DEBAT
08-02-2023
23-11-2022
18-09-2022
15-08-2022
11-08-2022
Der er blot seks uger til starten på Aprilfestival 2020 i Holbæk - med teater for både små & store. Plakat: Ditte Stavski/Foto: Jacob Stage

En noget anderledes festival

06-03-2020
Aprilfestivalen i Holbæk skal være grøn og bæredygtig, og de lokale unge går forrest med ideer og handling. Samtidig droppes eller gentænkes festivalshow og fagligt seminar m.m. Mere uforudset sætter corona-epidemien sit præg på festivalen, hvor et kinesisk gæstespil er aflyst, ligesom antallet af internationale gæster formodes at blive mindre. Festivalen forventes dog gennemført...
Af: Carsten Jensen
FAKTA

* Aprilfestival 2020 - teater for små & store

- Sted og tid: Holbæk Kommune 19.-26. april 2020

- Arrangører: Teatercentrum og Holbæk Kommune

- Økonomi: Festivalen har et budget på ca. 5,5 mio. kr.

- Tema: ‘Mødet, gnisten & drømmen’ 

- Scenekunst: 115 teatre, 168 forestillinger (opgjort pr. 5.3.20), ca. 700 opførelser

- Internationale gæstespil fra Schweiz og Belgien

- 25.000 gratis billetter 

- Billetbestilling: Formidlere kan bestille billetter fra 8. april kl. 10.00

- Alle (andre) kan bestille billetter fra 14. april kl. 10.00

- Program ligger klar på festivalens hjemmeside

- Åbningsfest søndag 19. april kl.14  

* Se løbende opdatering af informationer m.v. på www.aprilfestival.dk

SIDSTE: Siden denne artikel blev offentliggjort, har regeringen som bekendt iværksat en række corona-inddæmmende foranstaltninger, herunder lukning af skoler, kulturinstitutioner m.v. og senest grænser frem t.om. 13. april, hvilket selvfølgelig sætter en mulig afvikling af festivalen under pres.

***

Aprilfestival 2020 i Holbæk bliver på mange måder anderledes end de foregående festivaler.

Et insisterende mantra for hele festivalen er grøn omstilling og bæredygtighed på alle niveauer fra plastikkrus over affaldshåndtering til mad og markedsføring. Det betyder bl.a., at en total husstandsomdeling af festivalprogrammet er afskaffet og en alternativ distribution sat i værk af unge, mens de store bannere, der normalt pryder indfaldsveje i festivalens hovedby, er droppet.

Der bliver stillet cykler til rådighed til transport mellem de forskellige spillesteder og gøres forsøg på at lave en bilende samkørselsordning. 

Ellers faste elementer som det store festivalshow og det faglige seminar m.v. erstattes af mere nedtonede arrangementer.

De lokale unge er i fokus omkring afvikling af festivalen, der også sætter fokus på generel kunstnerisk talentudvikling.

Corona-epidemien påvirker festivalen

Mere uventet anderledes er den aktuelle corona-virus, der allerede har lukket museer og aflyst udstillinger, sportsbegivenheder og festivaler rundt omkring i Europa.

For Aprilfestivalens vedkommende er de direkte konsekvenser indtil videre, at et planlagt gæstespil - en kinesisk-baseret udgave af 'Den lille havfrue' - er aflyst, ligesom en forventet kinesisk delegation af teaterfolk på ca. 40 personer bliver stærkt decimeret eller slet ikke kommer til Holbæk.

Under ledelse af William Yip Shun-him (stifter og leder af Theatre Noir Foundation i Hongkong), var det planen, at de skulle deltage på festivalen og besøge lokale skoler for at se dansk børneteater i alle afskygninger.

Også andre internationale gæster i form af festivalledere og teaterfolk kan tænkes at blive væk. P.t. forventes der dog stadig op mod 100 gæster - i år fra bl.a. Estland, Uganda, Nepal, Jordan, Mongoliet og England.

Det helt store skrækscenarie er selvfølgelig, at en voldsom opblussen af corona-virussen i Danmark - og for den sags skyld specifikt i festivalområdet - vil betyde indskrænkning eller helt aflysning af festivalen.

