DEBAT
11-06-2023
26-05-2023
08-02-2023
23-11-2022
18-09-2022
Så rammer juleteater igen landet i allehånde former, herunder (fra øv.tv og uret rundt) Nørrebro Teaters 'Rosas julebal', Det Lille Teaters 'Bare det var nu', Grønnegade Teaters 'Juleevangeliet', London Toast Theatres Crazy Christmas Cabaret, Det Lille Verdens Teaters 'En rigtig nisse, Teatret på Juls 'Eventyret fra julemandens sæk', Gruppe 38's 'Den lille pige med svovlstikkerne' - og alle de andre... Fotos: Thomas Petri, Sascha Hegner og teatrene

Julen varer længe...

10-11-2014
- i hvert fald på mange af landets små og store teatre, hvor gamle juleforestillinger og familieklassikere støves af og enkelte nye kommer til og hvor der bliver spillet parallelt med juleræsets start i november. Teateravisen.dk kaster sig atter ud i forsøget på at lave en oversigt over juleriet og det, der ligner, på landets teatre.
Af: Carsten Jensen
FAKTA

Jul på teatret 2014 - børne- og ungdomsteater og familieforestillinger

G = genopsætninger

* = er anmeldt her på portalen (enkelte i BTA i papiravis-tiden)

(*) = forventes anmeldt i spilleperioden

----

- AnemoneTeatret: Når du ser et stjerneskud (21.11-23.12) G/(*BTA papir nr. 91/dec. 1994)

- Bellevue Teatret: Folk og røvere i Kardemommeby (22.11.-21.12) G/*

- Carte Blanche: Englestuen (6., 7., 13 og 14.12)

- Det Kgl. Teater: Et folkesagn (6-21.12)

- Det Lille Teater: Bare det var nu (13.11-21.12) (*)

- Filiorum: Englene fra Gentofte - gæstespil af Meridiano (29.11-21.12) (*)

- Filuren: Kejserens nye klæder (21.11-14.12.13) 

- Folketeatret: Skatteøen (6.11.-23.12) G)/(*)  

- Frilandsmuseet: Et Juleeventyr (14.11-21.12  G/*

- Gruppe 38:  Den lille pige med svovlstikkerne (30.11-18.12) G/* 

- Grønnegade Teater: Juleevangeliet (4-30.12) G/*

- Himmerlands Teater: Julemandens Gave - gæstespil af Louise Schouw Teater (6.-7.12)

- Holbæk Teater: Dejlig er Haven (13.11-13.12) *

- Ishøj Teater: Englebarnet (10.11-23.12) *

- Nørrebro Teater: Rosas julebal (5-21.12)

- Nørregaards Teater: Ja, ja, nemlig (22.11-7.12) - gæstespil af De Røde Heste/Refleksion G/(* spillet på Det Lille Teater 2011)

- Odense Teater: Fest i Lønneberg (12.11-23.12) G/*

- Randers EgnsTeater: Juletræets hemmelighed (28.11-14.12) G/* & Julen flytter med (28.11-21.12)

- Riddersalen: De Underjordiske (25.11-21.12) G/(*BTA papir - nr. 91, dec. 1994) (*)

- Skive Theater: Nøddebo Præstegaard - gæstespil af Schaufuss Balletten (28.11) & Julemandens Gave - gæstespil af Louise Schouw Teater (30.11  

- Syddjurs Egnsteater: Jul i den gamle mølle (30.11-12.12) - spiller i henholdsvis Baunhøj Mølle i Grenå og Marie Mølle i Ebeltoft

- Teater Refleksion: Ja, ja - nemlig (10.-18.12) co-produktion med De Røde Heste G/(* spillet på Det Lille Teater 2011)

- Teatret Masken: En Grimm Historie (15.11-6.12) (*)

- Tivoli: London Toast Theatre med årets Crazy Christmas Cabaret: One-Eyed Willy (7.11-3.1.14) & Pantomimeteatrets ballet Nøddeknækkeren (20.11-28.12) G/* & Eventyrteatret: Julens Vogtere (29.11-28.12)

- Taastrup Teater: Et vintereventyr - gæstespil af Hr. Teater & Filuren (9.12) G/*

- Teater Vestvolden: Gårdnissens Jul (14.11-28.11) - spiller på udvalgte steder i en teaterbus i Hvidovre og Avedøre (*)

