DEBAT
11-06-2023
26-05-2023
08-02-2023
23-11-2022
18-09-2022
Jul på teatrene antager mange former - 'almindelige' teaterforestillinger, ballet, installationskunst, oplevelsesrum, legestuer, musikalsk julemiddag. Her illustreret ved (fra venstre øv og uret rundt: Meridianos 'Englene fra Gentofte'; Fair Plays 'Den store julemiddag'; Carte Blanches 'Englestuen'; Ishøj Teaters 'Annas Jul'; Teater Hunds 'Jul - det er tanken der tæller' og Nørregaard, Teatret st.tv. og AbstraXteaters 'Jul'. Foto: Martin Mydtskov, Henrik Stenberg, Bo Amstrup, Allan Grynnerup, Nicolai Perjesi og Karoline Lieberkind

Så er det jul igen...

16-11-2015
Teateravisen.dk er atter trukket i den redaktionelle nissehue for at formidle en form for oversigt over det scenekunstneriske juleknas på de store og små scener - hvor man kan finde gedigne teaterforestillinger, store balletter, dramatisk installationskunst, musikalske legestuer og kreative oplevelsesrum.
Af: Carsten Jensen
FAKTA

Jul 2015 - børne- og ungdomsteater og familieforestillinger

G = genopsætninger

* = er anmeldt her på portalen  

(*) = forventes anmeldt i spilleperioden

----

- AnemoneTeatret: Maries Julegave (21.11-23.12) (*)

- Bellevue Teatret: Folk og røvere i Kardemommeby (13.11.-20.12) G/*

- Carte Blanche: Englestuen (5.-6 og 12.-13.12 + skoleforestillinger)

- Det Kgl. Teater: Nøddeknækkeren (4-22.12)

- Det Lille Teater: Bare det var nu (17.11-20.12) G/*

- Fair Play: Den store julemiddag (5.-19.12)

- Filiorum: Englene fra Gentofte - gæstespil af Meridiano (28.11-18.12) G/*

- Filuren: Jul på hovedet (13.11-6.12) 

- Folketeatret: Nøddebro Præstegaard (19.11.-23.12) G/*

- Frilandsmuseet: Et Juleeventyr (15.11-20.12) G/*

- Gruppe 38: En sand røverhistorie, samproduktion m. Carte Blanche (29.11-13.12) G/* 

- Grønnegade Teater: Juleevangeliet (1-22.12) G/*

- Himmerlands Teater: Et Juleeventyr (19.11.-19.12)

- Holbæk Teater: Peters Jul (26.11-19.12)  

- Ishøj Teater: Annas jul (10.11-20.12) G/*

- Københavns Musikteater: Jul - det er tanken der tæller; gæstespil af Teater Hund (25.11-20.12) (*)

- Nørrebro Teater: Rosas julebal (5-23.12)

- Nørregaards Teater: Jul, samproduktion med Teatret st.tv. og AbstraXteater (27.11-19.12) (*)

- Odense Teater: Brødrene Løvehjerte (30.11-23.12)  

- Randers EgnsTeater: Historien om Bella (29.11-22.12) (*) & Juletræets hemmelighed (11.-22.12) G/*

- Riddersalen: De Underjordiske (25.11-20.12) G/*

- Skive Theater: Nisser til søs - gæstespil af Louise Schouw Teater (6.12)  

- Syddjurs Egnsteater: Et vintereventyr - gæstespil af Hr. Teater & Filuren (5.12) G/*

- Teater Refleksion: Broder Sol, Søster Måne (5.-13.12) G/* 

- Tivoli: London Toast Theatre med årets Crazy Christmas Cabaret: Don't Touch Nefertiti (4.11-9.1.13) (*) & Eventyrteatret: Stjernedrys og nissekys (28.11-20.12)

 - Taastrup Teater: Kaptajn Bimses Jul (2.12) & Julemandens gave (8.-9.12)  

 - Teater Vestvolden: Gårdnissens Jul (14.11-28.11) - spiller på udvalgte steder i en teaterbus i Hvidovre og Avedøre  G/*

- Zangenbergs Teater: Nisselist og troldefis (24.11-20.12) G/*

- ZeBU: 24 hemmeligheder - i samarbejde med Børnekulturhus Ama'r (6.-20.12)

