DEBAT
07-06-2022
24-05-2022
21-03-2022
17-03-2022
10-03-2022
Glade modtagere af teaterpriser ved Danske Teaterjournalisters prisarrangement på Folketeatret: Kasper Holten (Teaterkatten), Jeanett Albeck (Teaterpokalen) samt Christine Worre Kann og Pelle Nordhøj Kann (Initiativprisen). Foto: Jacob Stage

Fra kritikerne til kunstnerne

12-12-2019
Foreningen Danske Teaterjournalister uddelte onsdag priser til scenekunsten: Teaterpokalen til Jeanett Albeck for præstationen i 'Brøgger'; Teaterkatten til Kasper Holten for instruktion af 'Amadeus' og Initiativprisen til Teatergrad for konceptet '- i børnehøjde'.
Af: Carsten Jensen
FAKTA

Foreningen Danske Teaterjournalister uddeler tre priser: Teaterpokalen (50.000 kr.), Teaterkatten (25.000 kr.) og Initiativprisen (15.000 kr.)

- Kulturstyrelsen er pengesponsor via tipsmidlerne, mens Bikubenfonden bidrager med sølvsmed Manuel Sjødahls skål og lagkagekniv, der ledsager priserne for henholdsvis Teaterpokalen og Teaterkatten, mens et lille værk af teatertegner Erik Werner følger med Initiativprisen.

- Prisarrangementet finder sted hvert år i starten af december, så tæt på Holbergs fødselsdag (3. december) som muligt. I år blev det altså 11. december på Folketeatret.

* Modtager af Teaterpokalen 2019: Jeanett Albeck for 'Brøgger' på Republique-scenen Revolver/Østerbro Teater

Øvrige nominerede var Stina Ekblad for "Dantes Guddommelige Komedie" på Republique/Østerbro Teater - Iben Hjejle for "Jordens Indre" på Folketeatret - Jacob Madsen Kvols for "The Rocky Horror Show" og "Lazarus" på Aarhus Teater - Kaspar Rostrup for instruktionen af "Et dukkehjem" på Vendsyssel Teater og Johanne Louise Schmidt for "Cyrano de Bergerac" på Det Kgl. Teater

* Modtager af Teaterkatten 2019: Teaterchef og instruktør Kasper Holten for  'Amadeus'  på Det Kongelige Teater 

* Modtager af Initiativprisen 2019: Teatergrad for projektet ' - i børnehøjde'

------

Læs Teateravisens artikler om Teatergrad og 'i børnehøjde'-projekter:

- 'Soveposer og selvstyre' - om 'Demokrati - i børnehøjde'

'Hvem hjælper de sårede?' - om baggrunden og første forestilling, 'Krig - i børnehøjde'

Se anmeldelserne i Teateravisen:

'Krig - i børnehøjde'

'Demokrati - i børnehøjde'

'Sorg - i børnehøjde'

'Fællesskab - i børnehøjde'

Ved den årlige prisuddeling af Teaterpokalen, Teaterkatten og Initiativprisen, som Foreningen Dansk Teaterjournalister står for, oplever man altid en god stemning mellem de deltagende teaterkunstnere og teaterkritikere - hvor der som bekendt på andre tidspunkter kan noteres mere blandede følelser overfor hinanden, når scenekunsten er til debat.  

Og det er så også ved denne lejlighed, at foreningens formand noterer sig, at selvom teaterlivet jo er en forudsætning for kritikernes virke, er det modsatte ikke nødvendigvis tilfældet. Hvilket understreges af dagbladenes stadig mindre tilbøjelighed til at sikre spalteplads og aflønning til den professionelle anmelderstand, der er en decideret truet art i det danske kulturliv.

Det indgik følgelig også i velkomsttalen fra Rie Hammer (chefredaktør for Iscene.dk), der er nyslået formand for foreningen efter at have afløst Jakob Steen Olsen (teaterredaktør på Berlingske Tidende), som hun her takkede for dennes mangeårige indsats både for foreningen og for kulturkritikerfaget generelt.

Rie Hammer benyttede også lejligheden til at hylde foreningens nye æresmedlem, Knud Cornelius (f. 1937), der har virket som teateranmelder gennem næsten 60 år - alle årene på Frederiksborg Amts Avis. Han kommer dermed i godt selskab med foreningens hidtil eneste æresmedlem, balletkritiker Erik Aschengreen (f. 1935) - begge de to langt fra grå eminencer var naturligvis til stede denne eftermiddag på Folketeatret, der atter venligst og vederlagsfrit lagde hus til arrangementet.