Den nødvendige balance

Der er man slet ikke kommet til: På Aprilfestivalens hjemmeside er der dog nu lagt et ekstra element ind: 'Information om Coronavirus', hvori det hedder: 

'Aprilfestival holder sig orienteret om udviklingen vedrørende coronavirusset, både i indland og udland, og vi følger de relevante myndigheders anvisninger. 
OBS: Deltagere på Aprilfestival 2020, der ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer bør holdes i karantæne, bedes derfor undlade at møde op på festivalen.
Eventuelle konsekvenser eller ændringer, der som følge af coronavirusset måtte have indflydelse på Aprilfestival 2020, vil blive meldt ud'. 

Og direktør for Teatercentrum, Henrik Køhler, understreger, at Aprilfestivalen kun bliver aflyst, hvis myndighederne forlanger det.

»Vi har selvfølgelig lavet en handlingsplan, der dækker forskellige scenarier. Men lige nu er det vigtigt at finde en balance, der tager situationen alvorligt, men ikke blokerer for at alle kan få en så god festival som muligt.«

Helt som vanligt

Der er følgelig fortsat fuld gang i forberedelserne til Aprilfestival - Teater for små & store, der afvikles 19.-26. april og vil fylde Holbæk Kommune med turnerende børne- og ungdomsteater.

Det starter med åbningsfest søndag 19. april, hvor Holbæk Sportsby danner ramme om åbningsfesten med optrædener, sang og musik. 

Helt som vanligt spilles der lukkede forestillinger på kommunens skoler og institutioner de første fire hverdage i festivalen, suppleret med offentlige forestillinger eftermiddage og aften på spillesteder over hele kommunen. Her er der dog som noget nyt flere steder fællesspisning, grill, rabattilbud på mad, aftertalk m.v. (se program ved de enkelte forestillinger).

Den afsluttende weekend, hvor 115 teatre spiller 168 forskellige forestillinger - de fleste flere gange - på 23 spillesteder i Holbæk by bliver efter den faste skabelon.

Det er vel heller ikke uvæsentligt, at alle billetter fortsat er gratis og kan bestilles og udprintes online fra 14. april. Med den vanlige fortrinsret for de tilrejsende formidlere/opkøbere, der kan bestille allerede fra 8. april.

Programmet er nu online på Aprilfestivalens hjemmeside.

Noget anderledes 

Og så til flere af anderledes-hederne:

Det trykte program vil i år ikke blive postomdelt til alle kommunens husstande, men distribueres manuelt til børnefamilier samt udvalgte offentlige steder og institutioner af en gruppe frivillige unge fra kommunen, der også betaler en række unge for at udføre andre opgaver af forskellig art for festivalen.

Det sker som led i at sikre unges indflydelse og medejerskab på festivalen, hvorfor de også som noget nyt indgår i Arbejdsgruppen med projektledere, folk fra den kommunale forvaltning og de professionelle festivalarrangører fra Teatercentrum.

De unge vil også være at finde i nogle af de faglige diskussionsfora, som FAG (Festivalens ArbejdsGruppe) arrangerer i ugens løb.  

Hele festivalen er fokuseret på grøn omstilling og bæredygtighed, som gerne skulle gennemsyre beslutninger om alt fra økologisk mad, afskaffelse af affald, mindre brug af plastik m.v. 

På transportområdet slipper man således for store busser, der kører halvtomme rundt mellem spillestederne i weekenden. I stedet vil der gratis cykler til rådighed under hele festivalugen og i tillæg faciliterer festivalen en samkørselsordning: På forskellige steder i Holbæk by opstilles skilte, der vil fungere som opsamlingspunkter, så man har mulighed for at køre i bil sammen ud til forestillinger.

Noget mere anderledes 

Det store festivalshow med udvalgte klip fra en række af de deltagende forestillinger, der siden 2006 har været afviklet - først mandag som del af den officielle åbning og siden 2009 torsdag aften - er afskaffet i år. Til gengæld står Holbæk Teater for et alternativt show, som i år vil efterfølge tre forestillinger fordelt på tre forskellige lokaliteter i
 Holbæk Kommun torsdag 23. april i tidsrummet kl. 17-19 (se program). 


Årets festival er også uden det faglige seminar, der i en årrække har været afviklet torsdag, men for stadigt færre deltagere - bl.a. fordi lærere og andre formidlere fra de forskellige kommuner har haft svært ved at få arbejdsfri til at deltage på en hverdag. 

