21. marts 2016

Haarder omfordeler statspenge til de små storbyteatre

Forleden meldte Kultur- og Fritidsudvalget i Københavns Kommune ud, at man måtte udsætte udpegningen af sine små storbyteatre for perioden 2017-20 i nogle uger, fordi Kulturministeriet ikke havde meldt ud omkring det statslige refusionsbidrag til den budgetaftale, der skal ligge til grund for kommunens budgetramme for de kommende fire år.

Det betyder endnu en neglebidende periode for de 11 nuværende og de 18 øvrige ansøgere til at blive lille storbyteater i København.

Og nu har de fået ekstra grund til bekymring, efter at kulturminister Bertel Haarder (V) her mandag har meldt ud, at han vil ændre fordelingen af statens tilskud til små storbyteatre, så der bliver færre penge til Københavns små teatre og flere til de små storbyteatre i provinsen. Der er selvsagt helt i regeringens ånd ikke tale om at øge den samlede tilskudsramme.

'Fordelingen af statens tilskud til små storbyteatre er i dag skæv mellem hovedstad og provins. Derfor har jeg besluttet at sætte en omfordeling i gang fra 2017 og indfase den frem til 2024. Omfordelingen vil flytte statslige tilskudsmidler fra København til provinsens storbyer. Det synes jeg giver god mening, fordi det medvirker til at udjævne forskellen mellem hovedstad og provins', hedder det i en pressemeddelelse fra kulturministeren, der således også her bidrager til Venstre-regeringens udflytningsplaner ved også at sende kulturpenge fra hovedstad til provins.

Ifølge ministeren er statens tilskud til de små storbyteatre vokset fast i et mønster, som bygger på den måde kommunerne støttede deres små storbyteatre på for mange år siden, således at en for stor andel af det samlede tilskud nu tilfalder hovedstadens kommuner.

Ændringen slår igennem fra 2018 og betyder, at København årligt får en halv million mindre i statstilskud, og når ministerens fordelingsplan er tilendebragt i 2024, må hovedstaden vinke farvel til over 3,2 mio. kr. årligt

Kun tilskuddet til det lille storbyteater på Frederiksberg (Riddersalen) ændres ikke, mens de små storbyteatre i Aarhus – Gruppe 38, Filuren, Svalegangen og Bora Bora – må nøjes med status quo.

Det betyder således, at det er de små storbyteatre i Odense og Aalborg, der får glæde af den kulturministerielle tilskudsfordeling – Odense – der huser Nørregaards Teater. Teater Momentum og Den Fynske Opera – med ekstra 127.450 kr. årligt voksende til 892.149 kr. i 2024; Aalborg – hvilket er lig med Teater Nordkraft – med ekstra 335.390 kr. årligt voksende til 2.347.732 kr. (se ministeriets opgørelse)

Hvad Københavns Kommunes udvælgelse af små storbyteatre for 2017-20 angår, er Bertel Haarders lille omfordelingsøvelse næppe noget, der øger muligheden for hverken flere eller bedre støttede teatre. 

Proscenium, der er nyhedsportal for de små teatres faglige organisation, har talt med flere af de involverede parter. Se artiklen.

(Billedet: Kulturminister Bertel Haarder (V) – der her ses ved indvielsen af tilbygningen til Randers EgnsTeaters talentskole sidste år – er i gang med at omfordele statslige kulturpenge fra hovedstaden til provinsen. Foto: Søren Pagter)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

KLAP(pet) og klart
Forestillingsprogrammet til den offentlige weekenddel af KLAP – teaterfestival for små og store i Esbjerg, der afvikles fra 14.-21. april, ligger nu klar på festivalens hjemmeside
KLAP(pet) og klart
Forestillingsprogrammet til den offentlige weekenddel af KLAP – teaterfestival for små og store i Esbjerg, der afvikles fra 14.-21. april, ligger nu klar på festivalens hjemmeside