Sej performer

Som Danske Teaterjournalisters formand tilfaldt det også Rie Hammer at tale for og til modtageren af foreningens største, ældste og mest prestigiøse pris, Teaterpokalen - der er Danmarks ældste teaterpris, indstiftet i 1933 og uddelt første gang i 1934 til skuespiller og instruktør Holger Gabrielsen.

Prisen gives for en enestående scenisk præstation og tilfaldt med gode ord og applaus fra de mange fremmødte Jeanett Albeck for 'Brøgger' på Republique-scenen Revolver.

'Du tager fat, der hvor livet kan mærkes og gør ondt – kærlighed, smerte, sorg, tab. Du lader os komme tæt på, giver følelserne lyd, stemme og krop. Folder dem ud i tæt samspil med ord, rammende melodier og skæve instrumenteringer. Altid formidlet klingende rent og hudløst ærligt, så du får os til at holde af det skæve, skøre og aparte i menneskene og os selv', lød det bl.a. fra Rie Hammer, der også leverede en artig nyskabelse i prisoverrækkelsen ved at lade slutningen af talen bestå i en fællessang, hvor alle fremmødte til deres meget imødekomne overraskelse blev bedt om at synge for prismodtageren fra den omdelte sang, som på melodien 'Susan Himmelblå' startede med 'Kære Jeanett, du er supersej'...

Nu kan den seje skuespiller, sanger og komponist, der også er en del af teaterkollektivet Sort Samvittighed, tage Teaterpokalen (50.000 kr. og en original sølvskål) med hjem til trofæsamlingen, som også tæller en aktuel præmiering fra Statens Kunstfond - idet Legatudvalget for Musik og Legatudvalget for Scenekunst nyligt har præmieret hende med 80.000 kr. for den unikke præstation.

En skønhedsåbenbaring

Forud for Teaterpokalen havde Teaterkatten også fundet sin modtager. Den gives traditionelt til en instruktør og har været uddelt siden 1962, hvor den første gang gik til John Price, hvis instruktørkarriere i høj grad er tilknyttet Det Kgl. Teater.

Og dermed blev der bundet en liden sløjfe på historien, idet Nationalscenens teaterchef, Kasper Holten, modtog prisen (25.000 kr. og en lagkagekniv i sølv) for sin instruktion af den meget anmelderroste og publikumssøgte forestilling 'Amadeus' på Det Kgl. Teater.

Jakob Steen Olsen motiverede på vanlig ordekvilibristisk og munter facon prisen og sluttede af med at kalde præstationen for 'En skønhedsåbenbaring, et overflødighedshorn – skønt der intet overflødigt var ved den. Men ikke mindst en kærlighedserklæring. Til musikken, til teatret. Og ikke mindst – til Det Kongelige Teater'.

Kasper Holten svarede igen på lige så engageret vis og glædede sig bl.a. over et vellykket samarbejde mellem Det Kgl. Teaters tre kunstarter, der resulterede i den priste forestilling - og sluttede af med at takke for prisen med en munter konstatering af, at det nok kunne være svært med, men dog ville være værre uden eksistensen af teaterkritikere...

Scenekunst i børnehøjde

Og således når Teateravisen her frem til den sidste pris, som dog også var den første, der blev uddelt denne onsdag eftermiddag: Initiativprisen - den nyeste og mindste (15.000 kr. og en original illustration af teatertegner Erik Werner), der første gang blev uddelt i 1981 (i øvrigt til CafeTeatret, der lagde hus til prisuddelingerne i en årrække) og gives til en institution, person el. lign. for initiativer til gavn for scenekunsten.

Det blev i år en pris for det scenekunstneriske koncept '- i børnehøjde' fra Teatergrad, hvis to ledere, Christine Worre Kann og Pelle Nordhøj Kann, modtog prisen og påhørte talen fra Trine Wøldiche (Information og Iscene.dk), der her bringes i næsten fuld længde:

Talen

'Det kan være svært at tale om og forklare store emner som demokrati, krig, sorg og fællesskab. Især når målgruppen er børn. Ikke desto mindre er det netop, hvad man hos Teatergrad gennem de senere år har kastet sig ud i. Og det på virkelig vellykket vis.

(...)

Teatergrad skaber forestillinger, der formes i tæt samarbejde med publikum, som altid spiller en væsentlig rolle i fortællingerne. Og endnu vigtigere er det, at de præsenterer deres forestillinger for mindre grupper ad gangen og i omgivelser, der for børnene er velkendte. Hvad enten det er i klasseværelset eller skolens gymnastiksal.

