DEBAT
07-06-2022
24-05-2022
21-03-2022
17-03-2022
10-03-2022

TEATERAVISEN ER BLEVET HACKET!!!!

06-08-2022
Teateravisen er blevet ramt af et ondsindet hackerangreb. Lige nu er det lykkedes at fjerne den ubehagelige ”illustration' med Facebook-hånd og en voldsomt udseende fodboldkamp/krigs-collage, der var hældt ind over forsiden (se skærmdump th) - men de nyeste (og seneste halvandet års artikler) på forsiden er væk, ligeså annoncerne, mens noter og anmeldelser er den fastfrosne forside-udgave fra 5. august. Lige nu vides det beklageligvis ikke, hvornår eller hvordan Teateravisen kommer på fode igen.

Fra fritidsblogger til fuldtidsanmelder

25-01-2021

Når der i store perioder slet ikke spilles teater, har teateranmeldere intet at anmelde. Men skrives OM anmelderiet kan der heldigvis stadig, og Teateravisen har bedt en af portalens flittige anmeldere, Morten Hede, der er en af landets ganske få fuldtidsprofessionelle teaterkritikere, om at fortælle om sin metier.

05-08-2022

Hvem skal have Horsens Børneteaterpris 2022?

Alle kan indstille kandidater til den fine pris – deadline er 31. august 2022

03-08-2022

Teater Vestvolden inviterer på rundvisning

Egnsteatret i Hvidovre rykker ind i et nyt teaterhus, som vises frem fra 13. september

01-08-2022

Fejring af streetdans-miljøet

Detour Dance Festival afvikles på Dansekapellet i København fra 18.-21. august

30-07-2022

Dansedrømme på Nationalscenen

23 unge kan opleves i musik- og danseforestillingen 'FREMTIDS DRØMME' 5.-7. august i Skuespilhuset

28-07-2022

Copenhagen Opera Festival 19.-27. august

Der venter over 80 opera-events på 12 venues - klassikere, familie-events, opera-bingo og kanalfarts-arier m.v.

25-07-2022

Kom med manuskripter til Manuskriptprisen 2022

Der er deadline 1. august for indsendelse af manuskripter til Danske Dramatikeres Manuskriptpris, som uddeles på Horsens Teaterfestival 17. september 2022

24-07-2022

Danmarks Internationale Gadeteaterfestivaler 12.-28. august

Der venter over 110 opførelser af ti internationale kompagnier, når festivalen indtager ni danske byer/bydele

21-07-2022

Street Cut i Næstved 12.-14. august

Den internationale gadeteaterfestival byder atter på gratis forestillinger, suppleret med bl.a. eksperimentel legeplads, gadekøkken og morgendiskotek

19-07-2022

Cirkusvognen 2.-25. august 2022

Børnekulturhuset Sokkelundlilles rullende kulturfestival for børn byder atter på gratis teater, musik og kreative værksteder

14-07-2022

PASSAGE Festival 25.-30. juli

Mere end 30 europæiske kompagnier og teatre præsenterer deres værker i Helsingør den sidste uge i juli

Til berigelse af børns liv

12-01-2021

Med udgivelsen 'Børnekultur i Danmark 1945-2020' præsenteres for første gang et samlet historisk overblik over rammerne for og udviklingen af dansk børnekultur gennem 75 år. Det er blevet et meget læseværdigt, overskueligt og informativt værk.

Det er altså ikke billigere at lave godt børneteater

04-01-2021

Årsskiftet markerer budgetstart for de 14 teatre, som Københavns Kommune har udvalgt til sin lille storbyteater-ordning for 2021-24. Mens Sort/Hvid og Husets Teater fik tilkæmpet sig en vigtig ekstrabevilling, må børneteatre som ZeBU og Det Lille Teater klare sig på stærkt formindsket budget - og erkende, at et lavere støtteniveau end voksenteatrenes stadig tages som en selvfølge. Men hvorfor?