- Zeppelin: En rigtig nisse - gæstespil af Det Lille Verdens Teater (28.11-4.12) G/* & Kaptajn Bimses Jul, gæstespil af Louise Schouw Teater (5-11.12)  

- Aalborg Teater (Store Scene): Brødrene Løvehjerte (16.11-19.12)

- Aarhus Teater: Snedronningen (13.11-20.12)

---

Mange børneteatre spiller turne-juleforestillinger landet over – flere er nævnt ovenfor, men her er den øvrige juleknas, hentet fra Den Røde Brochure 2015-16 (* = anmeldt):

Apollo Teater: Den lille pige med svovlstikkerne (*) - Asguer Zap Showteater: ’Juleballaden’ (*) – Teatret på Hjul: Eventyret fra julemandens sæk (*) – Styrmand Volters Teater: Julepakken - Svanen: Nøddebo Præstegård (*) - Søholm Park Teatret: God jul, Cirkeline – Teater Lille Hest: Nissen der ville være berømt (*) -

---

Der opføres juleforestillinger mange steder landet over: På lokale teatre, biblioteker, i teaterforeninger, indkøbscentre m.v., så hold øje med lokale medier samt landsdækkende sites som Kultunaut og scenen.dk, der begge blot er et enkelt klik væk, nemlig i øverste højre hjørne her på portalen...

Det lader sig jo ikke skjule, at julen nu har generobret den sæsonbestemte opmærksomhed, som butikker og snart gader og bygninger over hele landet gladeligt følger til dørs.

Men udover at der har været reklameret og annonceret for julefrokost-tilbud siden august, er det nu også begyndt at myldre med juleforestillinger for både børn og voksne og familier.

Teateravisen.dk plejer at bringe et be(jule)hjertet forsøg på overblik over de mange muligheder. Primært på de stationære scener, for det er ikke muligt at holde snor i alle de   juleforestillinger, der spilles på turneer rundt omkring på skoler, biblioteker, institutioner, teaterforeninger - og som teaterlignende arrangementer i storcentre, shoppinggader m.v.

Denne tilhørende artikel plejer så også at at gentage det faktum, at rigtig mange forestillinger er genopsætninger - ganske som jul jo er et langtidsholdbart genbrugsfænomen - men som med tv-julekalenderne er der jo både nye småbørnsgenerationer og gensynets glæder at tage af...

Rigtig teaterjul

Det er dog også sådan, at der alligevel hvert år popper nye forestillinger frem hos børneteatrene - omend der sjældent eksperimenteres helt vildt med julens kendetegn og traditioner, når det gælder den 'almindelige' teaterkunst.

I år kan man notere sig, at Teater Hund for første gang forsøger sig med denne genre, når de en måneds tid indtager Københavns Musikteater med deres 'Jul - det er tanken der tæller', hvor der synes at være lagt op til oktanberiget underholdning...

Til gengæld er AnemoneTeatret gået tilbage til rødderne - efter 20 år med 'Når du ser et stjerneskud' præsenterer man i år en genopsætning af teatrets allerførste forestilling overhovedet: 'Maries Julegave', der blev spillet første gang på Dyssegårdsskolen i Hellerup, men nu 30 år efter får chancen på Anemonernes egen hyggelige scene ved Kultorvet i København.

Lige i nærheden har Folketeatret også gravet - omend knap så dybt - i gemmerne for atter at vise 'Nøddebo Præstegaard' i Nørregade. Det har nu man gjort særdeles lejlighedsvis i over 125 år - men alligevel er dette års forestilling i lidt andre rammer efter en omfattende renovering, hvor ikke mindst facade og publikumsfoyerer er blevet 'opgraderet, moderniseret og forskønnet', som skrevet står på hjemmesiden.

Sanseoplevelser og performances

Flere børneteatre har dog fravalgt den traditionelle juleforestilling til fordel for mere eksperimenterende former for scenisk juleknas.

I Odense er hele tre teatre i form af Teatret st.tv., AbstraXteater og Nørregaards Teater - der ligger teatersal til - gået sammen om at præsentere 'Jul', der angiveligt er en 'musikalsk og billedrig rejse fra rum til rum fyldt med historier, dufte og sanseoplevelser hentet fra de mange juletraditioner'.