- Zangenbergs Teater: Nisselist og troldefis (25.11-21.12) G/*

- Zeppelin: En rigtig nisse - gæstespil af Det Lille Verdens Teater (1.-6.12) (* i Teatret Rosas version) & Broder Sol, Søster Måne (9.-14.12) - gæstespil af Teater Refleksion G/*

- Aalborg Teater (Store Scene): Alice i Eventyrland (10.11-20.12) *

- Aarhus Teater: Karlas Kabale (14.11-21.12) *

---

Mange børneteatre spiller turne-juleforestillinger landet over – flere er nævnt ovenfor, men her er den øvrige juleknas, hentet fra Den Røde Brochure 2014-15 (* = anmeldt):

Asguer Zap Showteater: ’Juleballaden’ – Teatret Fyren & Flammen: Grantræet (*) - Teatret på Hjul: Eventyret fra julemandens sæk (*) – Teater Ske: Rejsen, et krybbespil (* anmeldt som Teater Rod, BTA papir  nr. 139, nov. 2006) – Styrmand Volters Teater: Julepakken - Svanen: Nøddebo Præstegård (*) - Søholm Park Teatret: God jul, Cirkeline – TeaterTasken: De hellige konger så hjertensglad (*) –  Teater Lille Hest: Nissen der ville være berømt (*) -

---

Der opføres juleforestillinger mange steder landet over: På lokale teatre, biblioteker, i teaterforeninger, indkøbscentre m.v., så hold øje med lokale medier samt landsdækkende sites som Kultunaut og scenen.dk, der begge blot er et enkelt klik væk, nemlig i øverste højre hjørne her på portalen...

Så er juletiden over os. Julemelodier og -jingler bimler allerede i butikker og storcentre og konsumbutikkerne har stillet konfekt og marcipan og pebernødder frem i fristehøjde.

Det er følgelig også tid til teaterjul for store og ikke mindst små. De første juleforestillinger for børn og deres medtagede voksne er for længst klar til at indtage de stationære teatre og allehånde mere løse spillesteder over det ganske land. Og hvor de voksne ofte må klare sig med kabaretter og lidt julelir, får de små alt, hvad den kan trække af nisser og julehygge på de små scener, mens de fleste store institutionsteatre i år har valgt klassikere uden meget sne og nisseløjer som dette år jule-familieforestillinger.

For nogle teatre udløser det ubønhørlige krav om juleforestillinger ikke nødvendigvis den helt store glæde eller ditto kreativitet. Nogle synes at dykke ned i genbrugsskuffen for scenografier og julehalløj og flikke en hurtig historie sammen, mens andre på snedig og fjernsynsjulekalendervis har sikret sig, at de gamle juleforestillinger er på et så rimeligt niveau, så de kan tages frem og støves af og køre nok en sæson.

Men der er selvfølgelig også ganske mange rigtig gode og hyggelige og opbyggelige scenefortællinger om julen Og ind imellem kommer der så også spændende og nyskabende juleforestillinger, der bringer genren et lille skridt videre.

Ikke meget julesne på de store teatre

Men ganske som julen som institution må siges at være noget af et genbrugsfænomen, er juleforestillingerne det altså også. Det kan tydeligt opleves i år på Riddersalen og AnemoneTeatret, der - til stor glæde for et trofast publikum - kører på 20. år med henholdsvis 'De Underjordiske' og 'Når du ser et stjerneskud'.

Hvad sidstnævnte angår, har AnemoneTeatret annonceret, at stykket i år spiller for sidste gang. Og i øvrigt er ingen de to stiftere og ledere af teatret, Lisbet Lipschitz, længere selv med i forestillingen. Til gengæld kan de fejre 30 års jubilæum - det er 30. november netop 30 år siden, at de opførte deres allerførste forestilling, passende nok en juleforestilling, i form af en dramatisering af Jan Mogensens bog, 'Maries Julegave', på Dyssegårdsskolen i Hellerup.

Men tilbage til genbrugsjul i større skala, for også de store institutionsteatre tager normalt de gamle klassikere frem igen og igen. Mest notabelt er selvfølgelig Folketeatret og 'Nøddebo Præstegaard', der blev spillet for første gang for over 125 år siden - den har de dog ikke på repertoiret i år, selvom man kan opleve en balletversion med Schaufuss-Ballet og en dukketeater-ditto med børneteatret Svanen.