Årsopgørelse

01-01-2021

Teateravisen afleverer her 2020 med en række punktnedslag omkring små og store begivenheder med tilknytning til børne- og ungdomsteaterområdet i det forgangne år. Covid-19-pandemien har selvfølgelig sat sit markante aftryk på et turbulent teaterår og afsat spor til kommende måder at tackle kunsten på.

Flere penge til børne- og ungdomsteatret

10-12-2020

Den nye finanslov for 2021 lover godt nyt for dansk børneteater: Med en udvidelse af rammen for refusionsordningen på 20 mio. kr. årligt er der lagt op til, at alle under 20 år kan komme til at se en forestilling om året; ligesom der åbnes for, at private skoler og ungdomsuddannelser nu også kan benytte ordningen, som i princippet betyder teater for halv pris. Og måske en ny og mere handy struktur for refusionssystemet.

Følelserne sidder i vokalerne

07-12-2020

Skuespilleren Merete Nørgaard har skrevet en klog bog om stemmen. Med Shakespeare som bedste teaterkrydderi. Teateravisens anmelder, Anne Middelboe Christensen, har læst den - og reflekterer bl.a. over børneteatrenes meget varierede fokus på stemmens brug i deres forestillinger.

Vredens druer

02-12-2020

Det Olske Orkester har med bogudgivelsen 'Rundt om ilden' sat blivende ord på arbejdet med forestillingstrilogien 'En nations selvhad' i form af en række tekster om baggrund, research, form, indhold og det kunstneriske arbejde m.v. Samtidig får man ristet en lille rune over teatrets eksperimenterende formsprog gennem de første 12,5 års virke.

En ærgerlig beslutning

18-11-2020

Der er brug for ASSITEJ Danmark til at facilitere og fastholde den danske børneteaterverdens position i det internationale samarbejdsmiljø, men en beslutning fra Projektstøtteudvalget om at stoppe for driftsstøtte er en alvorlig udfordring. Både for det danske center og generalsekretariatet for ASSITEJ International, der for tiden ligger i Danmark.

Juleteater i coronaens skær

09-11-2020

Julen ser ud til at blive gennemført trods covid-19's hærgen, og der spilles følgelig også juleteater på mange af landets små og store teatre. Med skyldig hensyntagen til aktuelle restriktioner og forsamlingsforbud. Flere har dog valgt at aflyse eller udsætte forestillinger til næste år. Teateravisen forsøger at skaffe et overblik over det scenekunstneriske juleri i det herrens corona-år 2020.

Det Kgl. Teater: På den anden side

Maria Rossing som Leonora og Rolf Søborg Hansen som bamsefører i Catherine Pohers stort anlagte forestilling, 'På den anden side', i Skuespilhuset. Foto: Laura Stamer

Kongeligt drømmespil

04-12-2010
'På den anden side' løftes op i det store format, og der leges med virkeligheden i et fabulerende drømmeeventyr, som dog vil for meget og knækker på midten.
FAKTA
Det Kgl. Teater: På den anden side -

DKT, Portscenen. Iscenesættelse: Catherine Poher. Scenografi: Rikke Juellund. Musik: Livingstones Kabinet. Koreografi: Jakob Haahr Andersen. Medvirkende: Maria Rossing, Rolf Søborg Hansen, Niels-Martin Eriksen, Peder Holm Johansen, Folmer Kristensen m.fl. Set til premieren 3. december 2010. Spiller stationært til 7. januar 2011. www.kglteater.dk

Det klæder Det Kgl. Teater at invitere eksperterne indenfor, når det gælder børneteater. Nationalscenens tidligere forsøg har gennem årene lignet pligt mere end lyst, og resultaterne har da også fortællemæssigt virket temmelig trangbrystede.

I det lys skal Catherine Pohers nye forestilling, ’På den anden side’, ses. Og hvad der uden tvivl vil forundre og tryllebinde almindelige tilskuere, forbavser næppe det børneteatervante publikum, der ved, at man kan fortælle historier på mange andre måder end dem, voksenteatret kender til.

