DEBAT
26-05-2023
08-02-2023
23-11-2022
18-09-2022
15-08-2022
Teatertorvet foran Horsens Ny Teater har altid været et af festivalens vigtigste omdrejningspunkter. Her underholder Dansk Rakkerpak med deres ’Lus i Skindpelsen’ efter, at borgmester Peter Sørensen havde holdt sin åbningstale fredag eftermiddag. Foto: Søren K. Kløft

Horsens Teaterfestival - igen og igen!

23-09-2019
Fra 20.-22. september var der atter teaterfestival i Horsens - for 34. gang, faktisk. Rammerne var de velkendte, vejvisningen og skiltningen pædagogisk og let aflæselig, vejret varmt og solrigt, og folk glade. Og så var der alligevel ting, der ikke var helt som før. Teatercentrums Søren K. Kløft tog til Horsens (for 17. gang, faktisk) for at opleve det hele igen – med pivåbent barnesind og et følsomt voksenhjerte. Spørgsmålet var bare, om de barnlige og voksne forventninger kunne indfries.
Af: Søren K. Kløft
FAKTA

·  Horsens Teaterfestival 2019 (20.-22. september)

·  www.horsensteaterfestival.dk

·  Festivalen arrangeres af Horsens Kommune – med co-finansiering fra Kulturministeriet – i samarbejde med en lang række lokale skoler, institutioner og foreninger.

·  Festivalens dramaturgiat bestod af følgende medlemmer: Connie Tronbjerg (Teatret Møllen), Gitta Malling (Limfjordsteatret), Jane Rasch (Dramatiker Væksthus) og Kenneth Gall (Teater Hund & Co). Som led i den løbende udskiftning erstatter Trine Wisbech (Det Lille Teater & Marionetteatret) Jane Rasch frem mod næste års festival

·  Teatre/forestillinger: 34 i alt - heraf ét internationalt gæstespil

·  Knapt 60 frivillige hjalp festivalen i mål

·  Ca. 200 professionelle teaterformidlere havde tilmeldt sig festivalen for at købe forestillinger til den kommende sæson.

·  Publikum skulle deles om lidt over 5.000 gratis billetter til teateroplevelserne

At lave festival er som at styre en båd i havn på en dag, hvor man måske hellere skulle have være blevet ved kaj: Fuld af uforudsete begivenheder. Og bedst som man tror, man har styr på det hele, sker der noget nyt, som kan være svært at håndtere og kontrollere. Horsens Teaterfestival er ingen undtagelse. 

I år skulle udfordringerne bl.a. vise sig at være af virtuel karakter. Som da festivalens funklende nye, lækre, brugervenlige og mobil-optimerede hjemmeside ikke længere kunne klare presset, da den skulle stå sin ildprøve i midten af august, hvor online-bestillingen af gratis billetter startede. 

Det er enhver festivalarrangørs frygt, at sådan noget skal ske netop på dén dag, det ikke må ske. Men hvad der ikke slår én ihjel, styrker jo som bekendt én til det videre liv – og billetbestillingen kom da også op at køre i løbet af nogle timer.

Festivalledelse og knofedt

Og der skal trods alt mere til at slå kommunens festivalkoordinator Maria Suh af pinden. Selvom det kun er hendes andet år som leder af festivalen, har hun meget erfaring med sig i bagagen fra teatermiljøet, hvor hun har lært at navigere i en livsbekræftende blanding af kunst og kaos.

Maria Suh er knivskarp i sine prioriteringer, har overblik over det meste, og enhver, der kommer i kontakt med hende, kan undre sig over, hvor i alverden hun får al den energi fra? Hvor står hendes opladerstation henne? Tæt på, skulle man mene, for hun lader aldrig til at løbe tør for energi.

I år har hun også haft brug for store dele af sin energi på bl.a. frivillig-området, hvor festivalen har været specielt udfordret. Kun omkring 60 frivillige var der til at få festivalen til at køre i år, og det er ifølge både Maria Suh og frivilligkoordinator Nicolas Aasberg lige i underkanten. 

Og det er ellers ikke fordi Maria og Nicolas har ligget på den lade sig i deres bestræbelser på at rekruttere frivillig arbejdskraft. Således har mange hen over sommeren og i det tidlige efterår kunnet more sig over en ganske underholdende video-kampagne på de sociale medier med det ene formål at skaffe frivillige til festivalen (med Maria og Nicolas i de to bærende hovedroller, selvfølgelig). Men desværre uden de store resultater på trods af lige dele gode intentioner og afvæbnende humor.

