DEBAT
11-06-2023
26-05-2023
08-02-2023
23-11-2022
18-09-2022
illustration: Fra aktuelle og snartkommende festivaler: Franske løjer ved Passage-festivalen (foto n.th), russisk paphaj på vej til Danmarks Internationale (stort foto) og programforsider til Waves og Horsens. PR-fotos m.v.

Festivaler ad libitum

01-08-2015
Den kommende teatersæson byder som altid på en lang række festivaler af varierende størrelse og indhold, nationale og internationale og blandede, nogle eksklusivt for børn og unge, andre med tilbud både for børn og for voksne. Teateravisen.dk har forsøgt at få et overblik.
Af: Carsten Jensen
FAKTA

- Bornholms Gadeteater Festival 24.-26. juli - www.bornholmsgadeteaterfestival.dk

- Copenhagen Opera Festival 26. juli -2. august - www.operafestival.dk

- Passage 29. juli-1.august - www.passage.nu

- Danmarks Internationale Gadeteaterfestival 11.-23. august - www.gadeteaterfestival.dk   

- Waves Festival 22.-29. august i Vordingborg - www.wavesfestival.dk

- Spektakelfestival i Randers 4.-6. september -  www.randersegnsteater.dk/forestillinger/familie/spektakelfestival/

- Horsens Teaterfestival 18.-20. september - www.horsensteaterfestival.dk

- Aarhus Børneteaterfestival 28.9-4.10 - link til note

- Amager Børneteaterfestival 11.-17. oktober - link til note

- Filiorums Efterårsteaterfestival 13.-16. oktober - www.filiorum.dk

- Vanløse Børneteaterteaterfestival - www.kulturstationen.kk.dk/indhold/vanløse-børneteaterfestival-2015

- Festival of Wonder/Silkeborg Dukketeaterfestival  5.-8. november -  www.festivalofwonder.dk

- Herning Børneteaterfestival 6.-8. november - www.kultureltsamraadherning.dk/borneteaterfestival

- Vesterbro Teaterfestival 9.-13. marts 2016 (tilføjet i marts 2016)

- Aprilfestival 2016 på Frederiksberg 10.-17. april 2016 - www.aprilfestival.dk

- SWOP 2016 i Roskilde 28. april-3. maj - www.swopfestival.dk

- :Danish+ i Aarhus 1.-4. maj 2016 - www.danishplus.dk

- Springfestival 2016 på Amager 24.-29. maj 2016 - www.springfestival.dk

- CPH Stages 2016 1.-12. juni 2016 - www.cphstage.dk

- Batidas Teater fra Månen-festival 16.-19. juni 2016 (tilføjet i marts 2016)

Forude venter en ny teatersæson med udfordringer og oplevelser for børneteatrene og deres formidlere og ikke mindst det aldersbestemte publikum.

Der produceres og vises en lang række forestillinger på de stationære teatre, herunder også de store institutionsteatre, og de er lige til at gå til via programmer og hjemmesider og billetformidlingsorganisationer og oftest med mulighed for rabatter.

Der produceres også rigtig mange forestillinger hos de turnerende børneteatre - og en del af disse spilles udover på skoler og biblioteker og institutioner  m.v. også som gæstespil på de stationære scener.

Og mange af forestillingerne rammer også de utallige festivaler, hvor de to største (Aprilfestival og Horsens Teaterfestival) som altid falbyder gratis billetter, mens de andre oftest udbyder kunsten for beskedne entrepriser.

Gadeteaterfestivaler som sæsonstartere

I sommerens løb og et godt stykke ind i den nye sæson 2015-16 er det trods det noget lunefulde danske vejr ikke mindst gadeteatret, der har stået og står i frontlinjen med mange og i sagens og spillestedernes natur oftest gratis forestillinger.

Således blev Bornholms Gadeteaterfestival afviklet 24.-26. juli, mens den noget større PASSAGE-festival i Helsingør/Helsingborg 29. juli-1. august netop er nået til vejs ende som et godt eksempel på et fint transnationalt samarbejde henover Øresund.

Klicheen om at synge på sidste vers passer lige nu i høj grad til Copenhagen Opera Festival 26. juli -2. august, der er blevet/bliver afviklet både i det fri og de lukkede rum og med flere gode tilbud til børnefamiliesegmentet.

Fra 11.-23. august er der så dømt gadeteater igen, når Danmarks Internationale Gadeteaterfestival fra 11.-23. august sender udenlandske og danske grupper rundt til ti byer med geografiske yderpunkter som Aalborg, Esbjerg, Sønderborg og Frederiksberg.

Festivalen er tredje udgave med 'landsdækkende' gadeteater, som tyrkisk-fødte Zelis Niegaard med stor personlig entusiasme og nødvendig støtte fra kommuner og statslige råd har fået etableret. Også her er der gratis udsyn til glæderne i de enkelte byer.

Bølger i Vordingborg

De gratis glæder kan også opleves senere i august, hvor Waves Festival 2015 fra 22.-29. august afvikler i Vordingborg og hvor festivalens gadeteater og tilsvarende scenekunst i det offentlige rum betyder normalt gratis adgang for publikum, og det gælder også for den store udendørs del af det program, som Waves Festival 2015 fra 22.-29. august afvikler i Vordingborg.

Festivalen, der har 19 internationale og tre danske kompagnier på programmet, har både forestillinger kun for voksne og for børn/familie. Og netop aldersaspektet luftes på anskuelig vis under Waves-festivalen, hvor åbningsforestillingen med dansere fra Peeping Tom har en halv snes ældre borgere fra Vordingborg på 70 år og opefter med - illuderende beboere på et plejehjem - mens Kabinet K. i afslutningsforestillingen danser sammen med lokale børn i alderen 7-13 år.

Der er dog også med projekt 'Skvulp!' sørget for en lang række aktiviteter direkte for børn og unge, som rækker både før, under og efter Waves-festivalen: Det består bl.a. af 26 workshops i fem forskellige (nabo)kommuner, hvor de internationale kunstnere besøger lokale skoler - ligesom der også spilles 19 skoleforestillinger i alt, hvor fire kunstnere spiller deres forestillinger.

Nyt i Randers

I starten af september er det så Randers' tur til at fylde kultur på børnene. Den lille børneteaterfestival fra april holder flyttedag og bliver til børnekulturfestivalen Spektakel 4.-5. september, hvor der udover teater også bydes på historiefortælling, billedkunst, musik, kreative værksteder m.v. Bag arrangementet står foruden Randers Egnsteater også Randers Kammerorkester, Randers Kunstmuseum og Randers Musikskole, og Spektakel Festival er støttet af Kulturhovedstad Aarhus 2017.

Jubilæum i Horsens

Og selvom efteråret så små sætter en stopper for de helt store udendørs udskejelser, kan man stadig opleve gadeteater, nycirkus m.v. i det offentlige rum i forbindelse med  Horsens Teaterfestival, der traditionen tro har slået rødder i tredje weekend i september og i år kan fejre 30 års jubilæum.

Her er der gratis adgang til samtlige 32 danske forestillinger og de to internationale gæstespil, mens der dog skal erlægges gebyr for at være med på festivalens faglige seminar, der i år har overskriften 'Æstetisk læring'.

Efterårsferie på Amager, i Gentofte og Vanløse

Sæsonens næste store festival med børne- og ungdomsteater er programsat 11.-17. oktober, hvor Amager Børneteaterfestival 2015 sørger for kulturelle tilbud i skolernes efterårsferie.

Programmet er ikke offentliggjort endnu, men sikkert skulle det være, at otte af øens kulturinstitutioner atter går sammen om arrangementet, der udbyder ca. 1800 billetter til absolut rimelige priser - og også her er der gratis forestillinger udendørs - og ditto teaterværksteder i Børnekulturhus Ama'r for de børn, der selv vil høste erfaring med teatrets magi og virkemidler.

En lille efterårsfestival kan man også finde i Gentofte Kommune, hvor Pop-up-teatret Filiorum 13.-16. oktober byder på fire forestillinger, tilsat kunstneriske laboratorier, frokost og skattejagt m.v.

Som vanlig i Vanløse er der også en lille efterårsfestival med et par forestillinger og teaterlounge med legemuligheder.

Silkeborg i november

I Silkeborg er man også i fuld gang med forberedelserne til endnu en udgave af Festival of Wonder, der afvikles 5.-8. november med det vanlige overskudsagtige program af animationsteater fra hele verden for både børn og voksne - og en masse skoleforestillinger i forbindelse med arrangementet, der også bærer navnet Silkeborg Dukketeaterfestival.

Programmet offentliggøres 1. september på Festival of Wonders hjemmeside, og samme dag åbnes der for billetsalget. Traditionen tro har festivalens kunstneriske leder, Ulla Dengsøe, brugt tiden siden sidste festival i 2013 på at rejse rundt i verden for at sikre sig interessante forestillinger.