Folketeatret byder i stedet på en genopsætning af 'Skatteøen' (Preben Harris' frie dramatisering af Robert Louis Stevensons roman) med Sebastians musik og sangtekster, mens de tre landsdelsscener som nævnt også i år har fravalgt julen til fordel for familieforestillinger ud fra kendte bogforlæg: Odense Teater med genopsætning af 'Fest i Lønneberg' (Astrid Lindgren), hvor Emil dog i en scene holder julegilde for sognets fattiglemmer (selvom der næppe er mange børn, der kender det udtryk...); Aarhus Teater med 'Karlas Kabale' (Renée Toft Simonsen), hvor Karla forsøger at få en skilsmissefamilie til at fungere - og Aalborg Teater med 'Alice i Eventyrland' (Lewis Carroll), hvor Alice via et kaninhul kommer på rejse med talende dyr og møder andre umulige ting.

Dermed føjer disse fire store teatre sig til BellevueTeatret, der nu på 33. år spiller den ganske ikke-julede 'Folk og røvere i Kardemommeby' i en række givtige uger frem mod jul.

Og så er der jo Nationalscenen: Det Kgl. Teater viser ofte juleballetten 'Nøddeknækkeren', men ikke i år, hvor den til gengæld kan se i Tivolis/Pantomimeteatrets version fra forrige år - i stedet er juletidens familieforestilling i år en anden ballet, 'Et folkesagn', og så kan børnene eventuelt kigge på de mange engle, der pryder udsmykningen omkring Gamle Scene og således minder lidt om jul...

Rigtig jul på de mindre teatre

Men rigtige engle og ikke mindst nisser kan man selvfølgelig møde hos flere af børneteatrene, hvis forestillinger navnlig for de mindste indeholder de klassiske elementer og et formentlig ganske bevidst fravalg af større konflikter, ufred og uhygge.

Hos landets ældste stationære børneteater, Det Lille Teater i Lavendelstræde i København, havde man aflyst julen sidste år, men er nu tilbage med en nyskrevet forestilling, 'Bare det var nu', skrevet af Anna Bro.

Og på Djursland har Syddjurs Egnsteater produceret sin første juleforestilling, der efter planen skal spille hver anden sæson - og kun i møller og som passende nok derfor har fået titlen 'Jul i den gamle mølle'.

Også Randers EgnsTeater er klar med en ny juleforestilling, 'Julen flytter med' - og til overflod diverterer man også med en genopsætning af 'Juletræets hemmelighed' - mens man hos Ishøj Teater atter lægger an til en megatravl juletid med 'Englebarnet', der gennem mere end seks uger spiller op til tre daglige forestillinger seks af ugens dage for et større rykind af bustilfragtede børn fra hele Sjælland.

Syv fra Louise Schouw

Også den helt store leverandør af juleforestillinger til det ganske land, Louise Schouw Teater, har en ny forestilling med i julekurven. 'Nissemor og Kanelia i Julenød' har netop været til showcase og fået refusionsgodkendelse, og det falder så godt i hak med, at man allerede har solgt 30 forestillinger...

De øvrige juleforestillinger på farten er i år 'Nissedrys', 'Nisse Rasmus redder julen', 'Højt fra træets hip hop top', 'Den store nisseprøve', 'Sikke mange klokken slår' og 'Julemandens Gave'.

Louise Schouw elsker følgelig af mange grunde den rare juletid, og regner med omkring 200 opførelser af sine juleforestillinger, der gæstespiller på flere teatre og allehånde andre spillesteder.

Og som vanlig trækker teaterdirektøren selv i nissehuen:

»Jeg spiller selv med i 'Højt fra træets hip hop top', men skal faktisk selv kun spille 27 forestillinger i år. Det er selvvalgt, da jeg så gerne vil være lidt for min familie i især adventsdagene, mens mine børn stadig er børn,« siger Louise Schouw til teateravisen.dk.

Hvis knarvorne redaktør apropos det ikke selv har holdt jul de sidste 40 år i nu knap så ungdommelig trods over fænomenets stressende kommercialisme, der syntes og nu stadig synes at harmonere dårligt med højtidens mere kontemplative, men noget oversete budskab om fred og eftertænksomhed. 

Som man dog i det mindste af og til kan finde i netop juleforestillinger...

Lidt af hvert

I Holbæk, hvor Holbæk Teater for et par år siden nyskabte juleteater i form af en breakdance-forestilling, forsøger man sig i år med en teaterkoncert, 'Dejlig er haven', hvor biblens kendte historier udsat for ord, musik, dans og billeder.

