DEBAT
26-05-2023
08-02-2023
23-11-2022
18-09-2022
15-08-2022
Øverst og uret rundt: Henrik Køhler (Teatercentrums direktør), Lars Sennels (Vendsyssel Teaters direktør) og Leif Lund Jakobsen (kulturkonsulent i Hjørring Kommune og festivalens projektleder) med kontrakten på Aprilfestival 2019, der blev underskrevet ved festivalen i Sønderborg i 2017; Årets festivalplakat; Køhler med borgmester Arne Boelt, der mandag mødts med arbejdsgruppen, som består af gode folk fra Hjørring og Teatercentrum, i går; Vendsyssel Teater, der bliver festivalens absolutte centrum - og det, som det hele drejer sig om: Børn der oplever teater... Fotos: Søren K. Kløft og Tao Lytzen - plakat: Hanne Grønne

Hjørring varmer op til Aprilfestival 2019

15-01-2019
Handelslivet, foreningslivet og kulturlivet er ligesom den lokale arbejdsgruppe og kulturforvaltningen på absolut forkant med forberedelserne til Aprilfestival 2019, der med Hjørring Kommune som vært afvikles 31. marts-7. april. Både borgmester og festivaldirektør ser følgelig frem til en succesrig festival.
Af: Carsten Jensen
FAKTA

- Aprilfestival 2019 er den 49. udgave af den store festival og afvikles fra 31. marts-7. april 2019. i Hjørring Kommune, der ligger i Region Nordjylland og har ca. 65.000 indbyggere.

- Festivalen forventes få deltagelse af over 110 teatre med over 170 forskellige forestillinger, der opføres på skoler og institutioner (lukkede forestillinger) og som offentlige forestillinger over hele kommunen i ugens løb og siden i den afsluttende weekend i Hjørring. I alt omkring 650 opførelser ventes det til blive til. Teatrene spiller gratis på festivalen, der samtidig fungerer som en salgsmesse for de turnerende teatre. Omkring 500 opkøbere/formidlere forventes at kigge på repertoiremulighederne i den afsluttende weekend.

- Der er gratis adgang til alle offentlige forestillinger, men der kræves billet, som kan bestilles og printes online forud for festivalstart.

- De over 500 deltagende teaterfolk og over 100 internationale gæster opkøbere bliver indkvarteret på Skallerup Klit Seaside Resort.

- Budgettet for Aprilfestival 2019 er på ca. fem mio. kr., men Hjørring Kommune får refunderet halvdelen via den såkaldte købsrefusionsordning.

 - Man kan følge Aprilfestival 2019 på hjemmesiden www.aprilfestival.dk, der løbende opdateres, bl.a. kommer der tættere på festivalen udførligt program, info om de enkelte forestillinger, billetkøb m.v.

Aprilfestivalerne er altid en langstrakt affære, hvis konkrete og meget synlige aftryk i form af en uges teaterinvasion i en dansk kommune er den egentlige afslutning på flere års planlægning og forarbejde.

Og allerede et par år i forvejen deltager der repræsentanter fra de kommende værtskommuner for at se, hvordan festivalafviklingen kan foregå og hvad der eventuelt kan gøres anderledes og bedre.

I tilfældet Hjørring 2019 blev kontrakten således underskrevet ved Aprilfestival 2017 i Sønderborg, og ved Aprilfestival 2018 i Syddjurs kunne de kommende festivalværter fra Hjørring helt uhørt allerede fremvise plakat og det grafiske udtryk, der skal sælge festivalen i det nordjyske i år.

Denne særlige rettidige omhu har præget hele forløbet og arbejdsgruppens indsats i Hjørring - og dermed også samarbejdet med arrangørerne fra Teatercentrum.

Spillesteder er for længst valgt ud til de lukkede forestillinger i ugens løb på skoler og institutioner; spillelokaler er fundet til den afsluttende weekend, hvor Skolevangen laves om til 'Teatervangen' og med logistisk overskud kan rumme hele weekendarrangementet med de flere hundrede opførelser; festivalens administrative centrum i form af sekretariat og billetudlevering m.v. er klar til at blive en del af det smukke Vendsyssel Teater (indviet januar 2017) osv.

