
Dag O: Unge har lavet og opsat træbogstaver med Festival 2013 på Fjordglimt i Nykøbing M. Dag 1: Der blev serveret masser af kage med festivalplakaten i glasur ved billetfesten. Dag 2: Det traditionelle gruppefoto af teaterfolk til festival. Dag 3: Genbrugstema: Overalt i Nykøbing Mors støder man på festlige flagalléer i form af bl.a. plastikposer og splejset sammen ved hjælp af strygejern. Dag 4: Keld Andersen er en af de mange initiativrige frivillige, der sætter præg på Festival 2013. Han har brugt sin egen bil som højttalervogn og plakatstander for at reklamere for festivalen. Dag 5: Paolo Nani var et af de muntre indslag under det store festivalshow torsdag aften. Dag 6: Trods kraftig vind og kulde blev der spillet gadeteater - her Dansk Rakkerpak med 'Rickshaw' som indledning til weekendprogrammet i Nykøbing Mors. Dag 7: Katja Maria Andersen, Cecilie Frostholm Skærbech og Tenna Heltborg bemandede info-standen på Dueholmskolen. Tenna Heltborg blev lørdag aften hædret som Årets Festivalfrivillig sammen med forældrene Kent og Annika Heltborg. Dag 8: På festivalens sidste dag laver Undergrunden intro til deres forestilling, 'Abra', inden tilskuerne lukkes ind i spillelokalet. Foto: Søren K. Kløft
Dagbog fra en festival
- Festival 2013 blev afviklet i Morsø, Thisted og Skive kommuner fra 14.-21. april 2013 og var den 43. udgave i en ubrudt række af stadigt større festivaler, der arrangeres af Teatercentrum i samarbejde med årets festivalværtskommune.
- Trods en vis nervøsitet over skole-lockoutens indflydelse på festivalen, blev der afviklet forestillinger på 124 skoler og institutioner i de tre kommuner i ugens løb, inden det store weekendarrangement i Nykøbing Mors.
- Der deltog 111 danske børne- og ungdomsteatre og tre internationale gæstespil (to belgiske og et svensk) - og der blev præsenteret 173 forskellige forestillinger - som i alt blev opført 636 gange i løbet af ugen. Kun ti forestillinger måtte aflyses - og kun tre af disse direkte pga. lockouten. OBS: Tal senere justeret til 112 teatre/176 forestillinger
- I alt deltog 650 teaterfolk i festivalen. Dertil kom over 300 frivillige hjælper fra lokale foreninger og organisationer. Der blev registreret 198 opkøbere fra hele landet - en del lockoutede skolelærere måtte holde sig væk.
- Festivalen blev besøgt af 118 udenlandske gæster fra 28 forskellige lande. Det var både teaterfolk (skuespillere, instruktører og teknikere) men også festivalarrangører, der kom for at se, hvorledes tingene gøres på Teatercentrums festival.
Se mere om Festival 2013 på www.aprilfestival.dk
***
ANMELDELSER PÅ PORTALEN
Omkring 120 af festivalens 170 danske forestillinger var allerede anmeldt forud for eller under festivalen - og anmeldelser af næsten alle de resterende 50 forestillinger bliver bragt her på portalen i de kommende måneder helt frem til jul.
Portalen benytter sig af fem professionelle kritikere, og man kan se deres anmeldelser via SØG-funktionen.
DAG 0 (lørdag 13. april):
Nu går det for alvor løs - Teatercentrums festivalteam ankom lørdag til gerningsstedet for en hektisk uge, hvor alting i princippet er på plads og en masse små og store problemer alligevel står i kø - og hvor KL-lockouten er blevet en uventet modspiller i forsøget på at lave den optimale festival.
Sekretariatet har indtaget en del af Jyske Bank Mors Arena i Nykøbing Mors, og gårsdagen gik med at pakke det medbragte grej ud, så de uundværlige computere og ditto festivalmedarbejdere kunne finde sammen igen...
Teateravisen.dk's udrejsende redaktør er også klar til at drage mod Mors - Molslinien venter på Odden med hurtigfærgen søndag kl. 10,30 - med normal sejlads og et moderat ekstra tryk på speederen efter ankomst til Ebeltoft skulle det være muligt at nå frem i tide til Folkebiblioteket i Nykøbing Mors og den billetfest, der skydes i gang 14.04 - kl. 14,04 - den slags talleg elsker børn og barnlige sjæle jo (tænk bare på alle bryllupperne 12.12.12 kl.12...), der markerer festivalens åbning for lokalbefolkningen.
***
Da denne verdens største festival med teater for børn og unge senest var på disse kanter, var året 1990 og centrum for festivalen var Thisted (med partnerskab med daværende Sydthy og Hanstholm kommuner). Dengang var der 'blot' 58 teatre med 90 forestillinger og 365 opførelser, og selvom 2013-udgaven altså er næsten dobbelt så stor, var der godt nok også rigeligt at se til i 1990 for sekretariat og tilløbende frivillige.
De i dag helt uundværlige redskaber var der ikke: Computerkraften var ikke overvældende, internettet kun i sin vorden - og mobiltelefoner var nogle store klodser og langt fra hvermandseje.
Det gjorde kommunikationen mellem sekretariat og spillesteder og teatre meget mere besværligt - og teaterfolk måtte også stå i lange køer ved de få ledige telefoner for at holde sig i forbindelse med kærester og børn under festivalen.
