DEBAT
17-11-2017
29-10-2017
19-10-2017
14-10-2017
12-10-2017
Debatindlæg kan kun sendes pr. mail til: red@teateravisen.dk
Redaktionen forbeholder sig ret til at afvise eller forkorte indlæg. Indlæg lægges på debatsiden i kronologisk rækkefølge så hurtigt som muligt.

Arrogant og nedladende anmeldelse af 'Statsministeren'

22-04-2013

Jens Jacob Beck, der bl.a. betegner sig som 'ivrig børneteatergænger', kommenterer Anne Middelboe Christensens anmeldelse af BaggårdTeatret og Quasi Teaters samproduktion, 'Statsministeren':

Jeg skriver til dig efter at have læst din anmeldelse, at 'Statsministeren', da den indholder fejlagtige beskrivelser, forkert præmis og ja, resten må du læse dig til.     

”Smølfer og bamser, Kaj-kager og barbiedukker trives i dette jeg-vil-bestemme-land, hvor flagstængerne hele tiden får flag i en ny farve, fordi statsministrene skifter så ofte… -  ”Jubi, hvor de nyder det, hver gang en ny statsminister får magten. Og uha, hvor de buh’er, når den tykmavede magthaver bliver for kæphøj og urimelig. De stemmer i hvert fald gladeligt for en ny.”

Har vi set det samme stykke? Der er TO (2) statsministre i stykket, og flagene får ikke hele tiden ny farve, fordi statsministrene stiftes ofte, men fordi folket (publikum) stemmer om, hvilken farve byen skal have. Faktisk skifter statsministeren kun to gange. Første gang da den første statsminister (ham der før var bager) bliver så ked af, at folk bliver kede af det, at han vælger at trække sig og lokkes/narres til udnævne sin spindoktor (og de to gange jeg har set forestillingen, var der ingen, der jublede her eller nød det). Anden gang da Statsministeren (ham der før var bager) i slutningen vinder valget over den tidligere spindoktor, der stadig vil bestemme det hele. Så hver gang er een gang       

”Som en tolkning af demokratiets spilleregler er forestillingen selvfølgelig en grov forsimpling. Sådan må det være, når jura skal udlægges for de 4-8 årige.

Hvis du er gået til forestillingen med en forventning om at få udlagt jura om demokrati er dit udgangspunkt jo fuldstændigt forfejlet og anmeldelsen lavet på forkerte præmisser. Demokrati har i bund og grund meget LIDT med jura at gøre og rigtigt meget med dannelse at gøre. (Det er årsagen til, at det rundt om i verden gentagende gange viser sig at være meget svært at indføre et demokrati i vestlig forstand – juraen er nok til stede, men dannelsen mangler). Og netop hvad angår dannelse mener jeg, at 'Statsministeren' står rigtigt stærkt, fordi den langt hen ad vejen fortælles i børnehøjde. Alle børn har oplevet, at nogen vil bestemme det hele (måske oven i købet dem selv) uden at tage hensyn til andre. Og alle børn har oplevet, at en afstemning, som umiddelbart synes at være det mest retfærdige, risikerer at skuffe nogen rigtig meget.

Jeg køber gerne din præmis om at ”…de fanger tydeligvis idéen om, at man skal opføre sig ordentligt over for folk, hvis man vil kunne bestemme over dem” men ikke for at undgå oprør, men fordi det er det rigtige at gøre. For selvom spindoktoren har været rigtig dum og ligefrem ondskabsfuld, gav mange af de børn jeg så forestillingerne med udtryk for, at det var synd for hende, at de andre ikke ville have hende med til festen(/legen) – hensyntagen til mindretallet (hvor uenig man end må være med dette), det er da demokratisk dannelse, der vil noget.

”Jovist, afslutningen er fyldt med farver og konfetti. Alt drysser, og alle smiler – og flagene hejses politisk korrekt i regnbuens farver, som var der tale om en bøssefest.

Her hopper kæden sgu’ af, Anne – din anmeldelse gik her fra at være dårligt gengivet og baseret forkerte præmisser til blot at være arrogant og nedladende.  

Jens Jacob Beck er lærer og ivrig børneteatergænger 

FLERE DEBATINDLÆG
17-11-2017
29-10-2017
19-10-2017
14-10-2017
12-10-2017
12-06-2017
31-05-2017
13-05-2017
22-04-2017
05-02-2017
04-02-2017
24-01-2017
22-01-2017
19-01-2017
09-12-2016
27-10-2016
24-10-2016
15-10-2016
12-10-2016
22-09-2016
01-09-2016
30-08-2016
22-08-2016
18-08-2016
11-08-2016
08-06-2016
23-05-2016
06-05-2016
12-04-2016
22-03-2016
02-02-2016
27-10-2015
17-10-2015
08-09-2015
27-08-2015
26-05-2015
12-05-2015
07-05-2015
05-05-2015
04-05-2015
01-05-2015
30-04-2015
29-04-2015
28-04-2015
27-04-2015
21-04-2015
20-04-2015
16-04-2015
11-03-2015
03-03-2015
21-02-2015
03-11-2014
20-10-2014
29-09-2014
28-09-2014
24-09-2014
23-09-2014
21-09-2014
18-09-2014
13-04-2014
12-04-2014
10-04-2014
03-04-2014
02-04-2014
01-04-2014
30-03-2014
29-03-2014
21-03-2014
25-02-2014
24-02-2014
23-02-2014
22-02-2014
12-02-2014
11-02-2014
07-02-2014
23-01-2014
13-12-2013
08-12-2013
02-12-2013
02-11-2013
24-10-2013
03-10-2013
29-09-2013
12-05-2013
06-05-2013
27-04-2013
26-04-2013
23-04-2013
18-03-2013
22-02-2013
20-02-2013
06-02-2013
08-01-2013
29-12-2012
28-12-2012
18-11-2012
31-10-2012
14-10-2012
12-10-2012
10-10-2012
26-09-2012
23-09-2012
18-09-2012
20-06-2012
15-06-2012
14-06-2012
13-06-2012
12-06-2012
08-06-2012
07-06-2012
30-05-2012
27-05-2012
23-05-2012
18-05-2012
30-04-2012
25-04-2012
21-03-2012
15-03-2012
14-02-2012
10-02-2012
07-02-2012
04-02-2012
20-10-2011
12-10-2011
05-10-2011
01-10-2011
28-09-2011
23-09-2011
31-08-2011
29-08-2011
11-08-2011
06-06-2011
29-05-2011
18-05-2011
29-04-2011
19-04-2011
15-04-2011
12-04-2011
08-04-2011
03-04-2011
24-03-2011
16-03-2011
13-01-2011
17-12-2010
06-12-2010
13-10-2010
04-10-2010
13-09-2010
27-07-2010
17-04-2010
15-04-2010
01-03-2010
24-11-2009
15-11-2009
20-09-2009
03-09-2009
20-08-2009
18-08-2009
03-06-2009
15-05-2009
09-03-2009
10-02-2009
16-12-2008
28-11-2008
25-11-2008
24-11-2008
18-11-2008
11-11-2008
11-11-2008
10-10-2008
01-10-2008
25-09-2008
25-09-2008
Flere anmeldelser