Kultur og handel

Også det lokale handelsliv og foreningsliv er for længst på banen og klar til at deltage i den kulturelle manifestation, som Aprilfestival - teater for små & store bliver for Hjørring.

I samarbejde med Hjørring Kommune bliver der hele ugen teaterpyntet i byens butikker, der får mulighed for at købe såkaldte deko-pakker til formålet. Og lige op til festivalstart kører Hjørring Handel - hvis medlemmer er butikker, håndværkere, restauranter, ejendomsmæglere, sportsklubber m.v. - et teatertema ved deres Open by Night-event fredag 29. marts.

Den kommende teaterfestival var således også på programmet, da Hjørring Handel holdt nytårskur på i byrådssalen sidste tirsdag, 8. januar.

'Kultur og handel kan spille hinanden gode', lød det således fra kulturkonsulent Leif Lund Jakobsen, der er festivalens lokale projektleder.

De forventede over 110 deltagende teatre og deres mere end 500 medarbejdere, 5-600 tilrejsende opkøbere/formidlere, over 100 internationale gæster m.v. vil give ekstra travlhed i byen.

'De har kontanter i lommen og har brug for steder, hvor de kan spise, shoppe og sove', citerede Vendelboposten.dk Leif Lund Jakobsen for - med henvisning til, at en undersøgelse viser, at en Aprilfestival genererer meromsætning på op til syv mio. kr. i nærområdet.

Foreninger og frivillige

Også det lokale foreningsliv, der traditionel er hovedleverandør af frivillig arbejdskraft på festivalen, er klar til det store rykind. De frivillige står bl.a. for klargøring og værtsfunktioner på de mange spillesteder, herunder information, eventuelle madboder m.v. - og denne service er også med til at markedsføre foreningerne.

 En af lokalforeningerne er Harkens Ungdoms- og Gymnastik Forening, hvor formand for forretningsudvalget, Flemming Jensen, til Vendelboposten.dk fortæller, at et arrangement som Aprilfestivalen hjælper til at styrke sammenholdet blandt de frivillige, samtidig med at man tjener penge til sin forening. 

Aprilfestivals kulturelle identitet som leverandør af en overdådig mængde gratis teateroplevelser til de lokale børn og unge - og deres voksne - er også med til at få de lokale ildsjæle på banen.

Dem har Hjørring Kommune også blik for, idet man giver en teaterforestilling til 20 udvalgte landsbyer.

'Dette gør vi for at anerkende det daglige arbejde, hvor lokale foreninger bidrager til kvalitet og tilbud i kommunen. På den måde sikrer vi, at festivalen sætter spor. Aprilfestivalen skal bl.a. understøtte Hjørring Kommunes mangeårige teatertradition og sikre kulturelle oplevelser for børn, unge og voksne', lyder det fra kulturkonsulent Leif Lund Jakobsen.  

Eftervirkninger

Den positivt afledte effekt af en Aprilfestival kan tidligere værtskommuner snakke med om. Og det gør de bl.a. i en festivalopvarmningsartikel ved årsskiftet i Nordjyske.dk, hvor man har snakket med to centrale personer fra Aprilfestival 2013 i det sydlige nabolag, hvor Nykøbing Mors i et samarbejde med Thisted og Skive kommuner var festivalvært.

Daværende projektleder Niels Otto Degn fortæller om afsmitningen fra festivalen i området:

'Kommunen fik en idé om, at større kulturelle arrangementer faktisk er mulige at gennemføre - og så gav det et kæmpe boost til dem, der var med til at lave det. Det engagerede en masse frivillige, som syntes, at det var spændende at være med til at organisere', siger han og nævner konkret, at erfaringerne gav mod på at lave det første Kulturmøde blot fire måneder efter. 

Og siden er Kulturmødet Mors som bekendt år efter år vokset i omfang og opmærksomhed.

Også hos det lokale egnsteater, Limfjordsteatret, hæfter teaterleder Gitta Malling sig ved, at Morsø Kommune siden festivalen i højere grad er blevet en kulturkommune.

'Byen fik et kæmpe løft ved, at man fandt ud af, at der er så meget fantastisk børneteater i Danmark. Det gjorde også, at der blev fokus på Limfjordsteatret som vært og på vores evner inden for børneteater', siger hun til Nordjyske.dk - og noterer også lige, at det var samme år, som Limfjordsteatret fik ti mio. kr. af kommunen til at bygge et nyt teater for, der sammen med donationer fra et par store fonde gør, at et moderne scenekunsthus er klar til indvielse i byen i løbet af 2019.

