23. marts 2021

6. maj 2021!

'I anden omgang åbnes d. 6. maj 2021 – med coronapas: Indendørs servering på restauranter og cafeer mv., konferencer, spillesteder, teatre, og biografer og lignende øvrige lokaler, hvor der udøves kulturaktiviteter'. 

Med disse få linjer fra den nye samlede rammeaftale om genåbningsplan blev der (alt for) langt om længe sat en egentlig dato på teaterlivets genkomst fra det nedlukningsmørke, der har præget produktioner, premieredatoer og spilleperioder i månedsvis (se artiklen: 'Kom nu med en konkret genåbningsplan!')

Det prægede selvfølgelig denne tirsdag den 22. marts med allehånde reaktioner, der gik fra åbenlyst glæde og lettelse til behersket optimisme og mismod. Mange fandt selvfølgelig fluks vej til Facebook.

Som den korte og kontante fra Odsherred Teaters Mei Oulund: 'Sikke en lettelse, nu kan vi endelig snart komme af med noget teater!' – til den triste fra Anders Valentinus Dam, der må se Teater O's nye forestilling, hvis flere gange udskudte premiere i februar heller ikke bliver til noget i april: 'Dette lys er nu slukket og et kæmpe stykke arbejde fra så mange mennesker, får således ikke et liv med publikum (i hvert fald ikke nu og måske aldrig) Vil arbejde for at den kan realiseres om et par år i stedet, men for fanden det er en tom og trist følelse. Beslutningen var jo ikke uventet, men det ændrer ikke på humøret lige nu'.

Den konkrete genåbningsplan førte også til hektisk aktivitet rundt omkring på teatrene, hvor hjemmesider og spilleplaner skal rettes til; der nu skal finde kalenderplads til så mange udskudte produktioner som muligt, når det fra 6. maj 2021 atter bliver muligt at spille teater for levende mennesker og ikke kun digitale skærme.

Helt let at navigere håndfast efter denne nye dato er det dog ikke. Der mangler stadig svar på det mulige antal publikummer, afstandsrestriktioner og detaljer omkring coronapas m.v.

Men vigtigst er det, at politikerne med den nye genåbningsplan har åbnet for kulturlivets genopståen. Også selvom 6. maj stadig synes alt for langt væk.

I ventetiden bliver det så bl.a. muligt – med coronapas – at blive klippet igen (fra 6. april); nyde udendørsservering på restauranter og cafeer og storme de store indkøbscentre (fra 21. april) – og i sidste omgang (21. maj) åbnes – stadig med coronapas og risiko for hurtige lokale nedlukninger – de resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter m.v., som ikke er åbnet i forrige faser.

Genåbningsplanen betyder også, at det dermed ser ud til at blive muligt at gennemføre den store Aprilfestival i Holbæk, der først blev udskudt et helt år fra april 2020 til april 2021 og senest endnu et par måneder til 16.-22. juni 2021 i håb om at kunne afvikle en coronasikker festival – og hvor over 100 professionelle turneteatre har meldt sig klar med et endnu større antal forestillinger for børn og unge (se artiklen: 'Aprilfestival flyttes til juni!')  

Se hele rammeaftalen om genåbning af Danmark her

(Billedet: Med den politiske rammeaftale kan der sættes en rigtig, konkret dato på teatrenes genkomst: 6. maj bliver givet årets store premieredato… Genbrugsllustration: Bob Katzenelson)

(caj)

Seneste nyheder & navne

Seneste nyheder & navne

KLAP(pet) og klart
Forestillingsprogrammet til den offentlige weekenddel af KLAP – teaterfestival for små og store i Esbjerg, der afvikles fra 14.-21. april, ligger nu klar på festivalens hjemmeside
KLAP(pet) og klart
Forestillingsprogrammet til den offentlige weekenddel af KLAP – teaterfestival for små og store i Esbjerg, der afvikles fra 14.-21. april, ligger nu klar på festivalens hjemmeside