Fornem hæder og prispenge til hele seks kunstnere bag 'Sorg - i børnehøjde' (Teatergrad - øverst), til instruktør Catherine Poher for ’Historien om huset, der blev til en prik’ (Gruppe 38 - nederst tv) og til skuespiller Katrine Karlsen i 'Love me tender' (Teater Graense-Loes). Fotos: Per Morten Abrahamsen, Olivier Guillemann og Per Morten Abrahamsen

'Et særligt skulderklap'

19-12-2018
Under overskriften 'Årets bedste skabende scenekunstnere' har Legatudvalget for Scenekunst præmieret 15 teaterfolk for ni produktioner i 2018. Tre af disse forestillinger er for børn og unge - med i alt otte præmierede teaterfolk.
Af: Carsten Jensen
FAKTA

* De øvrige teaterkunstnere, der blev præmieret, er: 

- Sceneinstruktør Jacob Schokking for instruktion og visuelt design af 'Requiem' (Betty Nansen Teatret) 

- Skuespiller Morten Hee Andersen, som Eddy i 'Færdig med Eddy' (Betty Nansen Teatret)

- Sceneinstruktør Anja Behrens for kunstnerisk ledelse af teaterkollektivet 'Logen' 

- Koreograf og kunstnerisk leder Efva Lilja for kuratering af Dansehallerne 

- Lysdesigner Mathias Hersland og scenograf Christian Albrecthsen for visuelt udtryk, 'Sexpol' (Teater Stuk/Teater Grob/Aalborg Teater) 

- Dramaturg Solveig Gade, for 'Orlando' (Betty Nansen Teatret) 

* Se samtlige motiveringer her

https://www.kunst.dk/fileadmin/_kunst2011/user_upload/Billeder/Scenekunst/Praemieringer_2018_-_Legatudvalget_for_Scenekunst.pdf

* Se mere om Legatudvalget for Scenekunst, hvis nuværende besætning sidder fra 2016-19. her

https://www.kunst.dk/kunstomraader/scenekunst/udvalg/legatudvalget-for-scenekunst/

Legatudvalget for Scenekunst har præmieret 15 scenekunstnere for deres innovative arbejde med den ædle teaterkunst. Man kan ikke søge om at blive præmieret. I alt blev der uddelt 400.000 kr. til præmieringer i 2018. 

Som det lyder i pressemeddelelsen, hvis hædrende overskrift er 'Årets bedste skabende scenekunstnere':

'Statens Kunstfond har præmieret og givet et særligt skulderklap til 15 skabende scenekunstnere, som med mod, udsyn og generøsitet viser spændvidden i dansk scenekunst lige nu'.

Ni produktioner er blevet udvalgt - og blandt disse forestillingers i alt 15 præmierede scenekunstnere finder man otte, der hædres for deres arbejde med tre meget (anmelder)roste forestillinger for børn og unge.

'Sorg - i børnehøjde'

* Dramatiker Julie Petrine Glargaard, skuespiller Ene Øster Bendtsen, musiker og komponist Karen Duelund Guastavino for 'Sorg - i børnehøjde' af Teatergrad. Herudover instruktør Sandra Yi Sencindiver for konceptualisering sammen med Christine Worre Kann og Pelle Nordhøj til samme forestilling. 

Motiveringen lyder:

Teatergrads 'Sorg - i børnehøjde' viser på fornemste vis vej ind til det svære emne, som den nære sorg er, og sætter i børnehøjde fokus på, at også børn oplever smertefulde tab, hvad end det er dødsfald, skilsmisse eller tabet af et nært venskab. Børnene bidrager til forestillingen med deres tilstedeværelse, egne historier og indspark til fortællingen, som derved rækker ud efter lyset og børnenes vilje og evne til at hjælpe og være der for hinanden og for dem, som har mistet og savner. 

Dramatiker Julie Petrine Glargaards tekst går helt tæt på, men stadig med varsomhed og respekt både over for emnet og tilskuerne. Skuespiller Ene Øster Bendtsen skaber tillid og nærværende tryghed i sikkert samspil med medvirkende musiker og komponist Karen Duelund Guastavino. Sandra Yi Sencindivers instruktion skaber samhørighed og engagement mellem publikum og de medvirkende på scenen. 

Til spørgsmålet om børn og unges møde med kunsten, og hvilken værdi dette møde har, er 'Sorg i børnehøjde' et skarpt og krystalklart svar. 

Forestillingen blev i Teateravisen anmeldt under overskriften: 'Sådan laver man børneteater om sorg'.

'Historien om huset, der blev til en prik'

* Sceneinstruktør Catherine Poher for instruktion af 'Historien om huset, der blev til en prik' med teatret Gruppe 38.

Motiveringen lyder: 

'Forestillingen 'Historien om huset, der blev til en prik' vidner om endnu en enestående iscenesættelse fra Catherine Pohers generøse hænder. Smukt balancerende mellem humor og alvor har Catherine Poher jongleret med scenekunstens allerfineste elementer i et nært samspil med de medvirkende kunstnere. Forestillingen er raffineret og sanselig, et sandt kunstværk om vreden, anden del af trilogien om livets store følelser. Et dragende, mørkt og mystisk univers udfordrer og pirrer publikum, små som store, i et særegent billedsprog, som Catherine Poher mestrer'. 

Se Teateravisens anmeldelse af forestillingen.

'Love me tender'

* Kunstnerisk leder og skuespiller Katrine Karlsen i forestillingen 'Love me tender', Teatret Graense-loes.

Motiveringen lyder:

'Omgivet af puder, tøjdyr og glinsende satin mestrer skuespilleren Katrine Karlsen med betagende charme at skildre et æggende og vedkommende univers om den seksuelle debut og "den allerførste gang". Med troværdighed og indlevelse rammer Katrine Karlsen tonen og tiden helt centralt. Hun skildrer tvivlen, usikkerheden, de kropslige hæmninger, forbeholdene, drømmene og alle tankerne. Forestillingen indlemmer det unge publikum på respektfuld vis, og Katrine Karlsen formår at inddrage sit publikum i en scenekunstnerisk verden af genkendelighed og resonans. Katrine Karlsen præmieres ligeledes for sit kunstneriske virke i Graense-loes og for sit arbejde som freelance dukke- og objektmager'. 

Se Teateravisens anmeldelse af 'Love me tender'

Statens Kunstfonds Legatudvalg for Scenekunst består af kurator, producent og skuespiller Maj-Britt Mathiesen (formand), skuespiller, dramatiker og teaterleder Mette Rosleff (Teater My) og sceneinstruktør Sverre Røhdahl.