DEBAT
25-09-2018
18-09-2018
10-09-2018
07-09-2018
20-07-2018
Debatindlæg kan kun sendes pr. mail til: red@teateravisen.dk
Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise eller forkorte indlæg. Indlæg lægges på debatsiden i kronologisk rækkefølge så hurtigt som muligt.

En alternativ anmeldelse af 'Hvis det var her!'

08-04-2018

Rami Sverdlin har som reaktion på Morten Hedes anmeldelse af 'Hvis det var her!' skrevet denne alternative anmeldelse:

'Hvis det var her!' - en forestilling af og med Teater O.

Allerede inden forestillingen for alvor begynder, bliver vi som publikum ført ind i Teater Os særlige univers, hvor dialog med os og hurtige skift i tid og sted skaber en overenskomst om, at vi er sammen om at dele oplevelsen i den afgrænsede tid, forestillingen varer.

Vi føres ind i et rum, der straks giver associationer til et indelukket telt/kælderlokale/gemmested i en krigszone et sted i vores verden. Rekvisitter og kostumer er enkle og holdt i camouflagefarver på nær en orange ballon. I løbet af kort tid bliver vi dygtigt inddraget i at etablere siddepladser og de næste 70 minutter sidder vi åndeløse, gispende og berørte - en sjælden oplevet fornemmelse, der ovenikøbet giver stof til eftertanke længe efter.

Anders Valentinus Dam er universitetsstudenten Joakim, der efter endnu en fredelig demonstration mod magthavernes tyranni takker os publikum - som om vi havde deltaget sammen med ham. Han beskriver en verden, som vi kender fra avisernes beskrivelse af både Syrien, Israel/Palæstina, Det Arabiske Forår og andre brændpunkter. En verden, hvor folket ikke vil finde sig i mere og gennem en fredelig folkelig opstand, håber på et bedre liv.

Den 13-årige dreng Felix er blevet et symbol på denne fredelige bevægelse. Den føromtalte orange ballon er hans våben, som han deler ud til soldaterne eller binder på geværløbet ud fra tanken om, at de passer deres arbejde og måske dybeste set deler demonstranternes holdning. Felix er kun et barn, men beundres af alle i den folkelige bevægelse, både Frederik (Lars Dammark) og Storm (Nana Schwartzlose) er begejstret for ham og den position, han har i opstanden. Felix er et ikon og hans historie, som ikke skal røbes her, bliver dygtigt dramaturgisk brugt i et velskrevet manuskript.

Forestillingens scener indeholder momenter af morskab, romantik og jalousi, spænding og musik. Vi tror på karaktererne, der indlevende bliver fremstillet af skuespillerne (Nana er egentlig musiker, men kan sagtens stå på de skrå scenebrædder) Den føromtalte overenskomst giver publikum en særlig rolle, hvor vi både er beskuere af det, der foregår på scenen, men også må forholde os til vores egen og sidemandens holdning til den aktuelle flygtningeproblematik.

Dette kræver en høj grad af troværdighed fra skuespillerne og selvom den ene af dem er grå på toppen, er vi ikke et sekund i tvivl om, at han er en ung universitetsstuderende, der kæmper for en bedre fremtid.

For mere end 70 år siden blev Anne Franks Dagbog udgivet for første gang. Det var et ganske særligt indblik i, hvordan livet går videre midt i en krig. På samme måde oplever vi i 'Hvis Det Var Her!' et fokus væk fra selve krigshandlingerne, væk fra der hvor kampene kæmpes og ind til mennesket, der oplever, elsker, skændes og dør. Vi påvirkes af det, der sker omkring os og spørgsmålet er så, om vi ikke også kan påvirke omgivelserne med vores handlinger. Sammen er vi stærke og det er således vigtigt at tage stilling og gøre noget selv.

Det kunne være forestillingens morale - Teater O er dog aldrig moraliserende eller belærende men lader os, publikum, selv drage de rigtige konklusioner.

