12. april 2019

Kaj Himmelstrup er død

Kaj Himmelstrup, født i Skive i 1927 og bosat i Gladsaxe gennem næsten 60 år, døde 3. april i den agtværdige alder af 92 år.

Han var lærer gennem næsten 40 år på Danmarks første lilleskole, der ligger på Gammelmosevej i hans hjemkommune; sideløbende har han skrevet børnebøger, fagbøger, romaner, TV- og radiospil og dramatik for både voksne og børn m.v.

Han var medlem af bestyrelsen i Danske Dramatikers Forbund i 19070'erne og forbundets repræsentant i Dansk Kunstnerråd og medlem af Kulturministeriets første Arbejdsgruppe om børn og kultur (1975).

Han var også aktiv omkring det moderne børneteaters start i 1960'erne og opfordrede bl.a. børneteatrene til at organisere sig – hvor han i øvrigt i Kristen Helveg Petersens første år som kulturminister var kommet med i et udvalg under ministeriet, der skulle se på situationen omkring den stærkt kritiserede Skolescene. 

»Der kom ikke noget ud af udvalgets korte levetid, for Danmarks Lærerforening lukkede jo foretagendet, inden vi rigtig fik begyndt,« som han skrev i en mail for et par uger siden til Teateravisens redaktør – hvor vi aftalte at jeg skulle komme hjem til ham til en snak om den tids kulturelle udfordringer og leben, der bl.a. førte til starten på BørneTeaterSammenslutningen (BTS) i maj 1969 – den aktuelle anledning altså det tilstundende 50-års jubilæum 

Hans død satte en stopper for det besøg, som denne skribent havde set frem til – erfaren mand er god at gæste, og Kaj Himmelstrups hukommelse syntes absolut ikke at fejle noget, støttet af et righoldigt arkiv i privaten.

Men tilbage står fra hans hånd den mest autoritative, omend korte beretning om BTS's tilblivelse, som det er lykkedes at opspore her frem til jubilæet for den organisation, der ikke længere eksisterer som andet end et opslugt fusionselement i det, der nu hedder Dansk Teater.

Kaj Himmelstrup skrev nemlig artiklen 'Da BTS blev til' i BørneTeaterSammenslutningens 10-års jubilæumsskrift. Han havde været med til flere af møderne, hvor man knæsatte principperne om en organisation af selvstændige børneteatre med aktiviteter uden mellemled mellem teatrene og skolerne – sporene fra Dansk Skolescenes autoritære ledelses- og organisationsform skræmte.

Det var dengang et 'nyt syn på børn og kultur', som han skrev i artiklen, der slutter: 'Det vidste vi godt, da vi i de første måneder af 1969 satte os på børnesæderne i Det Lille Teater. Men vi vidste ikke, om bruddet kunne gennemføres. Kun at det var nødvendigt at gøre forsøget'.

Selvom Kaj Himmelstrup i de følgende år bl.a. skrev et par børneteaterstykker til Fiolteatret og var aktiv i børnekulturdebatten, blev hans kunstneriske åre siden brugt i andre sammenhænge, bl.a. kompositioner til klassisk guitar (fire nodebøger blev det til og en femte undervejs), tegninger og et alsidigt forfatterskab. Således barslede den da 90-årige skribent med 'Bjæf fra folkedybet' i juni 2017 – en humoristisk roman om en gammel pensionist, der drevet af retfærdighedsfølelse går i aktion mod Foghs-regeringens grundlovsstridige krigs-dagsorden.

Kaj Himmelstrup var nemlig i alle årene et politisk menneske, og det kom i en periode af hans liv altså også børneteatret til gode.

Men en aktuel portrætartikel om og med ham i Teateravisen satte dødsfaldet desværre en stopper for.

Kaj Himmelstrup bisættes fra Stengård Kirke tirsdag 16. april kl. 13

(Billedet: Kaj Himmelstrup var læreruddannet, debuterede som dramatiker i 1961 på Aarhus Teater og var også med på sidelinjen, da de danske børneteatre organiserede sig. Privatfoto)  

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne