Af

23. september 2014

Er det nok at hæve knytnæven?

Hans Henrik Clemensen kommenterer kommentaren 'Skal man måske holde sig væk?:

Vil Hr. Chefredaktøren venligst forklare eller udbygge, hvad han mener med sin slutning på artiklen 'Skal man holde sig væk?' – som lyder: 'Den kyniske iagttager – herunder den journalist fra Politiken, der fulgte med på Batidas tur til Nordkorea og primært så autoritær topstyring, løgn og menneskelig fornedrelse – vil måske kalde det bevidst naivitet, når de garvede børneteaterfolk på sæt og vis går brutale regimers ærinde, men teatret udviser altid en stillingtagen, der virker sært fraværende hos andre omrejsende danske børneteatre – også dem, der nu skal til Rusland og Kina'.

Mener han, at det er fint, at man på sæt og vis går brutale regimers ærinde, når bare man gør med liv og sjæl og med klar stillingtagen med knytnæven hævet – og hvordan ved han, at de teatre, der nu skal til Rusland og Kina ikke har en bevidst stillingtagen til de pågældende landes regimer?

Hans Henrik Clemensen er skuespiller og instruktør

Redaktøren svarer:

Jeg skal medgive Hans Henrik Clemensen, at det citerede afsnit kan virke lidt mudret, selvom tankegangen forhåbentlig fremgår lidt klarere tidligere i min kommentar.

En blåstempling af de uhyrligheder, der foregår i lande som Nordkorea og Iran (og alle de andre despotiske regimer) bør aldrig komme på tale, og det mener jeg, at Batida kommunikerer rimelig klart ud, inden, under og efter besøg i disse lande, fordi man angivelig tror på, at man trods en vis underkastelse omkring censur og adfærd via dialog og eksemplets magt kan vise, at der findes andre og bedre måder at gøre tingene på. Og den holdning kan man så føle sig forundret over eller provokeret af. Men i øvrigt er Batida jo særdeles kapable til selv at svare for sig…

Jeg håber og tror da, at de teatre, der nu tager til Rusland og Kina, har en klar stillingtagen imod disse regimers tilsvarende uhyrligheder, men jeg savner tilsvarende klare offentlige reflektioner og  udmeldinger om, at man rejser dertil for på trods af forholdene og via teaterforestillinger og dialog med lokale kunstnere at støtte op om forandringer – og ikke bare for at få endnu en interessant oplevelse i et fremmed land. 

(Se også den danske ambassadør i Ruslands indlæg som svar på kommentaren)

Flere debatindlæg

Seneste debatindlæg

Seneste debatindlæg