Fra de glade og hårde dage i april 1990 er der ikke mange tilbage hos arrangørerne fra Teatercentrum. Men Bjarne Thanning styrer dog stadig økonomien med hård hånd, mens Peter Manscher koordinerer opholdet for de nu langt over 100 internationale gæster fra alverdens lande.
***
Deres udsendte, der også var med på holdet i 1990 og bl.a. knoklede med information og pr-arbejde og den daglige festivalbulletin på sekretariatet på det gamle rådhus i Thisted, når der da ikke skulle køres med internationale gæster - herunder holde et vågent øje med International ASSITEJ's russiske præsident, som det hele tiden lykkedes for at blive væk ved forestillingerne rundt omkring på områdets skoler og institutioner - kan atter i år se til på anderledes tilbagelænet facon.
Nu gælder det blot om at få set de sædvanlige 25-30 forestillinger, holde snor i teateravisen.dk's fem professionelle anmeldere og så ellers snakke med teatre og teaterfolk en masse.
Men digitaliserings-regimet og over 20 års tilløbne erfaringer har også været med til at professionalisere festivalafviklingen på en måde, så der stadig er travlt, men hvor medarbejderne ikke nødvendigvis falder ned fra kontorstolene af træthed eller lægger sig til at sove på toiletterne under den afsluttende festmiddag for sekretariatet og den lokale arrangørgruppe, som det skete dengang i 1990.
Dengang i 1990 - ak, ja, erindringens tågespor skal de eventuelle tilbageværende læsere da ikke gå glip af - var det i øvrigt navnkundige Lis Kristensen, der var primus motor for børneteaterformidlingen i Thisted og således også den centrale skikkelse i den lokale festivalarrangørgruppe. Hun var i det daglige også særdeles skattet af de tilrejsende teatre, der altid blev mødt med nybagte boller og frisklavet kaffe på spillestederne.
Lis Kristensen er ikke mere. Men glæden over børneteater eksisterer her stadig...
---
DAG 1 (søndag 14. april):
I går blev Festival 2013 så skudt i gang for de lokale ved den såkaldte billetfest på Morsø Folkebibliotek, hvor to drabelige sørøvere spillede og spillede op, da Billetten kl. 14,04 blev erklæret for åben.
Deres opkørte – helt fra København – nåede frem i tide til at bivåne begivenheden, der med udbredt dårlig timing fra de højere magter blev ledsaget af et større regnskyl blot fem minutter før showtime.
Det holdt givet enkelte af byens mindre entusiastiske børnefamilier hjemme, men stemningen var god, og de grumme pirater sang grumme viser og inviterede til hark og langspyt (dog udendørs) og til at folk skulle se at føje sig hen til billetbordet og erhverve sig gratis billetter eller hente de allerede bestilte.
Alligevel må det konstateres, at festivalen gik i kage allerede på den første dag – til gengæld var den en særdeles velsmagende og –komponeret en af slagsen. Eller rettere: 23 store kager med festivalplakaten i trykt glasur (se foto 2).
***
Og mens kagerne svandt og saftevand og kaffe røg i de respektive maver hos små og store, fik Deres udsendte hilst på en af hovedkræfterne fra den lokale arrangørgruppe:
Niels Otto Degn er en rund og glad og snakkelysten mand med et tilsyneladende ukueligt sind. Han har i høj grad italesat – som den slags jo hedder på nutidsdansk - optimismen omkring afviklingen af en megafestival i lockoutens skygge i de lokale medier. Har man hørt og læst hans offentlige udtalelser, har der aldrig været tvivl om, at Festival 2013 er dømt til at blive en succes. Og at der vil være masser af børn på de ellers undervisningslukkede skoler og masser af tilskuere til den afsluttende weekend.
Der var lidt andre boller på suppen tilbage i 1974, hvor festivalen for første gang gæstede Thy og omegn og blev afviklet som fire små mini-festivaler i Nykøbing Mors, Thisted, Hanstholm og Bedsted 3.-4. november 1974.
Det var hverken teatrenes, formidlernes eller de lokales kop te. Og trods de relativt beskedne – målt med dette års alen - 24 teatre og deres 57 forestillinger blev festivalen afrapporteret med udtryk som ’supermarkedspræg’ og ’kaotiske tilstande’ i lokalavisen.
DET bliver givet næppe udtryk, der nærmer sig Niels Otto Degns mund. Og skulle han have bare en anelse bekymring over de kommende dages afvikling af lukkede forestillinger på lockout-ramte skoler, bliver det mellem ham og Deres udsendte…
***
Efter billetfesten havde samme udsendte ikke andre gøremål denne søndag. Teatrene indfinder sig først i løbet af mandagen – således spiller Teater Nordkraft ’Ulven og geden’ allerede kl. 9,00 på Ådalskolen i Skive, og så går det ellers slag i slag.
Men noget skulle der jo ske, og det blev så en regnvåd aftenvandring i Nykøbing Mors’ gågader og indre by og havn, hvor søndag tydeligvis også er lig med lukkedag for en stor del af byens restaurations- og værtshusliv.
Turen blev så brugt til at vurdere tilstedeværelsen af plakater i butiksruderne for henholdsvis Festival 2013 og Cirkus Arena (de optræder i byen 29. april) – og det virker som en lille overvægt i Arenas favør – når bortses fra en nedlagt butik klistret til af festivalplakater (godt fundet på) og de blafrende bogstavsgenbrugsdimser, som kommunens børn har kreeret og som hang udspændt over gågaden.
