DEBAT
11-06-2023
26-05-2023
08-02-2023
23-11-2022
18-09-2022
Øverst: Lommeevangeliet (De Røde Heste); Juleevangeliet (Det Lille Turneteater) og Nissepigen der blev væk (Spil Bedre). Midt: Helligtrekongersaften (HamletScenen); Nøddeknækkeren (Det Kgl. Teater) og Nissemor og Kanelia i julenød (Louise Schouw Teater). Nederst: Den store julemiddag 6 (Sjællands Teater Fair Play); Juleevangeliet the musical (Randers Teater) og Spillenissen (Ishøj Teater). Foto: Teatrene

Gensynsglædens højsæson

10-11-2022
Jul er lig med en masse stemningsfuldt teater for små og store og familier og en tid, hvor mange stationære teatre støver deres gode gamle juleforestillinger af, mens turneteatre får luftet deres nisserigtige produktioner på spillesteder rundt om i landet. Men der er dog også nye scenekunstneriske julerier. Teateravisen forsøger som vanligt at servere et overblik over det teaterbelagte juleknas.
Af: Carsten Jensen
FAKTA

Juleteater 2022

Børne- og ungdomsteater og familieforestillinger

G = genopsætninger

* = er anmeldt her på portalen (Brug Søg-funktionen)

(*) = forventes anmeldt i spilleperioden

***

- Anemonen: Når du ser et stjerneskud (22.11-23.12) *G 

- BaggårdTeatret: Gæstespil af Det Lille Verdens Teater: En rigtig nisse (3.12) G;  Louise Schouw Teater: Nissemor og Kanelia i julenød (4.12) G; Teatret Møllen; Et Juleeventyr (6.-7.12) og Spil Bedre: Nissepigen der blev væk (11.12) *G

- Batida: To i et hus og en mus - holder jul (6.-10.12) *G

- Bellevue Teatret: Folk og røvere i Kardemommeby (15.10-18.12) *G

- Det Kgl. Teater: Nøddeknækkeren (26.11-21.12) *G

& Den utrolige historie om den kæmpestore pære (19.11-29.12) *G

- Det Lille Teater: Nøddeknækkeren og musedronningen (29.10-21.12) *  

- Faster Cool/Dansk Rakkerpak: Petruskas julehjerte (1.-8.12) *G      

- Folketeatret: U-teater: Gæstespil med Meridiano Teatret: Englene i sneen (25.11-18.12) *G

- HamletScenen:  Helligtrekongersaften (19.11-11.12) (*) 

- Himmerlands Teater: Gæstespil med Det Lille Verdens Teater: En rigtig nisse (4-8.12) *G

- Ishøj Teater: Agent Nul Nul Nisse (1.-22.12)

- Limfjordsteatret: Gæstespil med Teater Baglandet: Faster Lizzies Jul (3.-4.12) *G  - egenproduktion for voksne: ’Alt afhænger af ørerne’ (23.-11-10.12)

- Nørrebro Teater: Et juleeventyr (1.-23.12) *G

- Nørregaards Teater: Sne (26.11-18.12) *G   

- Odense Teater: Ronja Røverdatter (10.11-23.12) *G  

- Odsherred Teater: Teaterkoncert: Last Christmas  (23.11-16.12/Ung- og voksen)

- Parkteatret: Gæstespil af Teatret Møllen: Et Juleeventyr  (19.12)  

- Randers Teater:  Juleevangeliet the musical (24.11-21.112) *G & Julemusen (3.-12.12 * & Gæstespil af Teatret Møllen: Et Juleeventyr (8.12)

- Riddersalen: Vintersilhuetter (17.11-18.12) *G

- Sjællands Teater Fair Play: Den store julemiddag 6 (1.-20.12)

- Syddjurs Egnsteater: Gæstespil med Spil Bedre: Nissepigen der blev væk (30.11-3.12) *G

- Teaterhuset Filuren: Duften af Betlehem (21.11-22.12) *  

- Teater Refleksion:  Gæstespil med De Røde Heste: Lommeevangeliet (3.-11.12) *G  

- Teater V: Gæstespil med Teater Next: God jul, Cirkeline (6.-23.12) *G

- Teater Natterdag: En lille nisse rejste (1.-11.12) – spilles i kælderen på Fjerritslev Bryggerimuseum

- Teatret Gruppe 38: En sand røverhistorie (6.-18.12) *G

- Teatret OM: Gæstespil med Teatret Møllen: Et Juleventyr (14.12)  

- Teatret Møllen: Et Juleeventyr (3.-16.11) *  

- Teatret Zeppelin: Da julen kom til Mumidalen (26.11-23.12) *  

- Tivoli: Eventyrteatret/Glassalen: Nissen uden navn (26.11-18.12) - London Toast Theatres Crazy Christmas Cabaret/Glassalen: Who Killed Don Calzone (15.11.22-14.1.23) - Tivolis Koncertsal:  Nøddeknækkeren (26.11.-23.12) *G

- Vendsyssel Teater: Gæstespil med Teater Nordkraft: Der var engang (3.12) *G  

- ZeBU & Børnekulturhus Ama’r: 24 hemmeligheder (27.11.-20.12) (G)

- Aalborg Teater: Oliver Twist (19.11-22.12)

- Aarhus Teater: Et Juleeventyr (2.-22.12) *G 

Enkelte af ovenstående events er ikke deciderede juleforestillinger, men indgår alligevel som teatrenes familieteater-juletilbud. 