Borgmesterlig peptalk

Der er vist heller ingen tvivl i den lokale arbejdsgruppe om, at Aprilfestival 2019 i Hjørring vil sætte sig varige spor. Og det hjælper et godt forarbejde med til.

Arrangørerne fra Teatercentrum, der har stået bag rækken af festivaler i samarbejde med de lokale værtskommuner siden første festival i Herning i 1971, er i hvert fald imponerede over den lokale ildhu og effektivitet.

Det blev også demonstreret ved møde i Hjørring i går, mandag 14. januar, med repræsentanter fra den lokale arbejdsgruppe og den tilrejsende flok erfarne festivalarrangører fra Teatercentrum i København. Her var der besøg af borgmester Arne Boelt (S). 

»Han gav os en peptalk, hvor han særligt talte om, at det, der kendetegner Hjørring kommune, er et særligt engagement i de aktiviteter, der foregår heroppe. Det både være sig hos den enkelte borger, som hos medarbejdere og ildsjæle, der er involverede i planlægningen,« fortæller Henrik Køhler, direktør for Teatercentrum, til Teateravisen.

»Han udtrykte fuld tryghed ved og tro på, at festivalen bliver en succes, og han har tillid til, at erfaringer og aktiviteter kan omsættes til en varig værdi for kommunens børn og unge.

Jeg kan kun tilslutte mig hans ord. Vi har heroppe kun mødt engagement og vilje til at få så meget ud af aktiviteterne som muligt. Samarbejdet med den lokale arbejdsgruppe, med kommunen og med Vendsyssel Teater tvinger det bedste ud af os hos Teatercentrum og samarbejdet ersærdeles inspirerende,« lyder det uforbeholdent fra Henrik Køhler.

Politiassistent Knudsens meriter

Med de mange positive tilkendelser er der ingen tvivl om, at Aprilfestival 2019 på alle tal og parametre vil overgå forgængeren fra 1982 i området, hvor den store festival blev delt mellem Hjørring og  Hirtshals kommuner - med et omfang på 47 teatre, 80 forestillinger og 210 opførelser.

Dels bliver den kommende festival altså mere en dobbelt så stor og afvikles alene i Hjørring Kommune, dels er logistikken helt i top med Vendsyssel Teater som omdrejningspunkt og en koncentreret bydel til weekendarrangementet.

Og mon ikke man slipper for den særlige oplevelse, som mange teatre fik dengang i 1982, hvor en lokal politiassistent Knudsen tilsyneladende havde specialiseret sig i opsøgende virksomhed over for teatergruppernes biler. I hvert fald dem på gule plader, som ofte havde flere personer med, end der lovligt var plads til i førerkabinen.

Det blev takseret til bøder på 600 kr. pr. person og 1000 kr. til køretøjsindehaveren. Det var ganske mange penge dengang - ikke mindst for et ustøttet teater, der bare gerne ville spille og sælge forestillinger... 

Emne:
Luk
Kommentar til artiklen - Hjørring varmer op til Aprilfestival 2019
Din e-mail:
Dit navn:
Din kommentar:
FLERE ARTIKLER
123456789101112131415161718192021

26-05-2023
 

12-05-2023
 

09-05-2023
 

26-04-2023
 

14-04-2023
 

29-03-2023
 

22-03-2023
 

09-03-2023
 

08-02-2023
 

30-01-2023
 

10-01-2023
 

01-01-2023
 

21-12-2022
 

13-12-2022
 

22-11-2022
 

18-11-2022
 

15-11-2022
 

10-11-2022
 

04-11-2022
 

17-10-2022
 

12-10-2022
 

25-09-2022
 

21-09-2022
 

19-09-2022
 

16-09-2022
 

13-09-2022
 

07-09-2022
 

01-09-2022
 

28-08-2022
 

08-08-2022
 

02-08-2022
 

04-07-2022
 

27-06-2022
 

17-06-2022
 

13-06-2022
 

03-06-2022
 

26-05-2022
 

21-05-2022
 

18-05-2022
 

11-05-2022
 

Flere anmeldelser