Og så faldt Deres omkringgående for tilstedeværelsen af Frøslev-Mollerup Sparekasse i gadebilledet. Tænk at en lille bank med et så udtalt lokalt præg stadig kan spottes her i fusions- og lukningstiderne…
Det blev også til et ikke specielt mindeværdigt aftenmåltid i en af de åbne restauranter. Men betjeningen var til gengæld nærmest overvældende venlig og imødekommende. Ganske som mødet med stort alle de andre lokale, Teateravisen.dk er stødt ind i. I hvert fald indtil videre…
I dag kommer alle teatrene, og det vil kunne ses, når over 100 logobeklædte teaterbiler kører rundt i festivalområdet. Der er intromøde ved middagstid og i aften er det så tid til den officielle åbningsreception for lokale honoratiores og tilrejsende teaterfolk på Musikværket i Nykøbing Mors.
---
DAG 2 (mandag 15. april):
Teatrene strømmede til Mors og omegn i går, og flere af dem startede hårdt ud med at spille på skoler og institutioner fra morgenstunden i en vis frygtsom forventning til lockoutens indvirkning, selvom de lokale arrangører, skoleledere, frivillige m.fl. har gjort deres til, at det lukkede ugeprogram skulle kunne gennemføres efter planen.
Deres omkringkørende tog naturligvis ud for at teste virkeligheden, og hvad kunne vel være mere passende midt i en politisk konflikt end en forestilling om demokrati – her dog for de 4-8-årige. Lokaliseret på Sennels Skole, hvor coproduktionen 'Statsministeren' mellem BaggårdTeatret og Quasi Teater var programsat til kl. 10,00.
Og det kan godt være, at Danmark er et lille land og at festivalområdets tre kommuner udgør en mindre del af samme, men alligevel målte køreturen fra festivalens centrum i Nykøbing Mors hele 45 kilometer for at nå den lille landsby nord for Thisted. Og så var vi ikke i nærheden af festivalens ydre grænser mod Vesterhavet i det nordvestlige Thy og Jyllands mave i det sydlige Salling.
***
På skolen i Sennels stod blot en håndfuld skolebørn og ventede. Det varslede ilde…
”Nyder du ikke, at du ikke skal i skole,” lød det fra en lille pige til en veninde, som dog ikke svarede - hun var mere fokuseret på, at hun lige om lidt skulle se en forestilling kaldet ’Statsministeren’.
De små skolebørn, der altså til sammen langt fra fyldte en klasse, var ledsaget af forældre eller bedsteforældre, som således udgjorde et uvant supplement til det normale publikum til en lukket skoleforestilling.
Men oh, jubel: Dertil kom lige før forestillingsstart et velsignet mylder af børnehavebørn, der fluks fyldte tilskuerpladserne på måtter og bænke ud til bristepunktet.
Nu er det op til Teateravisen.dk’s anmelder at lave den professionelle vurdering af forestillingen her på portalen, men ’Statsministeren’ viste sig at være et charmerende musikalsk drama om medbestemmelse og tolerance og en usædvanlig statsminister, der var glad for at slippe magten, mens en spindoktor naturligvis havde rollen som magtliderlig skurk.
Det hele endte dog lykkeligt – inklusive en slutning med balloner og konfetti m.v., som næppe var nødvendig, for de små HAVDE skam fattet pointen om at lade alle komme til og være med og komme til orde. Helt i tråd med et manende skilt på skolen om, at ’Her på Sennels Skole taler vi pænt!’
***
Således opmuntret af både børneteater og publikumstal – og rapporter om tilsvarende anti-lockout-fremmøde for andre teatre på andre skoler denne formiddag, sine steder vistnok fremprovokeret af påbud om mødepligt for eleverne - var det en fortrøstningsfuld køretur tilbage til Nykøbing Mors, hvor det traditionelle velkomstinformationsmøde og gruppefoto blev afviklet i god ro og orden og tilsvarende stemning (se foto 3).
Når børneteaterfolk mødes, bliver der uddelt kram og knus i et eksorbitant omfang, men krammeriet markerer også en oprigtig glæde hos over, at den årlige firmaskovtur for turnerende børneteater atter er indledt. Det er ikke i dansk børneteater, at faglig brødnid trives allerbedst.
***
Nu følger så en lille uge med forestillinger, faglige møder, seminarer og snak, iblandet et par fester og en del løssluppenhed.
Sidstnævnte bidrog aftenens traditionelle og officielle festivalåbningsreception i det smukt renoverede Musikværket til. Man kan altid diskutere, om (takke)taler, fulgt af alkoholiske drikke og fingernem buffetmad føjer noget nyt til den uendelige historie om kunstens nødvendighed, men det giver lokalpolitikere, arrangørgruppe og teaterfolk lejlighed til at mingle og sige noget pænt om hinanden og børneteatrets vigtige funktion.
Seancen i Nykøbing denne aften var nu en af de hyggeligere af slagsen. Politikerne havde vist af den lokale festivalkoordinator (det er ham Niels Otto Degn igen…) fået besked om at tale kort og klart, og det prøvede Nykøbing Mors’ borgmester – der også var konferencier – og de tre festivalkommuners kulturudvalgsformænd så med humor og efter bedste evne. Og så fik man et uventet musikalsk indslag, da Kristina Kvols sang en velkomst til festivalens teatre, hvori hun medtog samtlige 111 teatre ved navn. Det var godt nok imponerende.