***

Mange turnerende børneteatre tilbyder turne-juleforestillinger – her hentet fra Den Røde Brochure 2022-23 ((*) = anmeldt):

Andersens Kuffert Teater: Bethlehem - André Andersen SOLO: Det bimler og bamler (*) - Apollo Teater: Den lille pige med svovlstikkerne (*) - Asguer Zap Showteater & Mimeteatret: Juleballaden (*)- Batida: To i et hus og en mus - holder jul (*) - De Røde Heste: Lommeevangeliet (*) - Det Lille Turneteater: Juleevangeliet (*) - Det Lille Verdens Teater: En rigtig nisse (*) - Ishøj Teater: Spillenissen; Julemandens rensdyr - Louise Schouw Teater: På sporet af julen (*); Nissemor og Kanelia i julenød; Nissedrys; Julemandens gave; Juletrolderier; Julefis med Trille og Tralle - Meridiano Teatret: Englene i sneen (*) - Mit Teater: Lotte og nissen -  Spil Bedre: Nissepigen der blev væk (*) - Teater Baglandet: Faster Lizzies Jul (*) - Teatret Møllen: Et juleeventyr, Teater Next: God jul, Cirkeline (*)

Selvom vi kun er nået et stykke ind i november måned, sætter julen så småt sit aftryk overalt. Og selvom energi-orienteret samfundssind og sparehensyn vil kunne spores her og der – fx dropper Hotel d’Angleterre deres ellers så spektakulære juleudsmykning på Kgs. Nytorv i København - vil der blive spillet juleteater i form af nisserigtige forestillinger, snefri familieklassikere, store balletter, dramatisk installationskunst og musikalske legestuer m.v.

For mange teatre styrer genopsætningerne, mens den mentale nissehue er trukket ned over tasterne til brug for denne artikels punktnedslag i det scenekunstneriske juleknas.

For mange teatre handler det om at kunne indfri faste forventninger fra forældre eller bedsteforældre, der troligt kommer med børn, som skal se de forestillinger, som de selv har set eller genset i årevis.

Det gælder Anemonen, der spiller ’Når du ser et stjerneskud’, som  egentlig stoppede efter 20 års tro tjeneste i 2014, men vendte tilbage i 2018. Med opdatering i bl.a. scenografi og spillerhold, men fortællingen er den samme.

Eller Riddersalen, der spillede ’De Underjordiske’ 25 år i træk for et tilbagevendende klientel. Fra premieren i 1994 til sidste forestilling i 2019 nåede man et godt stykke over 900 forestillinger. Fire af de medvirkende var med på scenen i alle årene: Daimi Gentle, Signe Birkbøll (som også har skrevet 'De underjordiske’), Erik Olsen og komponist og musiker Lars I. Shiller. 

Det overgås dog af ’Folk og Røvere i Kardemommeby’ på Bellevue Teatret, der i år runder 41. Sæson, og hvor gengangere på og bag scenen er i klart overtal.

Ingen af disse to teatermæssige sejtrækkere har i øvrigt noget særligt udestående med julen - men det gælder jo også Crazy Christmas Cabaret med London Toast Theatre, der rent aldersmæssigt er på omgangshøjde med Bellevue Teatret, men til gengæld hvert år byder på nye titler og løjer.

Klassikere med og uden jul

Teateravisens jagt på dette års juleteater fandt blot seks nye juleforestillinger for børn på programmet – hos Det Lille Teater, Ishøj Teater, Randers Teater, Teatret Møllen, Teatret Zeppelin, Hamlet Scenen – resten af de mange sæsonbetonede forestillinger er genopsætninger.

Det gælder også de fleste af de mange turneforestillinger med juletema, der turer landet tyndt i november og december. Blandt dem Det Lille Verdens Teaters langtidsholdbare ’En rigtig nisse’ og Apollo Teatrets ’Den lille pige med svovlstikkerne’ m.fl. 

Som vanlig kan ingen dog trumfe Louise Schouw Teaters vældige udbud af juleforestillinger – i år er der otte stykker på programmet: ’Halløj på julemarkedet’, ’Trille og Tralle’; Nisse Rasmus redder julen’; ’Nissemor og Kanelia’ i Julenød; ’Nissedrys’; ’Juletrolderier’; ’På sporet af julen’ og  ’Julemandens Gave’. Det er ret imponerende.

