røde Brochure gennem årene blevet henvist til en stadig mere ydmyg placering på forsiden, men omslagets røde farve, der oprindeligt signalerede både politisk orientering og kunstnerisk hjerteblod, er fortsat en fast bestanddel, som skiftende forsidedesignere må forholde sig til.

Det nye repertoirekatalog er i øvrigt nummer 53 i en ubrudt række, hvor udgiveren altid har taget håndfast forbehold for indholdet: ’Teatercentrum er ikke ansvarlig for de omtalte forestillingers kvalitet, politiske holdninger eller de enkelte siders udformning og indhold’, lyder det indledningsvist fra redaktionen, der sørger for at teatrenes egenproducerede indhold rammer nogle af de 264 sider, som udgør den kommende sæsons brochure. 

Da gøgl, tryl og cirkus røg ud

Det kan være ganske underholdende at surfe igennem de ofte meget farverige og kreative sider, der skal lokke købere til turneforestillinger og skoleklasser m.fl. til de stationære teatres forestillinger.

Trods de grafiske og kunstneriske forskelligheder er én ting dog sikker: Kun refusionsgodkendte forestillinger kan komme i kataloget – det samme adgangskrav gælder for deltagelse på den store Aprilfestival.

Denne særlige kvalitetssikring har dog ikke altid været en uomgængelig del af Den Røde Brochures udgivelsespolitik, så her den forsøgsvis korte udgave af historien om dengang for 35 år siden, hvor, Dansk Skuespillerforbund og Teaterrådet (nu efter utallige navneskift kendt som Projektstøtteudvalget for Scenekunst) fik hældt tryl, gøgl og cirkus ud af brochuren – og refusionsordningen…

Det startede med, at formanden for Dansk Skuespillerforbund, Litten Hansen, i 1987 i en pressemeddelelse luftede sin bekymring over dansk børneteaters generelle omdømme, som det aftegnede sig for hende ved en gennemlæsning af Den Røde Brochure (1987-88-udgaven): 

’Kun 42 ud af 127 grupper beskæftiger professionelle skuespillere, instruktører, scenografer og dramatikere, og kun 112 af de 325 forestillinger opfylder Kulturministeriets krav til en refusionsberettiget forestilling’, lød det – fulgt af en opfordring til, at køberne af forestillingerne kunne henvende sig til forbundet og få oplyst, hvilke grupper og forestillinger, der opfyldte forbundets krav til en professionel forestilling.

BørneTeaterSammenslutningen (BTS – nu efter flere organisatoriske fusioner en del af brancheorganisationen Dansk Teater) var ikke begejstret for skuespillerforbundets behov for at agere forbrugerråd, men var samtidig bekymret for det kunstneriske renommé, fordi Den Røde Brochure i stigende grad blev brugt som salgs- og distributionsnet for gøgl, tryl og cirkus m.m. – og også på sigt kunne udhule refusionsordningen.

Det hele endte med, at Teaterrådet indførte et nyt regelsæt, hvorefter ’børneunderholdning’ - dvs. tryl, gøgl, cirkus - ikke længere kunne optages i Den Røde Brochure. Og også mistede mulighed for refusionsgodkendelse, der jo ellers betød, at man kunne sælge sine forestillinger for halv pris.

Derfor blev udgiverne (og Teaterrådet) ramt af harmdirrende protester fra de mange af Dansk Artistforbunds medlemmer, der år efter år havde figureret i Den Røde Brochure og i salgsteksterne netop havde gjort sig ekstra umage for at sandsynliggøre teater-aspektet i deres trylle-, cirkus- eller gøglerforestilling.

Men det nytte ikkke noget, og næste udgave af Den Røde Brochure var en tyndere sag, hvor man bl.a. sagde farvel til muntre udøvere som Alakazam Trylleteater, Capollo, Cirkus Changhigh, Cirkus 3. Cirkus Tusindben. Claus Zimbas Trylleteater, Dumpe og Dupond, Fætter Trylleklovn, Det Glade Vanvid, Gøglertrioen og Tom Trix Trylle-Teater og mange flere.   