Kun det lokale Limfjordsteatret blev ikke nævnt, og det er ikke fordi Deres receptionelle udsending nåede at tjekke alle navne under den musikalske odysse – oplysningen kom fra teatrets leder, Gitta Malling, der havde bestilt sangen og som i øvrigt selv i sin egenskab af formand for Teatrenes InteresseOrganisation holdt en mere alvorlig tale om de kulturpolitiske og praktiske vilkår for de trængte danske børneteatre. Ganske som Teatercentrum-leder Henrik Køhler.
***
Og hvor festivalens første dag gik i kage (se dagens tekstafsnit), gik den anden så i fisk - eller rettere skaldyr – idet receptionsbuffetten afspejlede alt godt fra Limfjorden, der så bekvemt skiller Thy, Mors og Salling fra hinanden og gav politikerne mulighed for at gasse hinanden med, at netop deres kommune så umanerligt smuk ud, når man så den fra naboens mindre attraktive placering…
De kommende dage er det så teatrenes tur til at opleve de tre Limfjordskommuner på tætteste hold, når skoler og institutioner får besøg af omkring 170 forskellige forestillinger.
---
DAG 3 (tirsdag 16. april):
I en række sammenhænge og forløb er tredjedagen den farlige dag, hvor trætheden sætter ind, uden at man rigtig mærker det. Det kendes ikke mindst fra skiferier, hvor langt de fleste ulykker sker netop denne dag, fordi man ikke lytter til kroppens signaler, men til sit eget overmod.
Det var måske også derfor, at Deres udsendte kækt havde lagt et program med forestillinger fra kl. 8,00 morgen (kirken i Nykøbing Mors) til 19,00 aften (Skive Bibliotek). Nu betød et nødvendigt hotelværelseskift (to nætter med nabovæg til hotellets store gasfyr havde umuliggjort den helt nødvendige søvn), udskridninger i tidsplanen og en aflyst forestilling ved aftenstide, at det endte med sølle fire forestillinger – som dog blev set i fire forskellige byer langt fra hinanden.
***
Udover selve forestillingerne var dagen også en markant gentagelse af indtrykket af umanerligt venlige og hjælpsomme lokale: De 300 frivillige synes at være overalt, og hvor de ikke straks dukker problemløsende frem, træder andre til.
Illustreret ved ankomsten til Øster Jølby Skole tirsdag formiddag. Ind ad en dør og et splitsekund udvist rådvildhed – og straks tonede en kvinde frem på den ellers mennesketomme skole og informerede om, at der allerede var en forestilling i gang og at en ny startede 11,15 i hallen, og det var bare at gå lige frem til det sted, hvor man i øvrigt havde sat kaffe og (varm) kage frem og så vente på, at der kom børn myldrende og kunne guide det sidste stykke – og ellers skulle hun nok ordne sagerne.
Sådan! Og i skærende kontrast til visse forgangne festivaler, hvor de lukkede forestillinger på skolerne også var lukket land for alle udefrakommende; hvor man kunne løbe spidsrod mellem elever og lærere og skolekontor, uden at en eneste kunne oplyse om, hvor der evt. skulle spilles teater (og de gæstende teatre er altså ikke altid gode til lige at hænge en plakat eller to op for at guide deres kolleger frem til spillelokalet…)
***
Tirsdag var også dagen, hvor antydningen af forår gjorde det muligt at afvikle en gadeteaterforestilling udendørs (!). Derfor kunne Teatret Beagle afvikle deres ’Campisterne’ i kurante omgivelser – i øvrigt bag det nok så økologiske Thiese Mejeri, der selvfølgelig også har til huse i det grønne Limfjordsland.
Blandt tilskuerne var også en del af de cirka 120 udenlandske festivalgæster, hvoraf mange kommer fra noget varmere lande og kontinenter og slet ikke har haft tøj med til teaterkiggeri i en vinterforlænget dansk april måned.
Det internationale tilsnit til en i øvrigt særdeles velbesøgt forestilling fik teatrets sympatiske leder til at byde velkommen også på engelsk og opfordre til at man hyldede det rimelige vejr ved at ’give a clap’ – han mente jo nok en hånd til foråret og solen, men det betyder jo altså en såkaldt ’dryppert’…
DET kom til gengæld til at holde stik i timerne efter forestillingen, hvor regnen silede ned i udvalgte dele af festivalområdet. Men hvad gør det, når man kunne sidde i Skive Kirke og se den betagende forestilling ’Ørkenbrevet’, hvor Møllens Ole Sørensen gjorde aldeles god fyldest som fortælleren Jesus…
Guds hus er også et godt sted til godt børneteater…
---
DAG 4 (onsdag den 17. april):
Festival 2013 er nu godt halvvejs gennemført, men onsdagen fik en noget særpræget start i lyset af den lockout, der har kastet sine lange skygger over arrangementet og ikke mindst gennemførelsen af de såkaldt lukkede forestillinger på skolerne. Denne morgen var 700 lærere fra det nordvestlige Jylland nemlig samlet til en peptalk fra formand Anders Bonde i samme Jyske Bank Mors Arena-kompleks, hvor festivalens sekretariat og dagscafe m.v. holder til.