Derfor ville det også være så skønt, om man nu kunne skrive, at ’På den anden side’ er en fuldkommen forestilling. Midtvejs bliver den imidlertid pludselig ambitiøs og voksen, og mister dermed grebet, både om historien og om virkemidlerne.

Men lad os nu begynde med den gode halvdel. Kort fortalt handler historien om en lille pige (Maria Rossing), der farer vild og havner i en slags fortryllet ’Alice i Eventyrland’-univers, hvorfra hun ikke kan komme ud.

Allerede i optakten leges der med virkeligheden. Vi er tydeligvis på teatret, gør skuespillerne os klart. Her er scenekanten, her begynder teatret og der sidder vi. Pludselig kommer en akrobatisk kanin sprintende ind, det banker på de forskellige scenedøre, pigen låses inde, drømmen eller mareridtet er i gang, mens et sortklædt kor marcherende synger hu-ha hu-ha, og sand sprøjter op fra huller i gulvet.

Pigen er havnet på den anden side – men den anden side af hvad? En fortabt lille pige med hang til snusfornuftig filosoferen, selv om hun også er glad for sin bamse. Den bamse, der bliver levende, først genert og siden selvbevidst, når den forlanger at få et ordentligt navn af hende. Det ender med Bjørn, hvilket gør den sitrende glad i bamsekroppen. Nu skal de sammen finde vejen hjem!

Sød Rossing og fornem bamseføring

Forude ligger en rejse mellem dansende grise og elsdyr, svirrende, syngende sommerfugle, lagkager man aldrig kan få, et pandekagehus og heksetrusler om at blive stegt og spist, inden mødet med en misantropisk frø fører til, at Bamse forsvinder og historien knækker. For mellem søjlerne i et græsk tempel møder pigen seksualiteten i skikkelse af en lokkende og skræmmende tyregud, hun reciterer Højsangen fra Bibelen og alt bliver meget mystisk og dunkelt.

Det var her, jeg greb mig i at savne bamsen, for det virkede, som om det var den, der ejede fantasien og barnelogikken i forestillingen. I hvert fald blev optrinene slappe og uskarpe i udtrykket, og samtidig førte pigens modningsproces ikke rigtig nogen steder hen.

Først da bamsen til sidst kom igen, vendte også billedmagien, enkelheden og det ægte tilbage, så vi kunne slutte i samme løftede, let fortryllede stemning, som vi begyndte.

Undervejs var der rig lejlighed til at glæde sig over Maria Rossing som pigen; Sød, insisterende, fuld af undren i barnehøjde. Dertil skal lægges Rolf Søborg Hansens eminente bamseføring, Pete Livingstones duvende dejlige musik og Catherine Pohers fornemme brug af teaterrummets mange muligheder med lemme i gulvet, lyseffekter og hele 13 medvirkende, der løfter forestillingen op i det store format.

Desværre også med 75 minutters spilletid som klart overbud. Skulle man nemlig skrabe den forestilling ren, så kun det bedste blev tilbage, ville en beskæring på 20 minutter gøre underværker.

Så den femte stjerne må forestillingen dele med Det Kgl. Teater som tak for initiativet. Bedre sent end aldrig.

Af: Henrik Lyding
Emne:
Luk
Kommentar til anmeldelse - På den anden side
Din e-mail:
Dit navn:
Din kommentar:
FLERE ANMELDELSER
123456789101112131415161718192021

03-08-2022

28-06-2022

12-06-2022

10-06-2022

08-06-2022

06-06-2022

04-06-2022

02-06-2022

31-05-2022

29-05-2022

27-05-2022

25-05-2022

23-05-2022

21-05-2022

19-05-2022

17-05-2022

15-05-2022

12-05-2022

09-05-2022

08-05-2022

06-05-2022

04-05-2022

02-05-2022

30-04-2022

28-04-2022

26-04-2022

25-04-2022

23-04-2022

21-04-2022

19-04-2022

17-04-2022

14-04-2022

12-04-2022

10-04-2022

08-04-2022

30-03-2022

28-03-2022

25-03-2022

22-03-2022

20-03-2022

Flere anmeldelser