PS. For at være sikker på, at 'Hvis Det Var Her!' virkelig er en god og seværdig forestilling, valgte jeg at se forestillingen to gange og jo, det var ikke bare en heldig premiere, hvor man kan forestille sig at publikum er ekstra positive og måske endda forudindtaget i deres holdninger.

Det ER en yderst velspillet, underholdende og vigtig forestilling. Se den endelig!!

Rami Sverdlin (f. 1969) betegner sig selv som 'passioneret teatergænger'. Han er tidligere teaterleder for Mariposa Teatret, instruktør på bl.a. Det Ny Teater - Sceneriet, instruktørassistent på Det Kgl. Teater og Hvidovre Teater. Tidligere medlem af Danmarks Dramatiker Forbund.

FLERE DEBATINDLÆG
25-09-2018
18-09-2018
10-09-2018
07-09-2018
20-07-2018
19-07-2018
18-06-2018
01-06-2018
31-05-2018
30-05-2018
07-04-2018
06-04-2018
05-04-2018
21-03-2018
18-03-2018
11-01-2018
17-11-2017
29-10-2017
19-10-2017
14-10-2017
12-10-2017
12-06-2017
31-05-2017
13-05-2017
22-04-2017
05-02-2017
04-02-2017
24-01-2017
22-01-2017
19-01-2017
09-12-2016
27-10-2016
24-10-2016
15-10-2016
12-10-2016
22-09-2016
01-09-2016
30-08-2016
22-08-2016
18-08-2016
11-08-2016
08-06-2016
23-05-2016
06-05-2016
12-04-2016
22-03-2016
02-02-2016
27-10-2015
17-10-2015
08-09-2015
27-08-2015
26-05-2015
12-05-2015
07-05-2015
05-05-2015
04-05-2015
01-05-2015
30-04-2015
29-04-2015
28-04-2015
27-04-2015
21-04-2015
20-04-2015
16-04-2015
11-03-2015
03-03-2015
21-02-2015
03-11-2014
20-10-2014
29-09-2014
28-09-2014
24-09-2014
23-09-2014
21-09-2014
18-09-2014
13-04-2014
12-04-2014
10-04-2014
03-04-2014
02-04-2014
01-04-2014
30-03-2014
29-03-2014
21-03-2014
25-02-2014
24-02-2014
23-02-2014
22-02-2014
12-02-2014
11-02-2014
07-02-2014
23-01-2014
13-12-2013
08-12-2013
02-12-2013
02-11-2013
24-10-2013
03-10-2013
29-09-2013
12-05-2013
06-05-2013
27-04-2013
26-04-2013
23-04-2013
22-04-2013
18-03-2013
22-02-2013
20-02-2013
06-02-2013
08-01-2013
29-12-2012
28-12-2012
18-11-2012
31-10-2012
14-10-2012
12-10-2012
10-10-2012
26-09-2012
23-09-2012
18-09-2012
20-06-2012
15-06-2012
14-06-2012
13-06-2012
12-06-2012
08-06-2012
07-06-2012
30-05-2012
27-05-2012
23-05-2012
18-05-2012
30-04-2012
25-04-2012
21-03-2012
15-03-2012
14-02-2012
10-02-2012
07-02-2012
04-02-2012
20-10-2011
12-10-2011
05-10-2011
01-10-2011
28-09-2011
23-09-2011
31-08-2011
29-08-2011
11-08-2011
06-06-2011
29-05-2011
18-05-2011
29-04-2011
19-04-2011
15-04-2011
12-04-2011
08-04-2011
03-04-2011
24-03-2011
16-03-2011
13-01-2011
17-12-2010
06-12-2010
13-10-2010
04-10-2010
13-09-2010
27-07-2010
17-04-2010
15-04-2010
01-03-2010
24-11-2009
15-11-2009
20-09-2009
03-09-2009
20-08-2009
18-08-2009
03-06-2009
15-05-2009
09-03-2009
10-02-2009
16-12-2008
28-11-2008
25-11-2008
24-11-2008
18-11-2008
11-11-2008
11-11-2008
10-10-2008
01-10-2008
25-09-2008
25-09-2008
Flere anmeldelser