Der var dog ingen fraternisering mellem de to parter, og i øvrigt lader det til, at rigtig mange elever rent faktisk møder op til forestillinger på de ellers tomme skoler. I går kunne flere teatre sågar berette om, hvordan de lokale indpiskere for en sikkerheds skyld havde indforskrevet ekstra mange børn/unge til fremmøde, så der pludselig var langt flere tilskuere end aftalt og forventet.
***
I går var det også dagen, hvor de første fra Teateravisen.dk’s anmelderkorps trådte i funktion. De kommer drypvis - for så at være massivt til stede (dvs. fem i antal) i selve weekenden, hvor alle forestillinger jo er inden for rimelig rækkevidde.
De har hver især til opdrag at levere mindst en halv snes anmeldelser, som så vil blive bragt løbende fra festivalslut og hen over efteråret, alternerende med anmeldelser fra nye forestillinger på de stationære teatre m.v.
Derfor brugte Deres nu på fjerde dag residerende i går behagelig kvalitetstid på at servicere de to nyankomne anmeldere, der ellers sammen med de øvrige rent arbejdsmæssigt er helt selvkørende. Dog ikke i transportmæssig forstand, for kun Janken Varden har medbragt egen firhjuler – det er til gengæld en flot gammel BMW fra 1986 med sort kaleche, mens de øvrige fire klarer sig med tog og bus. I går og i dag bliver Anne Middelboe Christensen dog kørt rundt til lukkede forestillinger i redaktørens mindre spektakulære Peugeot, inden Randi K. Pedersen, Kirsten Dahl og Henrik Lyding støder til i weekenden. De to sidstnævnte medbringer som vanligt egne cykler for at kunne komme hurtigt rundt mellem forestillingerne på festivalområdet.
Mens over 100 af festivalens forestillinger allerede er blevet anmeldt her på portalen, er det planen at få de resterende lidt over et halvt hundrede nye - og enkelte ældre -forestillinger i hus. Så ved teatrene, hvad der venter...
***
Og apropos anmeldelser, så bringer den flittige lokalavis Morsø Folkeblad dagligt små omtaler af festivalens forestillinger garneret med citater fra Teateravisen.dk’s anmeldelser af samme.
Det er en service/praksis, der blev indført ved Festival 2011 i Randers på opfordring fra deres lokalavis, som gerne ville have faglige vurderinger af forestillinger. Både i Randers og sidste år i Ringsted blev anmelderuddragene bragt særskilt, mens den energiske lokalavisjournalist Gerda Buhl Andersen selv – udover en imponerende mængde små og store reportager - skriver nogle linjer omkring de enkelte forestillinger og så tager anmeldercitater med.
I det hele taget har den lokale mediedækning været imponerende også i måneder og uger før det hele gik i gang. Nu får de så lidt ’konkurrence’ fra andre og landsdækkende medier, både radio og tv, i den afsluttende del af festivalen
***
I aften bliver der så mere at skrive hjem om, for her afvikles Festivalshow 2013, hvor teatrene giver smagsprøver på deres forestillinger i et stort anlagt show, der bindes sammen af Limfjordsteatrets kunstneriske leder, Gitta Malling.
Alle 1200 billetter er for længst revet væk, og de fleste af de over 300 frivillige vil givet være på plads – og skal også nok blive hyldet i nogle af de taler, der venter udover show og underholdning.
Og det har de da også fortjent. For de kitter festivalen sammen ved mange praktiske gøremål, der gør det behageligt for både teaterfolk og tilskuere at være her. Nogle stykker er sågar gengangere fra sidste års festival i Ringsted. De er fra seniorsegmentet, men hyggede sig så meget med bar- og oprydningstjansen i festivalcafeen, at de har taget en uges ophold på Mors for lige at gentage succesen.
Men en af de lokale skal lige nævnes særskilt her: Keld Andersen (se foto 5) har nemlig kørt Nykøbing og hele øen Mors tyndt og reklameret for Festival 2013. Det har han gjort ved at plastre sin egen bil over med festivalplakater og bruge den som højttalervogn, så ingen har kunnet undgå at høre, at der var 25.000 gratis teaterbilletter til uddeling.
Det er da entusiasme…
---
DAG 5 (torsdag 18. april):
Blæsten gik godt nok frisk over Limfjordens vande i går (jf. den smukke sang), hvor det absolut ikke var tilrådeligt at lufte hentehåret i festivalregionen…
Selv de lokale antydede, at der var ekstraordinært gang i vinden denne femte festivaldag, hvilket også sine steder gik ud over børnenes ophængte plasticbogstaver m.v.
Vejrsituationen fik naturligvis ikke Deres henblæste til at slække på aktiviteten, så der blev kørt rundt til diverse skoler og institutioner, hvor der de fleste steder var godt befolket med unge publikummer trods lockouten. Og de tilstedeværende lærere – primært af tjenestemandskategorien, hvad de et par steder skiltede med i form af store badges – havde sørget for at eleverne/de unge var klar til at møde kunsten…
***
Således beriget af såvel teater som generel adfærd kunne man med sindsro overvære det store festivalshow torsdag aften i Jyske Bank Mors Arena, der var stoppet til bristepunktet med lokale børn og voksne, frivillige, teaterfolk mv. til det, der var et absolut overmåde vellykket arrangement. Eller som man siger ved hvert eneste OL: Det hidtil bedste…
Det var selvfølgelig ikke mindst takket være instruktør og montagemager Gitta Malling, der havde set og ageret forbavsende afslappet de foregående dage, men trods alt så en smule situationspåvirket ud en times tid før kick-off.