Men paradokserne slap man ikke for. Eksemplificeret i Benny Schumann, der optrådte både rundt om i landet og i brochuren med sin ’Hej Clown’. En klovne-teater-forestilling, der rent faktisk havde opnået refusionsgodkendelse af Teaterrådet og derfor automatisk var berettiget til optagelse i brochuren og deltagelse på teaterfestivalen. Refusionsgodkendelsen havde i sig selv medført, at han ikke længere måtte være medlem af artisternes A-kasse, fordi den automatisk betød, at han var at regne for selvstændig erhvervsdrivende... 

Det betød også, at tryl, gøgl og cirkus var med på den store festival for sidste gang i april 1988 i Aarhus. Men i de seneste mange år har nycirkus til gengæld erobret plads både i brochuren og på festivalen.

Fravalg og anmelderi

Således et historisk pip til den aktuelle udgivelse af teaterbrochuren, der altså er garanteret fri for ikke-refusionsgodkendte forestillinger i allehånde genrer. Om det så er ’børneunderholdning’ eller teaterforestillinger, der ikke har fået refusionsstemplet af Projektstøtteudvalget.

Men selvom kataloget stadig har en form for monopolstatus, er der dog også i år flere teatre, der af produktionsmæssige eller økonomiske ikke har annoncer for deres kunst, ligesom de store institutionsteatre vælger at promovere deres familieteaterforestillinger på egne/andre platforme.

Således kigger man i årets katalog forgæves efter flere af de etablerede og aktive teatre, for selvom enkelte navne dukker op i forbindelse med i samproduktioner, har nogle tydeligvis valgt mediet fra i dette års udgave.

Men Teatergruppen Batida er selvfølgelig med – og det endda som topscorer med hele 12 forestillinger fra deres omfangsrige produktionskatalog. Mens annonceside-topscorer er Ishøj med deres ni produktioner fordelt over ni sider…!

Men vil man som formidler eller interesseret publikum også gerne have en teaterfaglig vurdering med i overvejelserne omkring de enkelte forestillinger, der optræder det aktuelle i repertoirekatalog, kan Teateravisen hjælpe til: Mere end to tredjedele (ca. 225) af katalogets forestillinger er nemlig allerede blevet anmeldt på portalen (brug Søg-funktionen) - og i løbet af sæsonen bliver en stor del af resten også anmeldt.

Det skyldes selvfølgelig, at mange turneteatre har deres forestillinger på repertoiret i flere sæsoner, samtidig med  at det er Teateravisens fremmeste målsætning er at anmelde alle sæsonens nye børne-, ungdoms- og familieforestillinger. 

Emne:
Luk
Kommentar til artiklen - Sæsonorienteret overblik
Din e-mail:
Dit navn:
Din kommentar:
FLERE ARTIKLER
123456789101112131415161718192021

26-05-2023
 

12-05-2023
 

09-05-2023
 

26-04-2023
 

14-04-2023
 

22-03-2023
 

09-03-2023
 

08-02-2023
 

30-01-2023
 

10-01-2023
 

01-01-2023
 

21-12-2022
 

13-12-2022
 

22-11-2022
 

18-11-2022
 

15-11-2022
 

10-11-2022
 

04-11-2022
 

17-10-2022
 

12-10-2022
 

25-09-2022
 

21-09-2022
 

19-09-2022
 

16-09-2022
 

13-09-2022
 

07-09-2022
 

01-09-2022
 

28-08-2022
 

08-08-2022
 

02-08-2022
 

04-07-2022
 

27-06-2022
 

17-06-2022
 

13-06-2022
 

03-06-2022
 

26-05-2022
 

21-05-2022
 

18-05-2022
 

11-05-2022
 

28-04-2022
 

Flere anmeldelser