Af

15. marts 2012

En stor oplevelse at se ‘Mørkebarnet’ sammen med indskolingsbørn

Else Marie Okkels og Dorthe Carlsen kommenterer Musikteatret SAUMs forestilling, 'Mørkebarnet' der netop har gæstespillet på ZeBU på Amager – og er blevet anmeldt her på portalen:


Sammen med lyshårede piger med fletninger og drenge i kondisko venter vi i ZeBU’s foyer. Børnene går i 0.klasse. De smider jakker og tasker og småsnakker. Dørene til teatersalen er lukkede. Ingeborg Fangel træder ud i sit syv-års-pige-tøj: en brun kjole og meget flade sko. Hun tysser sagte på flokken og beder alle stille sig op foran døren. Da der er stille lukkes døren op – men kun på klem. Og vi kan sagte høre harmonikaspilleren. Børnene træder ind i et dunkelt rum fyldt med toner. Det virker meget effektfuldt. Og børnene finder stille og forventningsfulde deres plads.

I de ca. 35 minutter forestillingen varer, er der ingen af de 75 børn, der rejser sig, skal tisse eller sidder og generer hinanden. Vi ser derimod børn, der er dybt optagede af forestillingen – de lever med med suk og støn og grin.

Da vi kommer ud i lyset igen, får børnene mulighed for at stille spørgsmål til Ingeborg – og mange spørger selvfølgelig til ’det med guldfisken’. Men en spørger også: er det ikke lidt ligesom yin og yang? Og en anden: smelter de to piger sammen til et? En spørger også: Er du operasanger? Det er tydeligt at eleverne er imponerede over sangen. Ingeborg fortæller børnene, at hun har øvet sig i over 20 år for at kunne synge som hun gør. Nogle er synligt imponeret.

Seancen slutter med at et par piger kommer forsigtigt hen til Ingeborg Fangel og spørger om de må tage et billede af hende. Skævt smilende siger hun ja – og rundt om hende dannes en flok af klikkende piger. Mon ikke det er en af deres måder at vise på, at hun er sej?!

Kort sagt: Det var tydeligt, at forestillingen greb børnene – fortællingen, det dramaturgiske, musik og scenografi blev en flot og spændende helhedsoplevelse, som børnene uden videre tog til sig.

Det er en krævende forestilling, men det fortjener børn.

Else Marie Okkels, lektor UC Syddanmark

Dorthe Carlsen, lektor UC Syddanmark  

Flere debatindlæg

Seneste debatindlæg

Seneste debatindlæg