Men også pga. nogle gode valg: Således var talerne fra de tre festivalkommuners borgmestre samt festivalleder Henrik Køhlers taler optaget på forhånd og redigeret ned og ind i små video-animationsfremvisninger, så de blev afviklet i kvikt tempo og med indlagt humor via storskærm og ikke på selve scenen. Som i øvrigt fyldte hele hal(v)gulvet og i løbet af showet blev fyldt med aktører og småindslag fra en række af de deltagende teatre.
Samt et større og særdeles velmodtaget indslag fra skuespiller Paolo Nanis morsomme ’Jekyll & Hyde’-forestilling (se foto) - han og forestillingen er dog ikke med på festivalen, men Nani var hentet hertil til lejligheden, og hans groteske karakter var sammen med de øvrige indslag fra festivaldeltagende teatre/forestillinger med til at vise publikum, hvor stor diversiteten er i dansk børne- og ungdomsteater.
Ingen tvivl om, at festivalshowet dermed opfyldte sit formål om både at være spektakulært og fungere som en god appetitvækker for de lokale børn og børneforældre forud for weekendens amokrend af forestillinger i Nykøbing Mors. Det giver ekstra run på billetudleveringen til de ikke allerede udsolgte forestillinger. Og i selve showet torsdag aften blev teaterglimtene fulgt op af bl.a. opera-, kor- og piratsang m.v., hvor sangeren Kristina Kvols endnu en gang stjal billedet med sin betagende sangstemme og den særdeles aktuelle lyrik.
Dels gentog hun den lejlighedskomponerede sang med alle festivalens teaternavne (se mandagsdagbogen – og hvordan i alverden husker hun 111 teaternavne i musikalsk rækkefølge?!), dels kom der endnu en sang, hvor temaet var ’det er sådan man laver teater’ og igen fangede situationen og stemningen lige på kornet.
Også Vocal Art - med Limfjordsteatrets Tore Müller som korleder - diverterede med et nyskrevet værk, 'I mørket bli'r lyset klart', og bidrog til fremvisningen af kunstnerisk drive i lokalområdet.
***
Således kunne både de lokale, de frivillige og teaterfolket gå tilfredse fra årets show – sidstnævnte fortsatte så til ’lejren’ i Jesperhus, hvor afterpartyet fandt sted i den såkaldte Junglecafe.
Her spillede Booze Brothers særdeles energisk op til dans og fest, og så blev der både danset og drukket og råbt - almindelig samtale var en umulighed - igennem til langt ud på natten.
Eventuelt tilbageværende læsere af disse dagbogsafsnit skal da lige i al stilfærdighed have at vide, at Deres utrætteligt sobre udsendte kun indtog et par fadøl i absolut tjenstligt øjemed og forlod festen i god ro og orden...
---
DAG 6 (fredag 19. april):
Mens blæsten i går fortsatte med at gå gennem marv og ben og gjorde indhug i festivaludsmykning og skiltning her og hisset, skiftede festivalen helt efter planen karakter fra kulturbombardement på områdets skoler og institutioner til weekend-amokrend i Nykøbing Mors og formidlerinvasion fra det øvrige land:
De navneskiltebærende opkøbere begynder nu at fylde op på tilskuerrækkerne. Det var til at se i går, at lockouten har betydet mandefald i formidlerskaren, men der var trods alt stadig i hundredvis af de for teatrene så vigtige indkøbere fra skoler, biblioteker, teaterforeninger m.v.
Det er en særdeles dedikeret skare – fortsat med overvægt i retning af det grå guld – og der udveksles erfaringer på livet løs under de obligatoriske snakke i køerne til forestillingerne.
Deres udsendte stødte også ind i et rørende eksempel i den absolut overskuelige kø på en halv snes mennesker uden for dørene til scenen i Morsø Teater til gårsdagens sidste forestilling kl. 20 - i form af et par omkring de 60 år, som trods det at deres skole ikke længere havde økonomi til at købe forestillinger, på eget initiativ og for egen regning var taget fra hjemkommunen nord for København og helt til Mors for at se forestillinger. De havde så valgt at lave en ferie ud af det ved lige at tage ophold på udvalgte steder i Jylland på vejen, hvor der blev set på kunst og natur og andre seværdigheder. Men hovedformålet var altså at se så mange forestillinger som muligt under festivalens weekenddel – de betragtede det som et privilegium at få lov til at se gratis teaterkunst ad libitum, som kun en festival af dette format kan byde på.
***
Fredagen er traditionel også Store Mødedag, så mange af formidlerne havde fra morgenstunden været til seminar – i år kaldet laboratoriedag over temaet ’hvad er teater i øjenhøjde – for de store?’ (de små havde været på dagen før).
Mens formidlere og teaterfolk her mødes i rimeligt antal og ditto fordragelighed, havde portalredaktøren i går et par mere bizarre oplevelser.
Først et ’dialogmøde’ med Refusionsudvalget, der med fem medlemmer og sekretæren fra Kulturstyrelsen lige præcis udgjorde samme antal som deltagerne, der kom fra blot fem teatre.