Men også på Amager er der dømt opdagelsesrejse i flere rum, når ZeBU i samarbejde med Børnekulturhus Ama'r byder på '24 hemmeligheder' med labyrintiske installationer og sanseaktiviteter. Og selvom der som i en rigtig julekalender er 24 hemmelige rum - indrettet af forskellige 24 kunstnere som et 1.500 m2 stort dramatisk og kreativt oplevelsesrum - så nøjes med man alligevel med at åbne luger fra 6.-20. december....

I Viborg gentager Carte Blanche i december sin 'Englestue', hvor der for de 5-årige og op bydes på engle og julefred i poetiske rammer og som en aktiverende og kreativ julestue, skabt af skiftende kunstnere. I år designeren Betina Møller og multikunstneren Sarah John.

Og i Holbæk genoptager Teatret Fair Play ligeledes det arrangement, man havde stor succes med i 2012 i form af 'Den store julemiddag', der lanceres som 'hjerteligt serveringsteater med musikalsk underholdning og risengrød til børnene som afslutning' - og det gælder for de 3-årige og op. Og alle billetter er allerede revet væk...

Gensynets glæder

Og ellers er juletiden som nævnt også gentagelsernes højtid. Fx kan både Det Kgl. Teaters klassiske balletversion og Steen Koerners Reumert-vindende hiphop-udgave af 'Nøddeknækkeren' opleves i København, mens Bellevue Teatret på 34. år spiller 'Folk og røvere i Kardemommeby' på Strandvejen i Klampenborg. Hvor man oveni kan få lov at klappe den levende kamel, der tropper op og må pukle ved alle weekend-forestillingerne.

Også London Toast Theatres Crazy Christmas Cabaret har rundet de 30 år, men her er der dog tale om en ny forestilling hvert år i samme hæsblæsende regi - omend sjældent med juleknas - hvor 2015-udgaven hedder 'Don't touch Nefertiti'...

Riddersalen på Frederiksberg har i sammenligning kun spillet 'De underjordiske' i lidt over 20 år, mens flere af de øvrige juleforestillinger rundt omkring kun har bidraget til ungernes og familiernes julehygge mellem to-fem år...

På Randers Egnsteater tager 'Juletræets hemmelighed' endnu en tur for de allermindste, mens man også har en nyskreven julehistorie for de 6-årige og op på programmet med 'Historien om Bella'.

Forestillinger på farten

Og ellers kan man forvisse sig om, at Louise Schouw Teater atter ganske produktivt topper listen over det sæsonbetonede teater - hele ni juleforestillinger har man if. hjemmesiden på paletten, og flere af dem skal på turne rundt i det ganske og danske land.

Flere af de små børneteatre er også på farten med juleforestillinger, mens andre nøjes med enkelte opførelser på stationære scener hos kolleger og konkurrenter.

Men følg med via lokale medier og/eller tryk på linket til Kultunauts børneteater-sorterede liste øverst til højre her på portalen.

Er man på vej til en juleforestilling og ønsker en faglig vurdering med på vejen, er langt de fleste af de gamle juleforestillinger blevet anmeldt gennem årene her på portalen, mens et par af de nytilkomne bliver set an af teateravisen.dk's anmeldere.

Man kan orientere sig om anmeldte forestillinger via faktaboksen (stjernerne markerer anmeldte eller på-vej-anmeldelser) - og de kan findes via portalens Søg-funktion.

Rigtig god og nisserigtig jul - også på scenen...   

Emne:
Luk
Kommentar til artiklen - Så er det jul igen...
Din e-mail:
Dit navn:
Din kommentar:
FLERE ARTIKLER
123456789101112131415161718192021

18-09-2023
 

14-09-2023
 

08-09-2023
 

05-09-2023
 

01-09-2023
 

18-08-2023
 

15-08-2023
 

10-08-2023
 

06-08-2023
 

30-07-2023
 

03-07-2023
 

20-06-2023
 

12-06-2023
 

07-06-2023
 

26-05-2023
 

12-05-2023
 

09-05-2023
 

26-04-2023
 

14-04-2023
 

29-03-2023
 

22-03-2023
 

09-03-2023
 

08-02-2023
 

30-01-2023
 

10-01-2023
 

01-01-2023
 

21-12-2022
 

13-12-2022
 

22-11-2022
 

18-11-2022
 

15-11-2022
 

10-11-2022
 

04-11-2022
 

17-10-2022
 

12-10-2022
 

25-09-2022
 

21-09-2022
 

19-09-2022
 

16-09-2022
 

13-09-2022
 

Flere anmeldelser