Forårets fristelser

I vintermånederne holdes der en lille og måske endog tiltrængt pause med teaterfestivaler for børn og unge, mens der til gengæld stadig spilles løs på de mange stationære scener og turnebilerne farter landet rundt.

Allerede nu er der dog gang i forberedelserne til de mange festivaler, der er på programmet forår og forsommer.

Det gælder ikke mindst den  næste store Aprilfestival, der finder sted på Frederiksberg  10.-17. april 2016 og bliver et spændende forsøg på at fylde hovedstaden med hundredvis af gratis børneteaterforestillinger.

Fra 28. april-3. maj 2016 er det så Roskilde og omegn, der får glæde af næste udkald af den biennale SWOP-festival, der markedsfører sig selv som Nordens første internationale dansefestival for børnog unge og har det initiativrige egnsteater Aaben Dans som arrangør.

Siden og tidsmæssigt næsten parallelt med følger den internationale børneteaterindkøbsmesse :Danish+ i Aarhus 1.-4. maj 2016, mens ZeBU lægger beslag på 24.-29. maj 2016 for at afvikle næste biennale udgave af SpringFestival.

Og selvom CPH Stages efterhånden regnes for en voksenpendant til den store Aprilfestival, vil der også være masser af ungdomsteater, når festivalen afvikles 1.-12. juni 2016 - med Reumert-prisfesten som det spændende punktum.

Aarhus og Herning og andre muligheder

Ovenstående er de datobelagte festivaler, som teateravisen.dk har opsporet til nu. Der afvikles dog også andre store og små teaterfestivaler målrettet oplevelser for børn og unge, som 'hemmeligholdes' for portalen...

Således kunne man meget vel forestille sig, at der også i år i starten af oktober blev plads til endnu en udgav af Aarhus Børneteaterfestival, en kommunal teaterfestival der de senere år har budt på en halv snes forestillinger med gratis adgang på hverdage for kommunens børn. (Sidste: Ja, teateravisen.dk blev ikke varskoet, men det blev så fra 28.9-4.10 med gratis forestillinger på hverdage og billige billetter i weekenden).

På samme måde tyder meget på, at der i starten af november vil blive afviklet endnu en udgave af Herning Børneteaterfestival - i givet fald jubilæumsnummer 20 - hvor der de senere år har været falbudt op mod en snes forestillinger, der spilles forskellige steder i den store kommunes byer og også er tænkt som et gratis tilbud til kommunens egne børn og deres voksne.

(Sidste: Herning Børneteaterfestival afvikles 6.-8. november med 18 teatre, 23 forestillinger og 28 opførelser).

Tidligere har der også i flere år været plads til en større festival i Næstved, men den afgik tilsyneladende ved døden i 2013.

Det er ikke altid, at teateravisen.dk får opsnappet alle tidender - men alle relevante oplysninger om større eller mindre lokale festivaler med professionelle teaterforestillinger for børn og unge skal i givet fald nok blive til omtale her på portalen.  

Men der bliver altså nok at se til i denne nye sæson, og med alle festivalerne er der jo rigtig gode muligheder for at se nærmere på dansk børne- og ungdomsteater også ud over den 'almindelige' teatertid...

***

I vedstående faktaboks findes links til festivalerne og deres hjemmesider, hvor man vil kunne finde info og programmer i løbet af den lange festivalsæson

Emne:
Luk
Kommentar til artiklen - Festivaler ad libitum
Din e-mail:
Dit navn:
Din kommentar:
FLERE ARTIKLER
123456789101112131415161718192021

18-09-2023
 

14-09-2023
 

08-09-2023
 

05-09-2023
 

01-09-2023
 

18-08-2023
 

15-08-2023
 

10-08-2023
 

06-08-2023
 

30-07-2023
 

03-07-2023
 

20-06-2023
 

12-06-2023
 

07-06-2023
 

26-05-2023
 

12-05-2023
 

09-05-2023
 

26-04-2023
 

14-04-2023
 

29-03-2023
 

22-03-2023
 

09-03-2023
 

08-02-2023
 

30-01-2023
 

10-01-2023
 

01-01-2023
 

21-12-2022
 

13-12-2022
 

22-11-2022
 

18-11-2022
 

15-11-2022
 

10-11-2022
 

04-11-2022
 

17-10-2022
 

12-10-2022
 

25-09-2022
 

21-09-2022
 

19-09-2022
 

16-09-2022
 

13-09-2022
 

Flere anmeldelser