Teatergrads allerførste børneforestilling fik vi i 2016. Med 'Krig - i børnehøjde', skabt i et i samarbejde med Røde Kors, lagde de ambitiøst ud. Krig er noget, voksne skaber, men som i høj grad rammer børn. Et oplagt, men vanskeligt emne at tage fat på i børneteaterregi. 

I 2018 fulgte 'Demokrati – i børnehøjde'. Nærmest som en workshop, men alligevel styret og fokuseret i sin opbygning, blev børn på 10-12 år inddraget i emnet. Demokrati fik en form og forståelsen af ordet blev mere tilgængelig.

Med 'Sorg – i børnehøjde', der havde premiere senere samme år, tog Teatergrad livtag med et af de allersværeste og ofte et af de tungeste emner, vi som mennesker kender til. Men igen formåede de at gøre det med seriøsitet og en bevidsthed om, at svære emner kan sætte gang i store følelser hos publikum. 

Det, der bl.a. gør Teatergrads ’i børnehøjde’-forestillinger så velfungerende er, at de – med deres egne ord – veksler mellem 'det dramatiske fiktionslag' og 'et interaktivt lag', hvor børnene sætter deres præg på historien.

Senest har vi i foråret fået 'Fællesskab – i børnehøjde'. Og selvom det måske ikke virker stort som emne, så er det modsatte af fællesskab ensomhed. Og ensomheden er et stigende problem blandt både børn og voksne. 

Derfor rammer Teatergrad også med 'Fællesskab – i børnehøjde' lige ind i hjertet hos os alle. Både hos os voksne, men især også hos de mange børn, der ikke bare så, men oplevede, bidrog og deltog i fortællingen. 

Teatergrad har med deres ’i børnehøjde’-forestillinger skabt et unikt format, hvor børn inviteres ind i et trygt rum, hvor deres tanker og følelser er i fokus, og hvor vi voksne pænt må holde os i baggrunden. 

’I børnehøjde’-forestillingerne er lige netop det, de lover. De bevæger sig i børnehøjde, i øjenhøjde med publikum. Der er ingen løftede pegefingre, ingen facitlister eller bedrevidende voksne. Derimod får børnene oplevelsen af at blive set, hørt, forstået og ikke mindst anerkendt for det, de hver især byder ind med. Det er ofte ganske rørende at være vidne til'. 

To priser på en måned

Teaterleder Christine Worre Kann takkede for prisen ved bl.a. at fortælle om den forårsdag i 2015 på Den Røde Plads, der blev startskuddet til Teatergrads første børneforestilling; hvor en ung mor henvendte sig og foreslog, at de lavede en teaterforestilling om krig, der kunne åbne for en snak med børnene om det svære emne (se hele optaktshistorien i artiklen 'Hvem hjælper de sårede?' fra december 2016 - link i faktaboks).

Teatergrads forestillinger om svære emner, spillet hvor publikum selv holder til, har dermed kastet to priser af sig på en måned: På Danmarks Teaterforeningers seminar midt i november fik Teatergrad nemlig organisationens Hæderspris for sin særlige opsøgende teaterform for både voksne og børn.

*** 

Alle tre taler kan læses i deres fulde længde på Iscene.dk

Emne:
Luk
Kommentar til artiklen - Fra kritikerne til kunstnerne
Din e-mail:
Dit navn:
Din kommentar:
FLERE ARTIKLER
123456789101112131415161718192021

17-06-2022
 

13-06-2022
 

03-06-2022
 

26-05-2022
 

21-05-2022
 

18-05-2022
 

11-05-2022
 

28-04-2022
 

25-04-2022
 

22-04-2022
 

16-04-2022
 

10-04-2022
 

08-04-2022
 

29-03-2022
 

24-03-2022
 

17-03-2022
 

14-03-2022
 

07-03-2022
 

01-03-2022
 

24-02-2022
 

17-02-2022
 

09-02-2022
 

24-01-2022
 

13-01-2022
 

08-01-2022
 

01-01-2022
 

16-12-2021
 

29-11-2021
 

27-11-2021
 

24-11-2021
 

15-11-2021
 

05-11-2021
 

01-11-2021
 

06-10-2021
 

04-10-2021
 

27-09-2021
 

22-09-2021
 

16-09-2021
 

02-09-2021
 

28-08-2021
 

Flere anmeldelser