Dialog var der nu ikke meget af – det blev en holmgang mellem udvalget og et teater (Niels Vandrefalk fra Holbergteatret ville ærgre sig, hvis jeg ikke her nævnte hans navn…), der har fået afvist to forestillinger til refusionsgodkendelse i udvalgets periode og nu med tal og ord søgte at påvise, at udvalget både favoriserede ikke-uddannede teaterfolk og udviste manglende kompetence i deres arbejde. Med det sjældne ord ’infami’ brugt om den negative særbehandling, han følte sig udsat for, kan den eventuelle læser måske fornemme, at det ikke herskede en specielt konstruktiv stemning…
Også Scenekunstudvalget (SKU) havde indbudt til en uforpligtende snak senere fredag aften. Desværre var punktet ikke kommet med i festivalguiden til teatrene, og en annoncering (godt nok med forkert mødested) i den lejlighedsvise festivalbulletin havde åbenbart ikke gjort stort indtryk på de over 600 teaterfolk, der er til stede ved festivalen i disse dage.
Til trods for at udvalget er den suverænt største potentielle støttekilde for landets børne- og ungdomsteatre, mødte der ingen op for at hilse på og snakke. Senere kom der tre teaterfolk til, men ellers var indledningen en lidt surrealistisk oplevelse i form af Teateravisens redaktør og to medbragte anmeldere over for SKU’s fem medlemmer. Det var nu både hyggeligt og opbyggeligt, men altså – mødet fandt sted på teatrenes samlingssted på Jesperhus, og der var sådan set ingen mangel på tilstedeværende teaterfolk i den øvrige del af det store lokale…
***
Nu kan SKU-medlemmerne og vi andre så reflektere lidt over det, mens det i dag så gælder forestillinger, forestillinger, forestillinger. Der er program fra kl. 9,30 morgen til kl. 20 aften, hvor de sidste fra dagens megaudbud går i gang.
Deres hårdt prøvede regner selv med at føje syv-otte forestillinger til ugens allerede 17 indhøstede oplevelser. Og dagen efter går det løs på samme facon. Det er hårdt, men godt at være på festival…
---
DAG 7 (lørdag 20. april):
Hørt i Nykøbing Mors lørdag: ”Nå, er her festival?! Så kan jeg bedre forstå, at der er så mange mærkeligt klædte mennesker i byen!”
Bemærkningen fra en beboer i Nykøbing Mors lige midt i festivalmylderet turde være løgn. For med den massive tilstedeværelse af plakater, skilte, udsmykning, teaterbiler og tonsvis af artikler i lokalavisen burde det ikke have været muligt at overse verdens største teaterfestival for børn og unge.
Men med gårsdagens ekstraordinære mange mennesker i gadebilledet - med navneskilte, programmer i hænderne og altså for nogles vedkommende ’mærkeligt tøj’- kunne begivenheden ikke længere skjules heller ikke for denne person, hvis identitet vi lader hvile i anonymitetens velsignede mørke...
***
Også vejrguderne var åbenbart blevet mere opmærksomme på fænomenet og lod blæsten stilne af, så den store forestillingsdag kunne foregå i (kold) sol og godt vandringsvejr.
Deres hårdtprøvede brugte dagen til at se endnu otte forestillinger – og det kan med stor glæde meddeles, at de fleste af dem var ganske seværdige og et par ligefrem fremragende…
Forhåbentlig fik de mange lokale og de lidt færre tilrejsende formidlere også gode oplevelser med sig på rundturen til de mange spillesteder.
De kunne synge med på en fællessang om mange forestillinger med mere end fuldt hus på tilskuerpladserne, nogle med både plads og ryglæn (en særdeles attråværdig ting for gamle rygge og skæve ben) – og enkelte med ’ubehageligt’ få tilskuere. Det gjaldt især forestillinger med ’ydrenumre’ rent geografisk og tidsmæssigt – nogle spillesteder lå lidt for meget for sig selv og havde forestillinger på mere ukurante tidspunkter.
***
Nykøbing Mors har nok lidt svært ved at levere nok børn og unge til så mange forestillinger i den afsluttende weekend, men Deres udsendte oplevede både forestillinger med blot et par børn som ’gidsler’ og diverse mellemregninger og op til en hal-forestilling med mindst 50 børn og 150 voksne (ok – det var Thomas Sandbergs ’Loop’, når sandheden skal frem…)
Trods de mange garvede formidlere og de velopdragne lokale kunne man også i går opleve uheldig publikumsadfærd med folk, der søgte at liste ind til en forestilling, tjekke smartphone, liste ud før afslutningen og på anden vis sabotere forestillingen.
Men de mange dedikerede og festivalvante formidlere foregik som vanligt ved deres gode eksempel og store flid – og ved gårsdagens aftenfest i Jesperhus blev der uddelt en pris til landets bedste børneteaterarrangør, initieret af formidlingsnetværket Kulturkongen.dk – det er en pris fra producenterne som hyldest til det entusiastiske arbejde med at udbrede børneteatret i Danmark.