I Hvidovre har man i øvrigt sat julen stævne i den teaterbus, som Teater Vestvolden købte af Erik Møller fra Teater 83, da han sidste år lukkede ned for sin virksomhed (se artiklen 'Sidste tur med teaterbussen') - og den kører derfor rundt i kommunen med forestillingen 'Gårdnissens jul'.

Anderledes spillelokaliteter kan man også tilbyde på Frilandsmuseet, hvor genopsætning af Kåre Bluitgens gendigtning af Dickens-klassikeren 'Et juleeventyr' afvikles.

Anderledes er også Carte Blanches installation 'Englestue', der i flere år har været det viborgensiske egnsteaters juletilbud. Det er designeren Betina Møller og multikunstneren Sarah John, der står bag dette års englestue, hvor børn selv kan gå på opdagelse.

Og så er der Teatret Masken i Nykøbing, der nok byder på eventyr, men ikke af juleslagsen - i stedet er det Grimms eventyrfigurer, der i Jesper B. Karlsens 'En Grimm Historie', sørger for lidt uhygge midt i juletiden.

Og i Gentofte har man fået spillebyen med ind i titlen i den forestilling, 'Englene fra Gentofte', som Meridiano producerer for teaterforeningen Filiorum og som spilles som pop-up-teater på Kulturskolerne (se artikel om Filiorums stifter).

Jul under bæltestedet

Og med de lidt skæve forestillinger nævnt her til sidst bliver der også plads til London Toast Theatres Crazy Christmas Cabaret, der ligeledes er en tilbagevendende begivenhed med over 30 år på bagen, men med nye vanvittige indfald år efter år.

Der er ofte primært samletitlen til at minde om julen i forestillingerne, men i årets 'One-Eyed Willy' røber man vel næppe for meget ved at fortælle, at omkring fundet af den store skatteliste bliver der listet lidt jul ind i det fabulerende show, der ellers som vanligt primært holder sig tæt på underlivets veje og vildveje.

Teatret insisterer ikke desto mindre - eller måske derfor - på, at forestillingen, der spilles på engelsk, bestemt er velegnet for unge publikummer...

Løjerne spilles som vanligt i Glassalen i Tivoli, men vil man hellere se noget mere stuerent i form af dygtige børn og unge i semiprofessionel tagfat med julen, spiller Eventyrteatret som vanligt i Glassalen på udvalgte dage - i år en musical, 'Julens Vogtere', om julens superhelte og om at bruge sine kræfter rigtigt,

Men som det fremgår af faktaboksen er mange andre end de nævnte teatre ved at gøre klar til juleforestillingerne. Og det giver også teateravisen.dk lejlighed til at anføre, at der er masser af forbrugerorientering at hente i form af anmeldelser af genopsætningerne (brug 'Søg'-funktionen). Dertil kommer, at portalen regner med at anmelde en halv snes flere af årets jule- og familieforestillinger i løbet af spilleperioden.

Ikke alle når med i denne ombæring - det handler som så meget andet også om ressourcer. Og teateravisen.dk's anmeldere skal jo heller ikke stresses i den søde juletid.

Og så skal det da lige med, at der jo også spilles andre og slet-ikke-juleforestillinger for børn, unge og familier i den kommende lange tid op mod jul. Hvad man fx kan forvisse sig om ved lige at klikke sig ind på Kultunauts børneteaterindstillede elektroniske guide i denne portals øverste højre hjørne - alene den næste måned er listet over 600 events, hvoraf mange trods alt slet ikke handler om jul.

Emne:
Luk
Kommentar til artiklen - Julen varer længe...
Din e-mail:
Dit navn:
Din kommentar:
FLERE ARTIKLER
123456789101112131415161718192021

18-09-2023
 

14-09-2023
 

08-09-2023
 

05-09-2023
 

01-09-2023
 

18-08-2023
 

15-08-2023
 

10-08-2023
 

06-08-2023
 

30-07-2023
 

03-07-2023
 

20-06-2023
 

12-06-2023
 

07-06-2023
 

26-05-2023
 

12-05-2023
 

09-05-2023
 

26-04-2023
 

14-04-2023
 

29-03-2023
 

22-03-2023
 

09-03-2023
 

08-02-2023
 

30-01-2023
 

10-01-2023
 

01-01-2023
 

21-12-2022
 

13-12-2022
 

22-11-2022
 

18-11-2022
 

15-11-2022
 

10-11-2022
 

04-11-2022
 

17-10-2022
 

12-10-2022
 

25-09-2022
 

21-09-2022
 

19-09-2022
 

16-09-2022
 

13-09-2022
 

Flere anmeldelser