Til gengæld forsøger festivalen sig med sociale arrangementer for formidlerne fredag aften efter dagens mange forestillinger, hvor der vil blive præsenteret redskaber til refleksion og forlængelse af teateroplevelsen. Der vil også være mulighed for spisning. 
Arrangementet og dets indhold er sammensat af Teatercentrum i samarbejde med forskellige andre aktører.

'Festivalens Hjerte'

Blandt nyhederne er også 'Festivalens Hjerte', der sætter særligt fokus på de helt små børns teateroplevelser.

Teatercentrum har fra Nordea-fonden fået en donation på 1,5 mio. kr., målrettet aldersgruppen 0-6 år og som over tre år skal finansiere en række aktiviteter, som skal styrke de første møder mellem børn og professionelt teater på Aprilfestivalen.

Der bliver sat fokus på oplevelse, nærvær og refleksion osv. ved hjælp af metoder udviklet i samarbejde mellem kunstnere og pædagoger.  

'Festivalens Hjerte' er også et fysisk rum, der placeres centralt i kommunen under Aprilfestivalen og vil indeholde børnenes egne personlige oplevelser i teatret. Børnene vil få mulighed for at tage deres forældre med og vise dem rundt i udstillingen, og en del af rummet vil være omdannet til et værksted, hvor børnene under professionel vejledning vil kunne arbejde videre med deres oplevelser.

Unge i fokus

Temaet for Aprilfestival 2020 er 'Mødet, Gnisten og Drømmen' og har specifik fokus på talentudvikling for unge i de kunstneriske fag - ud fra den fornuftige betragtning, at det er med til at skabe et nutidigt og fremtidigt rigt kulturliv i kommunen. 

Man finder bl.a. Holbæk Drama College - et teaterintensivt undervisningstilbud (Scenisk Grund Kursus) på Stenhus Gymnasium i et tæt og aktivt partnerskab med Teatret Fair Play og Holbæk Teater - kommunens to egnsteatre. 

Disse tre institutioner er følgelig meget aktive i forbindelse med afviklingen af festivalen, og Teatret Fair Plays kunstneriske leder, Robert Parr, har da også sin udlægning af festivaltemaet:

'At finde sit talent kræver først og fremmest, at man møder kunsten. Et møde, som tænder den indre ild og modet til at drømme stort'.  

Og Aprilfestivalen er en god mulighed for at møde andre unge, der måske selv drømmer om blive aktive deltagere på fremtidens kunstscene.

Festivalen tilbyder udover de mange teateroplevelser også specifikke aktiviteter som workshops, diskussioner om scenekunst, møde med elever fra scenekunstskolerne, professionelle teaterfolk m.v. - og tilbud om overnatningsmuligheder for unge tilrejsende.

Ungdomsprogrammet bliver i år lavet i samarbejde med unge fra Holbæk Drama College og Holbæk Kommune. 

Det forventes bl.a., at over 100 unge fra hele landet deltager som en del af de landsdækkende KulturCrew- og talentskoleordninger. 

Emne:
Luk
Kommentar til artiklen - En noget anderledes festival
Din e-mail:
Dit navn:
Din kommentar:
FLERE ARTIKLER
123456789101112131415161718192021

22-03-2023
 

09-03-2023
 

08-02-2023
 

30-01-2023
 

10-01-2023
 

01-01-2023
 

21-12-2022
 

13-12-2022
 

22-11-2022
 

18-11-2022
 

15-11-2022
 

10-11-2022
 

04-11-2022
 

17-10-2022
 

12-10-2022
 

25-09-2022
 

21-09-2022
 

19-09-2022
 

16-09-2022
 

13-09-2022
 

07-09-2022
 

01-09-2022
 

28-08-2022
 

08-08-2022
 

02-08-2022
 

04-07-2022
 

27-06-2022
 

17-06-2022
 

13-06-2022
 

03-06-2022
 

26-05-2022
 

21-05-2022
 

18-05-2022
 

11-05-2022
 

28-04-2022
 

25-04-2022
 

22-04-2022
 

16-04-2022
 

10-04-2022
 

08-04-2022
 

Flere anmeldelser