Når dét er sagt, så skal det dog retfærdigvis også siges, at festivalen altid har haft en lille fast kerne af trofaste frivillige, som – år efter år – altid har bakket festivalen op og lagt en kæmpe indsats i den lange september-weekend, hvor festivalen altid har ligget. Og de var der selvfølgelig igen i år – som spillestedsansvarlige, som billetkontrollører, som forestillingsvagter, som vejvisere, som billetbestyrere, som op- og afryddere, etc. 

De unge er med til at vælge

Horsens Teaterfestival er en kurateret størrelse, som giver publikum mulighed for at se håndplukkede forestillinger, udvalgt af et dramaturgiat bestående af teaterfolk med faglig indsigt. Derfor er der en vis garanti for, at man som publikum vil møde teater af høj kvalitet, når man sætter sig til rette på bænkene eller begiver sig på opdagelse i en af de stadigt flere publikumsinddragende produktioner.

Én af nyskabelserne på Horsens i år var imidlertid et ’ungedramaturgiat’ bestående af unge fra Komediehuset Horsens, Holbæk Drama College og Randers Egnsteaters Talentlinje. Festivalens erklærede mål med dette dramaturgiat var dels at inddrage de unge i kurateringsarbejdet og dels at få bedre kendskab til netop denne målgruppe. 

De unge havde været ude og se ti forskellige forestillinger og havde efterfølgende valgt at præsentere Teater O’s ’#fremtiden’ og Black Box Dance Companys ‘No Sex - en verden af køn’ på festivalen. To sikre valg – og måske ikke så langt fra, hvad ’voksen-dramaturgiatet’ alligevel ville have valgt, hvis der ikke havde været unge med i udvælgelsesprocessen.

Men dette ændrer dog ikke på, at det er en god idé at lukke dele af festivalens målgrupper ind i maskinrummet og lade dem få indflydelse på en så vigtig – og indrømmet – ganske følsom del af festivalens DNA. For dramaturgiatet kan jo også udvikle sig til øretævernes holdeplads. 

Det sidste var dog ikke noget, som Esther Dorothy Ackerman fra Holbæk Drama College lod sig mærke med, da jeg sludrede med hende en aften over en øl efter teatertid. Hun havde været ét af de engagerede medlemmer af det nyetablerede dramaturgiat, og hun beskrev oplevelsen for mig som ’enormt berigende’ og fortsatte: 

»Det har været skønt at have muligheden for at dele de teateroplevelser, som vi selv har sat stor pris på, med andre på vores alder. For os er det ekstremt vigtigt at vise andre unge alt, hvad scenekunsten kan og tør.«

Tradition og mangfoldighed

Og den kan i hvert fald meget – scenekunsten, altså. Om den turde så meget nyt i år, må stå hen i det uvisse – i hvert fald så denne signatur ikke noget, der for alvor brød med hverken konventioner eller udfordrede mediet eller mine sanser. Måske var barnesindet alligvel ikke åbent nok? – eller måske var voksenhjertet ikke følsomt nok? 

Der var dog signifikante undtagelser. For hvem kan fortolke Karen Blixen så originalt som Gruppe 38? Hvem kan danse så sikkert og flot som Black Box Dance Company? Hvem kan fortælle en flygtningehistorie med større indlevelse og nerve end New International Encounter Theatre? Hvem kan fortælle en kærlighedshistorie mere gribende end Teatret Hils Din Mor? Hvem andre end Teater O kan lave ungdomsteater, der rammer målgruppen lige mellem øjnene? Og hvem andre end Hr. Teater kan få en hel gågade til at grine, så tårerne triller? 

Der er nok nogle kvalificerede svar derude, men på Horsens Teaterfestival var der i denne signaturs øjne ingen alternativer til disse seks forestillinger. Det var god underholdning, meningsfuldt teater og... ja, lad os da sige det: Teaterkunst.