***
Det er således børneteaterproducenter fra hele landet, der har indstillet kandidater til ’Årets Børneteater-Arrangørpris 2013, og lørdag aften kunne Pelle Koppel (fra Teater V og fra priskomiteen og ophavsmand til Kulturkongen.dk) så overrække prisen til Kalundborg Bibliotek, personificeret i Søren Vind, der ’formidler forbavsende meget børneteater til Kalundborg - og ofte i større pakker, hvor samme forestilling distribueres til mange spillesteder. Han gør altid meget ud af at formidle kontakten mellem teatret og de enkelte skolers kontaktpersoner’, som det bl.a. lød i motivationstalen. Søren Vind har desuden været stærkt involveret i oprettelsen af 'Kulturcrew', der netop startede på en skole i Kalundborg.
De to øvrige nominerede var Elværket i Frederiksund, ved Grethe Olsen & Frederiksund Børneteater, samt Gladsaxe Bibliotek, personificeret ved Laura Balslev Mortensen.
De måtte ’nøjes’ med den hæder, der i høj grad ligger i nomineringen, mens årets prismodtager også vandt et besøg af en gratis teaterforestilling i den kommende sæson 2013/14. Den blev udtrukket blandt fire donerede forestillinger, og nu kan Søren Vind så glæde sig over at få besøg af ’En blærerøvs historie’, der er en coproduktion mellem Teater O, Nørregaards Teater, Teatret og Filuren.
***
Der blev der også uddelt en pris til Årets Frivillige blandt de mere end 300 hårdtarbejdende lokale, som har medvirket til at holde festivalen på ret kurs med deres mange praktiske gøremål omkring cafe, udsmykning, informationsboder m.v.
Her havde festivaldeltagerne i ugens løb kunne aflevere forslag til kandidater til prisen, der tilfaldt en hel familie: Kent og Annika Heltborg samt datteren Tenna (med på foto 8). Selve prisen var et værk af den lokale fotograf Kirsten Klein, som bl.a. er kendt for sine landskabfotografier i s/h.
---
DAG 8 (søndag 21. april)
Søndag og sidste udkald for at se forestillinger under Festival 2013: Mens Deres udsendte følte sig noget slidt efter en uges omkringfarende teaterkiggeri, holdt hverken lokale børn med/uden forældre eller de tilrejsende formidlere sig tilbage. Der var i hvert fald rimelige mængder af tilskuere til de fleste af morgenens forestillinger, og det fortsatte på tilsvarende facon dagen ud, således at arrangørerne kunne erklære festivalen for en succes og gøre den foreløbige statistik op til over 17.000 udleverede billetter - og her kan roligt tillægges mindst 20 procent for alle de, der droppede alle formalia og med held tog chancen ved døren.
Det er et tilbagevendende fænomen, som måske endog er i stigning, for de erfarne festivalgængere ved, at teatrene gør meget og lidt til for at proppe alle ind - og da ikke mindst formidlere - til forestillingerne.
Derfor var nogle af oplevelserne i løbet af weekenden præget af lidt for meget hjerterum og tilsvarende for lidt plads til teaterkunsten.
***
Deres udslidte kæmpede sig frem til blot fire forestillinger søndag - men nåede dog absolut prisværdigt 29 i alt i ugens løb. Med 70-80 forlods bivånede forestillinger fra festivalprogrammet er der derfor basis for at gøre resultatet op på den måde, at en festival af denne karakter - med adgang for alle refusionsberettigede forestillinger - viser, at diversiteten som vanlig er strakt til det yderste, og at man af og til godt forstår, at Refusionsudvalget må stå for skud for nogle af deres afgørelser, der ikke pynter på festivalen...
Men samtidig er festivalen jo enestående ved at give plads til hele spektret af kvalitet, genrer, eksperimenter og entusiastiske teaterfolk med noget på hjerte.
De i alt 118 gæster fra 28 forskellige lande, der gæstede festivalen, var i hvert fald svært imponeret over festivalens størrelse og professionelle afvikling og altså også over noget af den kunst, de blev præsenteret for. Og i øvrigt også taknemmelige over den særdeles kompetente måde, de blev mandsopdækket på af et stort hold af frivillige teaterfolk, der sørgede for at de blev transporteret rundt, ledt til forestillinger, diskuteret og festet med.
***
Deres udsendte nåede hjem fra Mors til hovedstaden søndag lidt før midnat efter diverse trafikale forsinkelser - og agter nu at falde udmattet sammen...
Hvad Festival 2013 angår, er den allerede pakket sammen, og i den kommende tid evalueres der givet her og hisset på, hvad der lykkedes (det overvældende meste), hvad der kan gøres bedre - og hvad der for enhver pris skal undgås ved kommende festivaler. Som jo allerede er fastsat til Holstebro i 2014, Frederikssund i 2015 og Frederiksberg i 2016.
Det skal nok blive godt...
FLERE ARTIKLER | ||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||
18-09-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
14-09-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
08-09-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
05-09-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
01-09-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
18-08-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
15-08-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
10-08-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
06-08-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
30-07-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
03-07-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
20-06-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
12-06-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
07-06-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
26-05-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
12-05-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
09-05-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
26-04-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
14-04-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
29-03-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
22-03-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
09-03-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
08-02-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
30-01-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
10-01-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
01-01-2023
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
21-12-2022
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
13-12-2022
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
22-11-2022
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
18-11-2022
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
15-11-2022
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
10-11-2022
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
04-11-2022
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
17-10-2022
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
12-10-2022
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
25-09-2022
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
21-09-2022
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
19-09-2022
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
16-09-2022
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||
13-09-2022
|
![]() |
|||||||||||||||||||||||
Læs | ||||||||||||||||||||||||