10. april 2018

Bodil Alling får Statens Kunstfonds livsvarige hædersydelse

Statens Kunstfond har efter indstilling fra Legatudvalget for Scenekunst tildelt Bodil Alling  (f. 1957) den livsvarige hædersydelse, der tildeles særligt udvalgte kunstnere for deres kunstneriske produktion.

Hun kommer dermed i godt selskab med de andre 274 hædersydelsesmodtagere, der er fordelt på de enkelte kunstarter efter en fast fordelingsnøgle – og hvor der kun kommer nye til efter dødsfald blandt modtagerne.

Og p.t. er der nu blot 11 'skabende scenekunstnere' blandt de 275 – og ganske få har været fra børneteaterområdet gennem hele legathistorien: Paraplyteatrets Ray Nusselein (1944-99) modtog i 1994 ydelsen som den første repræsentant for dansk børneteater. Jytte Abildstrøm modtog den året efter – og blandt de nuværende med en vis berøring med børneteaterområdet finder man Eugenio Barba (Odin Teatret), og Kirsten Dehlholm (Hotel Pro Forma) – samt koreografen og danseren Kitt Johnson (X-act), der også blev udpeget modtager af den livsvarige ydelse samme dag som Bodil Alling.

I begrundelsen for indstillingen af Bodil Alling hedder det:

'Ingen har som Bodil Alling igennem en lang årrække beriget den danske og den internationale børne- og ungdomsteaterscene med sin nærværende og fornemme scenekunst. Med et varmt hjerte for børn og unge og med et særegent visionært klarsyn af særlig fin karat, har Bodil Alling sat nye standarder for scenekunsten. Ikke kun for børn og unge, men for alle, der har haft fornøjelsen af at opleve hende på scenen.

Bodil Alling har betaget sit publikum med glæde og gys, humor og alvor – med en altid raffineret sans for den rette balance. Hun har med sin særegne og finurlige kunstneriske profil mejslet nærværende historier og fortællinger langt ind i sjælen på børn og voksne i Danmark og over hele verden.

Bodil Alling tildeles Statens Kunstfonds hædersydelse for sit mangeårige virke som skuespiller og som teaterleder for Teater Gruppe 38 og for sit innovative scenekunstfremmende arbejde, herunder bl.a. festivalen ILT's internationale impulsers betydning for danske scenekunst'.

Så er meget godt allerede sagt om Bodil Alling, der blev ansat på Gruppe 38 som skuespiller i 1981 og blev teaterleder i 1990 – men har valgt at fastholde en kollektiv arbejdsproces, så alle involveredes kompetencer udnyttes fuldt ud, når der produceres nye forestillinger på lille storby-teatret i Aarhus.  

Den nye hæder kan Bodil Alling så føje til en række af andre priser, hvor hun i september 2017 fik Lauritzen Fondens Visionspris (på hele 100.000 kr.) og tidligere har modtaget bl.a. Ole Haslunds Kunstnerlegat (2013), BØFA's kulturpris (2011) og Horsens Kommunes Børneteaterpris (1998).

Dertil kommer en lang række priser, der også takket være Bodil Allings medvirken og indsats  er tildelt teatret Gruppe 38, bl.a Reumert-priser (2003 og 2006) og -nomineringer (1999 og 2001) og Danmarks Teaterforeningers pris for Årets Børneteater (1996).

Gruppe 38 holder til i Mejlgade i det indre Aarhus, men flytter i 2019 til den nye havnebydel Aarhus Ø og ind i et nyt teaterhus, som arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group har tegnet som en del af det privatfinansierede byggeprojekt AARhus på Pier 4.

Og lige til slut for den nysgerrige omkring det konkrete indhold af den livsvarige ydelse: Størrelsen bliver reguleret efter modtagerens øvrige indtægt og bliver beregnet hvert år på baggrund af et gennemsnit af modtagerens skattepligtige indkomst i de seneste tre år. Den maksimalen ydelse udgør ca. 160.000 kr. om året før skat, men kunstnere, der har en gennemsnitlig skattepligtig indkomst på ca. 397.000 kr./år eller derover, modtager ingen ydelse.

(Billedet: Bodil Alling er nu havnet i den særdeles eksklusive gruppe af de 11 skabende scenekunstnere, der p.t. modtager Statens Kunstfonds livsvarige ydelse. Foto: Morten Fauerby)

(caj) 

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

KLAP(pet) og klart
Forestillingsprogrammet til den offentlige weekenddel af KLAP – teaterfestival for små og store i Esbjerg, der afvikles fra 14.-21. april, ligger nu klar på festivalens hjemmeside
KLAP(pet) og klart
Forestillingsprogrammet til den offentlige weekenddel af KLAP – teaterfestival for små og store i Esbjerg, der afvikles fra 14.-21. april, ligger nu klar på festivalens hjemmeside