Og så var der priserne

Lørdag aften var det så blevet tid til igen at uddele priser. Uddelingen foregik på Horsens Ny Teater for en næsten fyldt sal, mestendels udgjort af teaterfolk og festivalens frivillige. Horsens Børneteaterpris 2019 gik i år til Teatret Hils Din Mor. Den gives til en person eller en gruppe af personer, der har gjort sig bemærket ved en særlig indsats for at fremme dansk børne- og ungdomsteater. Det var formand for Kultur- og Civilsamfundsudvalget Jakob Bille (LA) der overrakte prisen på vegne af den teaterfaglige jury, og et lille uddrag af motivationstalen lyder således:

'I den virkelige verden er der desværre stadig mennesker, der oplever, at der ikke altid er lige meget plads til alle. Måske fordi man ser anderledes ud, tror på noget andet eller har en seksualitet, der adskiller sig fra flertallet. Og det med at leve med en anden seksualitet – ja, det er netop dét, årets prismodtager sætter fokus på. Med deres forestillinger ønsker de at fremme forståelsen for og accepten af LGBT+ personer (…) Deres seneste forestillinger er blevet utroligt godt modtaget af publikum, og teatret er blevet hædret med fine priser. De har fundet nye, spændende samarbejdspartnere. Og samtidig har de aldrig glemt, hvor de kommer fra og deres formål'. 

Teatret Hils Din Mor var en populær prismodtager, og teatres frontfigurer René Benjamin Hansen og Jesper Frølund Hansen havde svært ved at finde ordene, mens de stod dér på scenen og blev hyldet med stående og langvarig applaus fra salen. Prisen er på 25.000 kr. og ledsages af en statuette lavet af kunstneren Kaj Rugholm.

Efterfølgende var det så blevet Danske Dramatikeres formand Jesper Bræstrup Karlsens tur til at uddele forbundets manuskriptpris i samarbejde med Dramatiker Væksthus og Horsens Teaterfestival. Prisen – som i øvrigt er på 15.000 kr. – gik i år til Magnus Iuel Berg for ’Finn og de fem fajl’. 

Prisjuryen leder – forklarede Jesper B. Karlsen – efter en tekst, hvor dramatikerens stemme klinger originalt i forestillingen og blander sig selvstændigt i scenekunstens udtryk, og nogle af juryens reaktioner på Magnus Iuel Bergs vinder-manus havde bl.a. været: "Skønt værk - dejlig friskt fortalt", "super kreativt sprog", "en kritik af autoriteterne og de voksne, de modbydelige, sadistiske sataner - de kender ikke sandheden" og "et værk med en helt egen tone”.

Det var Thea Kulavig fra Zangenbergs Teater i København, som har været producent på ’Finn og de fem fajl’, der modtog prisen på Magnus Iuel Bergs vegne – da han desværre var bortrejst. Da klapsalverne var døet ud, opfordrede Jesper B. Karlsen i øvrigt alle håbefulde dramatikere til at sende deres manus ind til bedømmelse hos juryen – der skal jo også findes en værdig vinder til næste år.

Hvad dette års vinder angår, er der i øvrigt en ekstrapræmie, idet Teatercentrum bidrager med en oversættelse af manuskriptet til tysk og en reading på en tysk festival næste år. Her får Magnus Iuel Berg altså mulighed for at møde et tysk publikum og præsentere sit værk. Denne studietur støttes af IKP (Det Internationale Kulturpanel - et tværministerielt samarbejdsforum) og sker i anledning af fejringen af 100-året for Genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 1920.

Festival igen i september 2020

Det var godt at være i Horsens igen. Der var magi i luften, teater på alle hylder, og publikumstrængsel (på den gode måde) til næsten alle forestillinger. Teatertosserne fik deres september-festivalfix. 

Der er festival igen for små og store publikummer samt deres voksne i det østjyske i dagene 18.-20. september i 2020. Arrangørerne anbefaler allerede nu at reservere dagene i kalenderen... og sengepladserne på hotellerne.

Emne:
Luk
Kommentar til artiklen - Horsens Teaterfestival - igen og igen!
Din e-mail:
Dit navn:
Din kommentar:
FLERE ARTIKLER
123456789101112131415161718192021

26-05-2023
 

12-05-2023
 

09-05-2023
 

26-04-2023
 

14-04-2023
 

29-03-2023
 

22-03-2023
 

09-03-2023
 

08-02-2023
 

30-01-2023
 

10-01-2023
 

01-01-2023
 

21-12-2022
 

13-12-2022
 

22-11-2022
 

18-11-2022
 

15-11-2022
 

10-11-2022
 

04-11-2022
 

17-10-2022
 

12-10-2022
 

25-09-2022
 

21-09-2022
 

19-09-2022
 

16-09-2022
 

13-09-2022
 

07-09-2022
 

01-09-2022
 

28-08-2022
 

08-08-2022
 

02-08-2022
 

04-07-2022
 

27-06-2022
 

17-06-2022
 

13-06-2022
 

03-06-2022
 

26-05-2022
 

21-05-2022
 

18-05-2022
 

11-05-2022
 

Flere anmeldelser