En af de seks nye juleforestillinger er Teatret Møllens udgave af ’Et Juleeventyr’. Denne skribent erindrer faktisk ikke tidligere forsøg fra teatret i juleteatergenren, men Ole Sørensen i rollen som fedsylen Ebenezer Scrooge lyder som en fortrinlig ide. Og det afspejles i den omfangsrig turne til over 20 forskellige spillesteder, der venter Sørensen og hans enlige medspiller, Iza Mortag Freund, når der ikke spilles i Haderslev.

’Et Juleeventyr’ kan man også finde stationært i år i det store udtræk i Aarhus Teaters genopsætning fra 2020 og Nørrebro Teaters ditto fra de seneste sæsoner.

Aalborg Teater har også dramatiseret den fortælling tidligere, men har i år en opsætning af en anden Dickens-klassiker, ’Oliver Twist’ som jule-familieforestilling, mens Odense Teater har valgt en genopsætning af ’Ronja Røverdatter’.

Folketeatret, der ellers har stolte traditioner med klassikeren ’Nøddebo Præstegaard’, som man har spillet med mellemrum siden premieren i  1888 – i øvrigt med Poul Reumert som Nicolai’ – holder ikke jul på Store Scene i år, men spiller ’Sommer i Tyrol’ frem til starten af december. Man sørger dog for julestemning på teatret i form af Meridiano Teatrets faste ophold med ’Englene i sneen’ på ungdomsscenen Kvisten.

Det sidste af de store institutionsteatre, Nationalscenen, holder sig også til genopsætningerne: Balletten ’Nøddeknækkeren’ på Gamle Scene og 'Den utrolige historie om den kæmpestore pære’ i Skuespilhuset.

Kalendervandring og musikalsk julehygge

Men teater-jul tager også andre former end mere traditionelle forestillinger. Således reklamerer ZeBU sammen med Børnekulturhus Ama’r med ’byens største og mest sanselige julekalender’, når installationsværket ’24 hemmeligheder’ atter byder børn og deres voksne på et oplevelsesunivers, hvor de besøgende selv bestemmer tempo og pauser i deres vandring til 24 ’låger’ og også har mulighed for selv at være kreative. 

Hos Sjællands Teater Fair Play i Holbæk er man også klar til gentagelse af tidligere års juleløjer med ’Den store julemiddag’, der nu har fået et 6-tal i titlen til en musikalsk stemningsskaber, der afsluttes med risengrød til alle.

Uden for det scenekunstneriske univers – og denne artikels faktaboks - finder man en række teatre, der har droppet egentlige forestillinger eller performances til fordel for musikalsk julehygge.

Teatergrad byder således på en dramatiseret julekoncert med ’Luk julefreden ind’ hos Røde Kors på Blegdamsvej i København, mens Vendsyssel Teater  har sange som del af rammen for ’Jul i Boxen med legetøjstræet’, hvor børn inviteres til at tage deres egne tøjdyr og halstørklæder med som julepynt.

Fredericia Teater holder ’Jul på teatret’ med danske og udenlandske julesange, mens Den Jyske Operas kor og Prinsens Musikkorps byder på ’Julesang & Messingklang’ i de traditionelle fælles julekoncerter i Aarhus og Vejle.

Afslutningsvist må også nævnes ’Cirkus Jul’, præsenteret af Aarhus Teater, Saxo og Muskelsvindfonden, der fra 11. november til 18. december afvikler en juleforestilling  i form af et stort show i et cirkustelt – i henholdsvis Ballerup Idrætsby og Tangkrogen i Aarhus - hvor skuespillere og artister har roller som klassiske figurer kendt fra børnebøger. Som Snøvsen, Næsehornet Otto, Tante Andante, Buster Oregon Mortensen, Dinodrengen og Den lille pige med svovlstikkerne.

Der er et gennemført kommercielt koncept, men til gengæld går overskuddet til noget så godt som Muskelsvindfondens aktiviteter, der pågår hele året.

Her slutter denne forsøgsvise opsporing af julerier i tilknytning til teaterliv. Mange nævnt, nogle sikkert skammeligt glemt – men julen er jo trods alt også tilgivelsens tid…

Emne:
Luk
Kommentar til artiklen - Gensynsglædens højsæson
Din e-mail:
Dit navn:
Din kommentar:
FLERE ARTIKLER
123456789101112131415161718192021

18-09-2023
 

14-09-2023
 

08-09-2023
 

05-09-2023
 

01-09-2023
 

18-08-2023
 

15-08-2023
 

10-08-2023
 

06-08-2023
 

30-07-2023
 

03-07-2023
 

20-06-2023
 

12-06-2023
 

07-06-2023
 

26-05-2023
 

12-05-2023
 

09-05-2023
 

26-04-2023
 

14-04-2023
 

29-03-2023
 

22-03-2023
 

09-03-2023
 

08-02-2023
 

30-01-2023
 

10-01-2023
 

01-01-2023
 

21-12-2022
 

13-12-2022
 

22-11-2022
 

18-11-2022
 

15-11-2022
 

04-11-2022
 

17-10-2022
 

12-10-2022
 

25-09-2022
 

21-09-2022
 

19-09-2022
 

16-09-2022
 

13-09-2022
 

07-09-2022
 

Flere anmeldelser